Superettans bästa spelare på varje position – enligt siffrorna

Superettan 2021 är avgjord och det var IFK Värnamo och GIF Sundsvall som tog steget upp till Allsvenskan medan det vankas uppflyttningskval för Helsingborg. I botten fick Vasalund och Falkenberg vinka farväl till elitfotbollen tidigt medan Gais och Akropolis fortfarande har chans att kvala sig kvar. Men nog om det, låt oss i stället fokusera på individerna. Spelarna på varje position som stuckit ut mest under den gångna säsongen.

I fallen där jag jämför spelares siffror per 90:e minut, och inte de totala, så ligger avgränsningen på 900+ spelade minuter.

Mittbackar

Superettans bästa spelare på varje position – enligt siffrorna

Det finns många faktorer man bör väga in när man analyserar mittbackar, men en sådan är spelet med bollen och ovan oss har vi de mittbackar i Superettan som mest frekvent flyttat bollen framåt i banan. Jönköping Södras 20-åring Adam Ben Lamin leder den kategorin och han gör det tämligen klart. Ben Lamin är den enda med över 14 progressiva aktioner per match och närmast bakom är Västerås Pedro Ribeiro följt av John Stenberg i Öster.

Men det är inte enbart spelet med bollen som spelar roll utan det är också relevant att titta på försvarssiffrorna. Sådana kommer alltid vara svårare att mäta än offensiva siffror på grund av den mängd sätt man kan spela bra försvarsspel på, en lyckad aktion behöver inte alltid sluta i en tackling, men det är sällan negativt att vinna många dueller eller ha hög vinstprocent i luftspelet.

Superettans bästa spelare på varje position – enligt siffrorna

Som på nästan alla grafer med en Y- och X-axel är det fördelaktigt att ligga långt upp till höger, i detta fall har man då både varit inblandad i och vunnit många dueller. Västerås Pedro Ribeiro, Sundsvalls Anton Eriksson och AFC Eskilstunas Robin Tihi bildar den mest framgångsrika trean sett till dessa siffror. Strax bakom dem, och som också varit väldigt lyckade i duellspelet, hittar vi Anton Lans (Örgryte), Victor Eriksson (Värnamo) och Marcus Haglind-Sangré (Örgryte).

De två som främst både är progressiva med bollen och starka duellspelare är Pedro Ribeiro och Adam Ben Lamin.

Ytterbackar

Precis som på mittbackspositionen så är det ofta viktigt för en ytterback att bidra framåt och bakåt. Det förstnämnda har under det senaste årtiondet blivit allt viktigare och idag ser man knappt något fotbollslag, oavsett nivå, som inte har offensivt skickliga ytterbackar.

Superettans bästa spelare på varje position – enligt siffrorna

I grafen ovan ser vi hur ofta ytterbackarna denna säsong tagit fram bollen i banan (progressive passes + carries) samt hur mycket chanser de skapar framåt (expected assists).

Om vi börjar med det förstnämnda, bollprogressionen, så ser vi hur Freddy Winsth (Värnamo) är bäst i serien med Oliver Silverholt (Öster) och Pontus Hindrikes (Brage) knappt men klart bakom. I detta fall är det dock värt att slå ett slag för just Silverholt som förutom att vara topp två vad gäller bollprogression också är topp tre i ”expected assists” kategorin. Över lag gör detta 27-åringen till den klart mest inflytelserika ytterbacken säsongen 2021.

Den största chansskaparen av seriens ytterbackar under året är dock Västerås Simon Gefvert. 0.24 xA per 90 är siffror som skulle göra offensivare spelare avundsjuka. Även Adam Salem (Vasalund) och Johan Brannefalk (Norrby) förtjänar att nämnas med sina 0.23 samt 0.21 xA per 90.

Centrala mittfältare

Som central mittfältare mäts man ofta i defensiva färdigheter, trygghet med boll och hur ofta man vinner mark genom att bryta linjer. Om du hanterar alla dessa delar, eller rent av bemästrar dem, då kommer du gå långt.

Superettans bästa spelare på varje position – enligt siffrorna

Denna säsong har ingen varit mer komplett än GIF Sundsvalls Daniel Stensson. 24-åringen har näst flest lyckade defensiva aktioner per 90:e minut i serien samtidigt som bara fem spelare tar fram bollen mer frekvent. Att han varit en av seriens bästa innermittfältare är knappast att ta i och det ska bli oerhört spännande att se honom i Allsvenskan nästa år.

Utöver magnifika Stensson så briljerar Junes Barny (Jönköping Södra) när det kommer till att ta fram bollen i banan. Dryga 15 progressiva aktioner per 90: minut är tre fler än närmsta man bakom. Defensivt är Måns Ekvall (Landskrona) minst lika överlägsen men där ska det noteras att 26-åringen precis passerat avgränsningen på 900 minuter spelade.

Någon som med råge passerat den avgränsningen är Ekvalls lagkamrat Sumar Almadjed och det är inga överord om man påstår att 25-åringen varit en av seriens bästa på sin position under säsongen. Hans förmåga att både vinna boll och ta den framåt är fenomenal och det är ingen vild gissning att han någon gång tar steget upp till Allsvenskan, oavsett om Landskrona gör det eller inte.

Offensiva mittfältare och yttrar

Superettans bästa spelare på varje position – enligt siffrorna

Wilhelm Loeper (Helsingborg), Dijan Vukojevic (Norrby) och Ajdin Zeljkovic (Örgryte) har alla gjort 15 mål + assist säsongen 2021 (straffar exkluderade) och toppar där med denna lista. 23-årige Loeper är dock primärt en kreatör medan både Vukojeic men framför allt Zeljkovic är utpräglade målskyttar. Även Petar Petrovic (Trelleborg) och Oscar Johansson (Värnamo) levererade bra siffror med 13 samt 12 mål + assist.

Superettans bästa spelare på varje position – enligt siffrorna

Om vi normaliserar poängproduktionen per 90:e minut så ser dock saker och ting annorlunda ut, inte minst på grund av faktumet att Trelleborgs Petrovic toppar i överlägsen still tillsammans med Värnamos 19-åring Oscar Uddenäs. Västerås Taha Ali står också för en remarkabel förflyttning kontra hans 12:e plats i den totala poängligan. Anledningen till detta är att han anslöt till Västerås i somras på lån från Örebro vilket gör att hans minuter är begränsade. Men en tredjeplats i den genomsnittliga poängproduktionen per match är ett utmärkt betyg.

Superettans bästa spelare på varje position – enligt siffrorna

”Expected-siffror” som xG och xA fortsätter vara den bästa trendindikatorn vilket gör att om en spelare har bra underliggande siffror, xG och xA, men inte fått igång produktionen så kommer det sannolikt att lossna med tiden. De som ligger i topp här har det dock redan lossnat för då Taha Ali, Petar Petrovic, Oscar Uddenäs och Dijan Vukojevic är bland de bästa poänggörarna i hela serien.

Skytteligavinnaren Ajdin Zeljkovic har underliggande siffror som släpar efter lite vilket antyder att hans 18 mål denna säsong varit en överprestation sett till chanserna han fått. Klinisk har han dock varit och utan tvekan en av seriens bästa spelare på sin position.

Anfallare

Det är svårt att komma ifrån faktumet att anfallare ofta bedöms utefter sin poängproduktion, och om de inte levererar i den aspekten så måste de ha en enormt viktig roll i övrigt för att det ska vara försvarbart.

Superettans bästa spelare på varje position – enligt siffrorna

Säsongens stora poängkungar bland anfallarna, med straffar exkluderade, är utan tvivel Linus Hallenius och Anthony van den Hurk. 17 respektive 16 mål + assist är imponerande siffror. Strax bakom toppduon med 14 gjorda poäng är assistkungen Pontus Engblom. Det är även noterbart hur Ashley Coffey och Leonard Pllana är med högt uppe på listan trots att de spelar i lag på den undre halvan av tabellen.

