Varför Raphinha är redo för de största och Crystal Palace perfekta transfersommar

Raphinhas mål i Leeds 1-1 möte med Leicester i helgen innebar att brassen gick upp på fem gjorda för säsongen vilket är tre fler än någon annan i laget. I ett Leeds som varit en av hela ligans stora besvikelser än så länge så har Raphinha byggt vidare på succén från fjolåret och fortsatt att leverera. Sex mål och nio assist då, eller 0.57 per 90: minut, har alltså följts upp med ett likvärdigt snitt denna säsong och det är inte för ingenting som det börjar pratas om större klubbar.

Varför Raphinha är redo för de största och Crystal Palace perfekta transfersommar

De underliggande siffrorna indikerar på en spelare som gör exakt samma saker som tidigare, bara ännu lite bättre. Den största skillnaden hos Raphinha 20/21 vs 21/22 ligger i hans skottendenser då han skjuter avsevärt mycket mera denna säsong och är en av de mest skottbenägna på sin position i Europa. Noterbart är även assistsiffran som ligger på noll trots att hans xG Assisted siffror är i det närmsta identiska med fjolåret och även dem bland de bästa i Europa. Så fort lagkamraterna förbättrar skärpan framför mål så kommer den där nollan försvinna.

Raphinha är Leeds ledstjärna när det kommer till offensiven och allting i hans spel talar för sig själv. Han besitter de klassiska brassetakterna med flärdfulla räder och läckra dragningar samtidigt som han är effektiviteten själv framåt. Hans 15 mål och assist under 20/21 var det bara fem Premier League-yttrar som slog och de spelade antingen i Manchester City, Liverpool eller hette Jack Grealish. Utöver det har alltså produktionen fortsatt denna säsong där han i skrivande stund bara har Sadio Mané och Mohamed Salah före sig i poängligan (bland yttrar) samtidigt som de underliggande siffrorna är sjätte bäst med 0.56 xG+xA per 90. Och återigen är namnen före idel Manchester City och Liverpool-spelare.

En spelare med Raphinhas kreativitet och förmåga att göra sin motståndare en-mot-en kommer alltid vara en perfekt beståndsdel i ett lag som möter ett lågt stående försvar, vilket många storklubbar ofta gör. Men tiden i Leeds har visat att han inte är den som står och stampar för att få bollen på fötterna utan i stället pratar vi om en spelare som ofta, och gärna, tar löpningar utan boll.

Varför Raphinha är redo för de största och Crystal Palace perfekta transfersommar
Källa: theanalyst.com

På grafen ovan har vi ”sprints per 90” på ena axeln och ”targeted off-ball runs into the final third” på den andra, och där ser vi hur Raphinha är fullständigt överlägsen alla andra. Ingen tar fler löpningar utan boll per match än brassen. En egenskap som många tränare värderar högt i tider där försvaren blir allt svårare att dyrka upp, så att då ha en kreatör och outtröttligt djupledshot i en och samma spelare är jackpot.

Om Raphinha fortsätter på den inslagna vägen, vilket jag tror, så kommer det dras i 24-åringen redan i sommar. Och då menar jag inte bara av lag som är på nivån strax över Leeds utan av lag som tillhör de allra bästa. Så bra är han.

*****

Crystal Palace sågs av många som en nedflyttningskandidat inför säsongen då deras många och tunga tapp ansågs svåra att ersätta samtidigt som den nytillkomna tränaren Patrick Vieira inte direkt rosat marknaden under sina tidigare tränaruppdrag. Några månader senare är tongångarna dock helt annorlunda och helgens 2-0 seger mot Wolverhampton innebär att Londonlaget parkerar på en 9:e plats i tabellen efter 11 omgångar.

Varför Raphinha är redo för de största och Crystal Palace perfekta transfersommar
Källa: transfermarkt.com

Redan när transferfönstret klappade igen i slutet av augusti pratade många om hur Palaces värvningar såg spännande ut. Marc Guehi och Joachim Andersen var två bra mittbacksnamn medan Odsonne Edouard var en riktig profilvärvning. Utöver det hade Championship-succen Michael Oliseh hämtats in tillsammans med Will Hughes och Chelsealånet Conor Gallagher (mer om honom här). Med facit i hand kan vi inte bara konstatera att det var med rätta vi kände en viss spänning kring de här namnen, utan vi kan konstatera att flera av dem varit direkta nyckelspelare.

Marc Guehi är en av fyra Crystal Palace-spelare som varit på plan varenda sekund den här säsongen medan den andra mittbacksvärvningen, Joachim Andersen, spelat 934 av de maximalt 990 minuterna. Conor Gallagher är även han startspelare och lagets bästa poänggörare med fyra mål och två assist. Fransmannen Odsonne Edouard har också slagit sig in i startelvan och varit på plan från sekund ett i de sex senaste matcherna. Totalt har han gjort tre mål.

Will Hughes och Michael Olise är de enda det gått tyngre för där den förstnämnda fortfarande väntar på sin debut medan Olise inledde sin Crystal Palace-karriär med att rehabilitera sig från en skada.  

Fyra av sex nyförvärv kan alltså klassas som bra där vissa sticker ut ännu mer än andra, men över lag är det en sällan skådad träffprocent vilket också var precis vad Crystal Palace behövde efter en turbulent sommar.

Var det hela landar är svårt att sia om men givet det nuvarande tabelläget, lagets imponerande prestationer (de är 7:a i ”expected goal differential per 90” i ligan) och många andra lags mindre imponerande prestationer så känns platserna bakom topp-7 ”up-for-grabs”.