Bankroll Management

Vad är Bankroll Management?

För att bli en framgångsrik sportspelare räcker det inte med att förstå spelvärde och hitta bra spel – det krävs också att man kan hantera sina pengar och insatser och förstå förhållandet mellan risk and reward (risk och belöning). Ett finare begrepp för detta är bankroll management, som det heter på engelska. På svenska: att hantera spelkassan – vilket är en direkt grundläggande del i spelandet. Den är så pass vital att det egentligen inte spelar någon roll hur duktig man är på att räkna ut värde i spel eller hitta felsatta odds hos spelbolag, OM man inte har förmågan att värdera storleken på kapitalet man satsar per spel samt följa upp och analysera i efterhand. En sund och korrekt bankrullehantering är en konst i sig, väl värd att finjustera med strävan mot det optimala.

Insatsstorlek – hur bör man tänka?

Det finns olika strategier för att sköta bankrullen, som vi kommer till längre fram, men gemensamt för samtliga är att insatsen per spel för en relativt konservativ sportspelare bör ligga på ca. 1-2% av det totala värdet av bankrullen. 

Exempel: Har man 100 000 kr i bankrulle, bör insatsen för spelet ligga någonstans kring 1 000-2 000 kr. En mera riskbenägen spelare kan nå 3, 4 och kanske t.o.m. 5% vid vissa spel, men då ökar även chansen att tappa hela spelkassan markant. Innan start så måste man – som ni kanske förstår – dels bestämma bankrullens storlek och hur pass riskbenägen man ska vara. Precis som sannolikheten att gå bankrutt ökar om man överspelar så optimerar man inte sitt värde om man underspelar. Detta är en väldigt känslig balans, vilket kommer redogöras närmare för i guiden kring Kellys Criterion. 

Notera att ju större bankrulle, desto svårare rent praktiskt att få in de summorna som t.ex. 2-3% motsvarar. Det är därför sällsynt att de absolut största och framgångsrika sportspelarna ens når 1% av bankrullen som insats. 

100% upp till
1 000 SEK

18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Risk of ruin – därför är BRM viktigt

Ett undermåligt hanterande av spelkassan innebär att man utsätter sig för en allt större risk att gå bankrutt, vilket inom bettingsammanhang ofta benämns som risk of ruin. Det som avgör “risk of ruin” är hur skicklig (eller lyckosam) man är, hur stort antal spel som läggs, till vilket odds, samt storleken på insatsen.

Vi åskådliggör detta med ett exempel: Låt säga att man spelat 1 000 st spel till oddset 2.00. Vi utgår även från att spelvärde ligger på 1%, d.v.s. att det faktiska oddset (utan någon “skatt”) borde vara 1% lägre. Om man då spelar dessa 1 000 spel för 1/15-del av spelkassan, så går man bankrutt i 74.1% av fallen, d.v.s. att risk of ruin är 74.1%. Om man däremot endast spelar 1/100-del varje gång är risken endast 13.5%. Att dessutom veta sitt spelvärde på sådan exakt marginal medför att sannolikheten att “gula” (en term som innebär att man tappar hela spelkassan) lätt kan skjuta i höjden. Ovanstående procent höjs markant om vi gör samma simulering men med 3.00 i odds. Som nybörjare bör man således vara oerhört varsam med storleken på insatsen. 

Varför är bokföring viktigt?

En viktig del av bankroll management är bokföring av spel för att kunna utveckla sitt spelande. Det ger t.ex. möjligheten att se exakt vilka sorters spel som är vinnande i och vilka spel som går sämre. Kanske är över/under ett vinnande koncept? Livespel kanske går sämre? Kom ihåg att ett tillräckligt stort urval behövs för att kunna göra en sund och mera tillförlitlig analys. Varians – som vi också kommer till senare – är något som drabbar alla och under korta perioder kan i stort sett “vem som helst” både vinna och förlora mycket. Något som i längden (= större urval) ger en mera rättvisande bild.

Hur du väljer att bokföra är mindre viktigt – det finns t.ex. mängder med program på internet att använda. En Excelfil fungerar också bra. Det är desto viktigare om vad du bokför – att bara bokföra vinst/förlust säger långt ifrån hela sanningen. På stora marknader med hög likviditet och insatsnivåer är CLV – Closing Line Value – en viktig parameter. Hur det spelade oddset står sig mot stängningsoddset, vad oddsen är precis när förhandsmarknaden stänger och live startar. Ju högre CLV-värde desto bättre och större chans att i längden bli vinnande. Har du ett “negativt” CLV är risken stor att du i långa loppet får svårt att profitera på ditt spelande. För mindre marknader är det i stort sett omöjligt att mäta CLV och dessutom är värdet att “besegra” marknaden ofta intetsägande. 

Exempel på spreadsheets:

Varians och hantering av vinst- och förlustperioder

Långsiktighet. Där har vi ett ledord inom många branscher, i synnerhet för sportsbetting. Varians ett annat nyckelord. Oavsett hur bra man är, hur optimalt man hanterar sin spelkassa och bokför sina spel, så drabbas alla någon av varians, positiv som negativ. Även det teoretiskt bästa spelet kan i praktiken sluta i förlust och tvärtom – ett teoretiskt uselt spel ramlar ibland in. Det är därför extremt viktigt att tänka långsiktigt och se bortom nuet.

Hamnar man i en vinstperiod då mer än normalt av spelen slutar med vinster, så gäller det att hålla kylan och inte drabbas av övermod och hybris. Precis detsamma gäller i förlustperioder – när det mesta går emot och psyket testas måste hantera det för att lyckas med spelandet. Behålla kylan, hålla sig till planen och inte “tilta” är essentiellt. Det kan också vara nyttigt att ta en paus om svackan blir för djup. Gör något helt annat under ett par dagar, ta lite frisk luft, träna, umgås med familj eller vänner etc.

Det mentala spelet

om ni kanske redan förstått – det finns oändligt många “fallgropar” på den långa vägen mot ett lyckosamt spelande. Sportsbetting är till stor del ett mentalt spel, större än många tror. Vet man att mental styrkan kanske ibland sviktar, så bör man definitivt ställa sig frågan till sig själv mer än en gång och vara ärlig: Är jag tillräckligt psykiskt stark? Är svaret nej eller om tvekan uppstår, bör man verkligen tänka sig för ett par extra varv. Det är sällan det går en dag utan psykiska påfrestningar när man håller på med sportsbetting. 

Tänk på att…

…INTE blanda in känslor i spelandet (om man valt att spela 100% seriöst d.v.s.), hjärnan före hjärtat. Bättre att helt stå över spel när t.ex. favoritlaget spelar om man har problem med detta. Det optimala är att istället utnyttja expertisen man besitter, vara ärlig om chanserna och eventuellt hitta ett spelvärde – för eller emot.

…sköta hälsan, med allt vad det innebär. Slarva INTE med sömnen och kosten. Professionellt spelande är en livsstil och fungerar inte hela livscykeln, så försämras chanserna betydligt att lyckas.

…bygga nätverk med likasinnade och initierade personer. Det är oerhört svårt att hålla koll på allt som händer – ett starkt nätverk underlättar därför kraftigt. Att t.ex. “blint” kunna ta rygg på någon man vet är duktig är en tillfredsställande känsla, vare sig det gäller skarpa spel eller nyheter.