Totala siffror premierar de som spelat mer och därför är det rimligt att ta en titt på hur mål + assistligan ser ut normaliserat per 90:e minut, för att ta då bort faktorn av total speltid. Där emot, som genomgående i texten, med en avgränsning på minst 900 spelade minuter.

Superettans bästa spelare på varje position – enligt siffrorna

Bäst av alla blir då Erik Björndahl, den från Örebro utlånade anfallaren som lyst upp hösten för Västerås SK med sina 10 mål på 16 matcher, tätt följt av Helsingborgs målspruta van den Hurk. Dessutom hittar vi återigen Coffey högt upp vilket understryker den succé anfallaren varit, och det är inte för ingenting engelsmannen ryktas vara nära allsvenska klubbar trots att han värvades från division 1 så sent som i vintras.

Superettans bästa spelare på varje position – enligt siffrorna

Grafen ovan visar hur de centrala anfallarna i Superettan under 2021 varit inblandade i chansskapande per 90:e minut där vi hittar förväntade mål på ena axeln (xG) och förväntade assist på andra axeln (xA). Falkenbergs Kwame Kizito sticker ut och det inte bara för att han har högst xG per 90:e minut, utan han gör det också för seriens sämsta lag. Det var dock precis att minuterna orkade över 900-strecket, enligt vissa källor har ghananen till och med spelat precis under 900 minuter, så siffrorna hade kanske dalat om han spelat mer men det Kizito visat upp när han väl varit på planen är imponerande. 25-åringen är dessutom den anfallare som har bäst xG+xA siffror per 90:e minut med 0.71.

Strax bakom Kizito som det näst mest frekventa målhotet hittar vi återigen Erik Björndahl. 0.54 xG per 90 är oerhört starka papper och alltså det näst bästa snittet under säsongen. Även tidigare nämnda namn som Coffey, Engblom, Hallenius och van den Hurk presenterar bra siffror.

Bubacarr Jobe och Ekin Bulut är två spelare som syns högt upp sett till xG-siffror men som saknat effektiviteten framför mål. Att de kan ta sig till lägen råder det dock inga tvivel vilket lovar gott inför framtiden.

Adam Bergmark-Wiberg förtjänar att lyftas för sin kreativitet där hans 0.16 xA per 90 är bäst i serien på sin position tillsammans med Engblom. Även Landskronas Linus Olsson och Brages Niklas Söderberg spelar fram till fler chanser än de flesta andra anfallare.

Tre spelare som dykt upp vid flertalet tillfällen i diverse statistiska kategorier och som av olika anledningar förtjänar att lyftas fram extra mycket är:

  • Taha Ali, Västerås SK (lån från Örebro SK)
Superettans bästa spelare på varje position – enligt siffrorna

Den 23-åriga offensiva mittfältaren tog Superettan med storm när han anlände till Västerås i somras. Med sin frejdiga spelstil har han fått många att lyfta på ögonbrynen och förundras över det faktumet att speltiden i Örebro nästan var obefintlig. Men för det tackar Västerås, för utan Taha Ali är frågan om kontraktet hade säkrats.

”Spidern” visar också hur dominant han varit där han är ute och snuddar kanten av mallen på dribblings- och kreativitetskategorierna. En av seriens absolut bästa spelare under andra halvan av säsongen.

  • Daniel Stensson, GIF Sundsvall
Superettans bästa spelare på varje position – enligt siffrorna

Den centrala mittfältaren dominerade en av graferna jag tidigare visat där hans defensiv och progressivitet med bollen var bland de bästa på hans position i serien. Hans ”spider” understryker detta där förmågan att bryta linjer genom passningar snarare än längre driv med bollen är vad som utmärker honom.

  • Oscar Uddenäs, IFK Värnamo
Superettans bästa spelare på varje position – enligt siffrorna

19-åringen imponerade stort under säsongen där han i serievinnarna Värnamo stod för hela sex mål och fem assist. Hans profil är snarare den av en målfarlig och dribblingsstark ytter än en kreatör och hans förmåga att komma till avslut i bra lägen är fenomenal, vilket syns på hans höga xG per skott siffra.