Supertränaren Ten Hag, positiva Atlético och Portos guldklimp

Ett av tisdagens mest spännande möten på förhand var Ajax – Borussia Dortmund och det inte minst för att se var detta Ajax stod mot bra motstånd. Svaret blev 4-0 och en fullständig överkörning vilket kommer få hela fotbollseuropa att verkligen ta dem på allvar.

Indikationen fanns dock redan innan matchen då holländarna leder inhemska ligan med sju vinster på de första nio matcherna med en målskillnad på 32-2 samtidigt som de gått rent i Champions League. Men Bundesligatvåan Borussia Dortmund är det klart starkaste laget Ajax mött än så länge och att då vinna på sättet de gjorde är inget annat än sensationellt starkt.

Välrenommerade webbsajten fivethirtyeight.com ger varje säsong löpande procentchanser, baserat på ett antal olika statistiska variabler, för varje klubb i Champions League att ta hem hela turneringen och där placerar sig Ajax i nuläget fyra vilket säger en hel del om hur bra de är.

Källa: fivethirtyeight.com

Att de placerar sig så högt som fyra är givetvis anmärkningsvärt och något som kan diskuteras men samtidigt är de topp 8-10 hos de flesta bettingbolagen så att denna Ajaxupplaga är i nivå med den som gick till semifinal för tre säsonger sedan känns sannolikt. Erik Ten Hag var tränare då, Erik Ten Hag är tränare nu och att han är på väg att skapa sitt andra Ajaxlag som är i paritet med Europas elit går det knappt att sätta ord på. En enorm prestation av en enorm tränare. De riktigt stora lagen borde stå på kö dagen han bestämmer sig för att testa lyckan utanför de nederländska gränserna.

*****

Rent kvalitetsmässigt var Atlético Madrid – Liverpool kvällens batalj men där många hade väntat sig en målsnål historia, inklusive jag själv, blev resultatet det motsatta. Matchens tre första avslut gick i mål vilket satte tonen och 90 minuter av böljande ”end-to-end” fotboll gav slutresultatet 3-2 till Liverpool. Tillställningen var dock jämn och hade det inte varit för tvåmålsskytten Antoine Griezmanns tidiga röda kort i andra halvlek så hade det kunnat sluta annorlunda.

Förlusten till trots så kan Diego Simeone ta med sig den positiva prestationen. Hans lag hade betydligt enklare att kontra mot Liverpool än förväntat och över 90 minuter hade Atlético fler bra lägen än bortalaget, vilket även xG-siffrorna håller med om (2.17-1.30).

Det något kontroversiella beslutet att bänka Luis Suárez visade sig vara helt rätt då forwardsparet Joao Félix och Antoine Griezmann gjorde det svårt för Virgil van Dijk och Joel Matip. Konstanta djupledslöpningar i korridorerna och sekvenser där de droppade ut brett i ytan bakom två offensiva ytterbackar drog isär britternas mittbackspar. Katalysatorn bakom mer eller mindre varje anfall var Rodrigo De Paul och han har varit precis så bra som man hoppades på efter flytten från Udinese. Den dynamiska spelstilen där han täcker mycket mark och är fysiskt stark samtidigt som han är en av de mest progressiva centrala mittfältarna i vägen gör honom till ett fantastiskt tillskott.

*****

Efter Vinicius makalösa start på säsongen med sju poäng på lika många matcher så hade brassen inför tisdagens möte med Shaktar Donetsk gått mål- och assistlös i fyra raka, men Vinicius anno 2021/2022 är en ny spelare och givetvis var det dags att återigen hitta nätet.

Två mål och en assist i 5-0 segern tar honom upp på 10 poäng för säsongen och succén tar aldrig slut. Det andra målet var dessutom en riktig pärla där han lurade både en, två och tre Shaktar-spelare innan han tryckte upp bollen i nättaket.

Precis som Vinicius gör nuförtiden.

*****

I skuggan av diverse målfester så vann Porto hemma på Estadio Dragao mot ett skadedrabbat Milan med 1-0 efter mål av den 24-årige colombianen Luis Díaz. Just Díaz är en spelare som fallit lite i skymundan men i Portugal har han ansetts vara en stor talang sedan han kom till landet 2019, men det utan att lyfta på riktigt. Denna säsong har han dock börjat fenomenalt bra med sju mål och en assist i alla tävlingar på rätt exakt 900 minuter (10.0 90s).

Den målfarliga dribblern är ett konstant hot och efter ett imponerande Copa América i somras har han tagit med sig den fina trenden in till säsongen. Det är inte att sticka ut huvudet att påstå att han spelar i en topp fem liga väldigt snart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *