Vilka lag i toppligorna är bra på riktigt och vilka har haft tur?

Det var exakt två månader sedan den franska ligan sparkade igång och resterande toppligors premiärmatcher följde strax där efter. Sju till nio omgångar har avverkats i samtliga fem ligor vilket gör att vi börjar komma en bit på vägen och tabeller börjar sätta sig. Det faktiska utfallet i form av resultat stämmer dock inte alltid, för att inte säga sällan, överens med de underliggande siffrorna inledningsvis och det är just de senare som har större relevans för att försöka förutse framtida trender. Där emot ska man komma ihåg att underlaget fortfarande är så pass tunt att det kan påverkas av spelschema, enstaka matcher med tidiga röda kort eller annat men generellt så börjar de underliggande siffrorna stabilisera sig vid det här laget vilket också gör att analyser kan bli mer träffsäkra.

Källa: Statsbomb via @jair1970

Ovan ser vi en graf som visar hur den förväntade målskillnaden fluktuerade kraftigt de första fem omgångarna hos Premier League-lagen under fjolårssäsongen för att sedan successivt stabilisera sig, vilket även kan appliceras på denna säsong.

Med detta sagt ska vi ta en titt på hur lagen i Europas topp fem ligor har presterat kontra sina underliggande siffror så här långt säsongen 2021/2022.

Grafen består av två axlar där den förväntade målskillnaden per match (xGD, vilket är xG – xG emot) syns på X-axeln och den faktiska målskillnaden per match minus den förväntade målskillnaden per match syns på Y-axeln. Detta ger oss fyra kvadranter som kort och gott indikerar huruvida laget är bra (har positiv xGD per match) eller dåligt (har negativ xGD per match) och turligt (har en bättre målskillnad än förväntat) eller oturligt (har en sämre målskillnad än förväntat). Huruvida resultaten beror på just tur eller otur går att diskutera, men poängen är att om man har en bättre målskillnad än den förväntade så kommer man sannolikt stagnera framöver. Och vice versa. Detta skulle kunna beskrivas som att de lagen haft tur, eller otur, hittills. 

De bra och turliga

I den översta kvadranten till höger hittar vi de ”bra och turliga”, vilket är lagen som presterar positiv xGD per match samtidigt som deras faktiska målskillnad är ännu bättre. Här finns det också grader av ”tur” där exempelvis Liverpools överprestation är så liten att den inte behöver vara turlig, utan det kan vara en överprestation som är rimlig att hålla. Detsamma gäller Bayern München, Milan och Nice som samtliga är topp fem gällande xGD per match, och om de håller ungefär samma nivå av överprestation borde det inte förvåna någon. De ser alla bra ut, på riktigt. 

Lagen i den kvadranten som ska akta sig lite är framförallt Real MadridChelsea och Bayer Leverkusen. De två förstnämnda har som målbild att tampas med de bästa i Europa men just nu är det 21 lag i topp fem ligorna med bättre xGD per match och det är inte nivåer klubbarna bör vara nöjda med. Huvudanledningen till lagens positiva resultat än så länge är en extrem överprestation och den kommer inte att fortsätta säsongen ut.

Bayer Leverkusens verklighet är annorlunda då de inte har som mål att tampas med Europaeliten eller vinna Bundesliga, utan en topp fyra position inhemskt är en rimligare målbild. Just nu har de också de fjärde bästa underliggande siffrorna i Tyskland vilket gör att de trots sin stora överprestation, den största i Europa, bygger den på en stabil bas.

Manchester United är en annan klubb som kan sållas till Real Madrid och Chelsea facket, om än inte med en lika stor överprestation. Men det faktiska utfallet är betydligt bättre än vad deras underliggande siffror visar så det ser knappast lovande ut för Ole-Gunnar Solskjaer och hans lag. Napoli och Inters överprestationer sticker också ut men då deras underliggande siffror ändå är så pass bra så finns det inga större skäl till oro.

De bra och oturliga

Den nedre kvadranten till höger visar vilka lag som är bra men oturliga, de ”förtjänar” alltså mer poäng än de fått och rimligtvis borde de också plocka mer poäng med tiden.

Många av lagen här ligger ganska precis på negativa siffror gällande GD – xGD vilket gör att deras xGD ganska bra beskriver deras nivå. Några lag som underpresterat lite grövre är där emot Wolverhampton, Lille och Borussia Mönchengladbach. Lagen ligger för närvarande på 12:e, 8:e och 10:e plats i sina respektive ligor och samtliga med negativ målskillnad. Trots att de underliggande siffrorna lovar betydligt mer.

De dåliga och turliga

Den övre kvadranten till vänster huserar de dåliga och turliga vilket bör tolkas som att de fått med sig mer poäng än de förtjänat. Franska Lorient exemplifierar detta mer än något annat lag då de har underliggande siffror sämre än de allra flesta men överpresterar dem på ett sätt som knappast är hållbart. Just nu återfinns de på 7:e plats i Ligue 1 trots att bara två lag i ligan har sämre xG-siffror. Det ringer varningsklockor i Lorient…

Ett annat lag som börjat starkt och som haussats upp av många är Fiorentina. Deras underliggande siffror indikerar dock att de, precis som Lorient, fått med sig aningen mer än de förtjänat. Dessutom med underliggande siffror per match som är negativa vilket aldrig är önskvärt. Detta kan nyanseras något där en anledning till detta kan vara motståndet, de har nämligen mött nuvarande topp åtta lag i fyra av sju matcher. Detta gör inte att siffrorna plötsligt blir imponerande men det kan förklara varför de är så långt ner som på plats 17 när det kommer till xGD per match i Serie A. Men man bör hålla ett öga på Florens och ”Viola”, de kanske inte är så bra som de verkar.

Arsenal ligger nästan helt jämnt med sina underliggande siffror som i sin tur är riktigt dåliga. Detta kan delvis förklaras av deras tuffa spelschema och faktumet att de spelade med en man mindre i nästan en timme mot Manchester City, en match som gör datan lite värre än den är.

De dåliga och oturliga

Den nedre kvadranten till vänster är där man inte vill vara. Återfinns man där betyder det att man presterat sämre än förväntat men också att de underliggande siffrorna är så dåliga att även om de faktiska siffrorna rör sig mot de underliggande så lär det inte spela någon roll ändå, så vida inte saker och ting förbättras avsevärt. Norwich, Greuter Fürth, Spezia och Hertha Berlin är alla i de värsta av områden och det ser mörkt ut.

Tottenham och Leicester är två lag man har höga krav på så att de återfinns här bör väcka oro. De har negativ xGD per match och presterar strax under det i faktiska resultat. Nuno Santo och Brendan Rodgers har att tänka på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *