Summering: U21 EM:s gruppspel

För många hade nog starten av U21 EM gått under radarn då det för ovanlighetens skull drog igång redan nu, i mars. Upplägget såg ut på så sätt att gruppspelets tre matcher spelades i Slovenien och Ungern under landslagsuppehållet där de två bästa från de fyra grupperna möts i ett slutspel i juni. Anledningen till detta stavas såklart Covid-19 där alla möjligheter att fylla ut tomrum tas, nu måste alltså färre veckor i sommar läggas på att färdigställa turneringen. Ett plus i UEFA:s bok.

Vilka lag tog sig vidare då? Jo, de fetmarkerade lagen nedan med gruppvinnarna först.

Grupp A: Nederländerna, Tyskland, Rumänien, Ungern

Grupp B: Spanien, Italien, Tjeckien, Slovenien

Grupp C: Danmark, Frankrike, Ryssland, Island

Grupp D: Portugal, Kroatien, Schweiz, England

Förutom Englands monumentala fiasko så är skrällarna få, inga alls till och med. Stornationerna har gjort sitt medan mindre namnkunniga, men spännande, lag som Danmark lyft som man hade hoppats. Att Frankrike inte kom före just Danmark är givetvis en överraskning men så länge ”Les Bleus” faktiskt tog sig vidare spelar det mindre roll.

Ut av samtliga 16 lag var det två stycken som tog full pott, och passande nog höll de även tre raka nollor. Danmark och Portugal är lagen i denna unika duo och det är svårt att inte landa i dessa som de två som imponerat mest. De förstnämnda har en mycket fin ungdomskull på väg upp och denna upplaga är en del ut av den. Odenses Oliver Christensen har varit en jätte i målet och tillsammans med kapten Victor Nelsson och storspelande Mads Bech Sörensen bildat ett fort längst bak. Det är centrallinjen som helhet som stuckit ut mest då även Magnus Kofod och Jesper Lindstrom centralt på mitten har imponerat.

Att Portugal var ett av lagen som skulle gå rent var knappast någon överraskning då de i vanlig ordning kom till turneringen med ett av de starkaste lagen på pappret. Innermittfältaren Vitinha, på lån i Wolverhampton från Porto, har varit en av lagets bästa spelare och verkligen visat sitt värde. Speltiden i Premier League har varit knapp men det kan vara värt för Nuno Santo, vars lag har problem, att tänka om. Barcelonas Trincao är, tillsammans med Dany Mota, spelaren som gjort flest poäng för portugiserna med sina två mål. Ett gott tecken för Trincao som så sakteliga börjat trumma igång även i klubblaget.

Spanien är laget som tagit flest poäng bakom dessa två med sina sju. ”La Rojita” är givetvis en av favoriterna till titeln i slutändan men lagen José Luis De La Fuente ställt på banan denna vecka har känts märkliga och uddlösa. Men med det sagt så finns det ljusglimtar där Gonzalo Villar är den klart mest lysande. Den centrala mittfältaren från Roma har visat varför han blivit så hyllad under säsongen, hans förmåga att få bollen till sista tredjedelen av planen är fenomenal. Utöver honom är det också på sin plats att lyfta mittbacksparet, Hugo Guillamón och Jorge Cuenca, där den senare i min mening varit allra bäst. 

I grupp A, med Nederländerna och Tyskland som kvalificerade nationer, är det inte överdrivet många guldkorn att lyfta ut. Tyskland kommer med en av sina svagare U21-upplagor på länge medan de förstnämnda har ett bra lag men inte fick det att lossna förrän i sista matchen mot Ungern som vanns med hela 6-1. I laget finns etablerade spelare som Teun Koopmeiners, Sven Botman och Danny de Wit samt spännande namn i form av Justin Kluivert , Noa Lang och Myron Boadou. Men om jag måste lyfta en som stuckit ut lite mer än någon annan är det PSV:s ytter Cody Gakpo. Gakpo gjorde två mål och en assist, samtliga mot Ungern, under sina två starter där han imponerade rakt igenom. 

Under en vecka i början på juni ska kalaset avgöras och slutspelet ser ut som följer:

Nederländerna – Frankrike

Danmark – Tyskland

Spanien – Kroatien

Portugal – Italien

Semifinaler:

Nederländerna/Frankrike – Danmark/Tyskland

Spanien/Kroatien –  Portugal/Italien

Kvartsfinalerna drar igång 31 maj och finalen går av stapeln sju dagar senare, 6 juni. Med gruppspelet färdigspelat och slutspelsträdet utstakat blir utgångstipset att Frankrike spelar final mot Spanien i Ljubljana med fransoserna som mästare.