”Slaget om EL-platserna kommer bli jämnare än någonsin”

Omgång 35 av La Liga bjöd på spänning i vanlig ordning när topp 4 alla gick upp emot varandra, mer om det kan man läsa här, och bottenstriden samt jakten på Europaplatserna intensifierades. Det är också det sista området jag tänkte fokusera på nu, för när topp fyra känns mer utkristalliserat och tydligare än på länge (första gången på 2000-talet som de fyra främsta lagen är identiska två säsonger i rad) så kommer kampen där nedanför vara benhård under 21/22.

Real Sociedad och Villarreal har under två säsonger i rad varit med i de regionerna och inget tyder på att de inte skulle vara det även nästa säsong. Framgångsreceptet för ”La Real” sista åren har varit produktionen från deras otroliga ungdomsakademi, ”Zubieta”, där över häften av truppen kommer ifrån blandat med smarta värvningar utifrån som Alexander Isak, Portu, Mikel Merino med flera. Tränare Imanol Alguacil har under sina drygt två år på posten visat att han har vad som krävs för att hålla laget i toppskiktet samtidigt som de spelar ute i Europa och går långt i Copa del Rey (vann 19/20-upplagan). Villarreal i sin tur valde i somras att tillsätta rutinerade tränaren Unai Emery trots att Javier Calleja ledde laget till en femteplats säsongen 19/20, något som sett till resultat ansågs märkligt men också rimligt då Callejas lag kom från en ojämn säsong där de bland annat hittade formen efter COVID-uppehållet då de vann sju av de 11 sista matcherna. Någon större kritik går det inte heller att rikta mot det beslutet från ledningen då Villarreal nått Europa league-final (en garanti med Emery) och är med i racet om EL-platserna i ligan.

Real Betis är det tredje laget som slåss om denna säsongs EL- och ECL-platser och de gör det något överraskande efter två tunga säsonger och en start som snarare tydde på att de skulle få ytterligare en säsong i områdena 10-15 i tabellen, men Manuel Pellegrini har fått ordning på organisationen och trenden under 2021 har varit fenomenal. Truppen är slagkraftig nog för att hamna på övre halvan utan några större problem men med en fullträff kommer ”Los Verdiblancos” utmana högre än så även nästa säsong. Det blir under hösten intressant hur mycket av vårens prestationer som faktiskt är ”sanning” och hur mycket som är ett resultat av ett positivt momentum och lite medstuds, för jag har fortfarande svårt att helt släppa deras svaga höst. Jag ser Villarreal och Real Sociedad som bättre lag, trots tabelläget, men Real Betis är hyperintressanta att följa.

Utöver dessa har Athletic Club och Celta Vigo lyckosamt bytt tränare mitt under säsongen efter tunga höstperioder, vilket gör att även de känns välrustade inför nästkommande säsong. Marcelino, som i januari tog över Athletic, blev snabbt en succé då han guidade laget till Supercuptiteln och ledde dem till Copa del Rey-finalen mot Barcelona. I ligan har de inte lyft särskilt mycket positionsmässigt, från 10:a när hans tog över till 9:a nu, men poängsnittet och samtliga underliggande siffror har förbättrats så för mig finns det inga tvivel om att Athletic går åt rätt håll. De kommer bli urstarka nästa säsong. Celta är förmodligen den största ”underdogen” i den här kvintetten och har under Coudets ledning gått från nedflyttningsstrid till övre halvan på bara några månader, dessutom med en typ av fotboll som sticker ut jämfört med många andra lag i ligan som förespråkar en större riskminimering. Hög press, snabba anfall och mycket folk när man attackerar är argentinarens mantran och han har fått utdelning än så länge. På sina håll håller truppen hög klass med spelare som Iago Aspas som är en av ligans bästa på sin position medan Renato Tapia varit en av säsongens bästa defensiva mittältare. Även Denis Suárez har presterat bra fotboll genomgående och har visat vilken nivå han kan nå om han används rätt. Med några förstärkningar på platser där det finns utrymme för förbättring, mittback och ytterforward, så kan Celta få det ännu roligare under 21/22.

Ni hör själva, platserna under topp fyra ligger vidöppna inför nästkommande säsong och vi har fler lag än någonsin som ser ut att kunna vara med i racet hela vägen in i mål. Tvingas jag ranka dem i nuläget håller jag Real Sociedad högst framför Villarreal medan Athletic och Real Betis är strax där bakom, i den ordningen. Celta slår något underifrån men överlag är detta ett jämnt kluster där precis alla kan slå alla över 38 omgångar.