Siffrorna bakom Viktor Gyökeres succé

Det är nog få som har missat att den svenska anfallaren Viktor Gyökeres gjort succé med Coventry City i Championship. Nio mål på de 11 inledande matcherna har det hunnit bli vilket endast överträffas av Fulhams Aleksandar Mitrovic och Blackburns Ben Brereton. Addera två assist och vi kan konstatera att han varit direkt inblandad i 11 av Coventrys 16 mål, eller 69%, den här säsongen. Inledningen har gjort att 23-åringen i raketfart klättrat på Janne Anderssons lista över landslagsaktuella anfallare och när Zlatan Ibrahimovic tvingades lämna återbud så var han näst på tur.

Det har däremot inte bara gått på räls för Gyökeres sedan han lämnade Brommapojkarna för Brighton efter sitt genombrottsår i Superettan 2017. Första säsongen innebar U21-fotboll medan de två där efter slutade i lånesejourer till S:t Pauli respektive Swansea. Säsongen i tyska andraligan var bra där sju mål och fyra assist är klart godkänt och poängsnittet per 90:e minut, 0.59, ännu bättre, men det är ingenting mot vad Gyökeres just nu presterar i the Championship.

Tiden i Coventry började också som ett lån, då under sista halvan av säsongen 20/21. Den omedelbara succén uteblev men den unga svensken visade upp tillräckligt för att The Sky Blues skulle slänga upp de €1.2M (ca. 12 miljoner kronor) Brighton krävde, och det har de inte behövt ångra. 11 poäng på 11 matcher har det som sagt blivit men trots det är det kanske siffrorna bakom poängskörden som imponerar mest.

Källa: Wyscout

Gyökeres är i första hand en målskytt och det är rimligt att börja i just den änden. Han tar i genomsnitt 3.33 skott per 90:e minut vilket är tredje flest i ligan. xG-siffran per 90 ligger på 0.53 och är sjätte bäst medan hans xG per skott är på 0.16 (strax över genomsnittet jämfört med anfallarna i topp fem ligorna säsongen 20/21). Just den kombinationen, med en anfallare som tar många skott men ändå tar dem från konstant bra positioner, är eftersträvansvärd. Detta resulterar i en skottkarta från 2021 som den ovan och den är svår att klaga på.

Viktor Gyökeres ”spider” från nuvarande säsong är fenomenal. Han ligger i ytterkant, vilket är de fem bästa procenten bland anfallare i ligan, eller nära ytterkant på flera olika kategorier vilket talar om att det är en spelare som bidrar med många olika saker på planen. Han är för det första ett konstant målhot i och med sina höga xG-, skott- och touch i straffområdet-siffror, men utöver detta är han en av anfallarna i ligan som spelar fram till flest målchanser (syns på högt xG Assisted- och skottassist värde). Dessutom skvallrar ”dribbles attempted” om en spelare som gärna tar emot bollen vid fötterna och utmanar backlinjen. 

Över lag är det en spider som sticker ut. Väldigt få anfallare kan presentera de här siffrorna på så många olika kategorier vilket gör Gyökeres succé ännu mer spännande. Detta handlar inte bara om en spelare som sätter varenda skott och som lär mattas av kraftigt med tiden utan han kommer till mycket chanser och gör dessutom så mycket mer. En nästan komplett forwardsprofil.

Källa: Wyscout

Gyökeres ”heat map” från denna säsong visar att han gärna rör sig över stora ytor och inte alls är främmande för att agera uppspelspunkt eller få bollen på fötterna och ta sig an sin försvarare. Han är betydligt mer än bara en boxspelare och är förutom sina mål en viktig del i Coventrys anfallsspel. Hans kroppshydda på 1.87m ger honom en fysisk fördel kontra de flesta och det utnyttjar han genom att ofta vilja ha bollen felvänd. Därifrån kan han både välja att vila med bollen och låta laget flytta upp men han är också i topp vad gäller progressiva löpningar.

Källa: Wyscout

På distributionsgrafen längst till höger på bilden ovan ser vi att han snittar 2.23 progressiva löpningar med boll per 90:e minut. Stapelns position, långt till höger, indikerar att hans siffror är bland de bästa i ligan och en bit framför de flesta andra (som distribuering visar då staplarna är högre till vänster vilket innebär att fler spelare befinner sig på dem nivåerna). Vi kan också se att många av hans progressiva löpningar startar på vänsterkanten och det är något som är tydligt när man ser honom spela, han gillar att droppa ur och ta emot bollen på den sidan. Just vänsterytter är en position han spelat tämligen mycket på genom åren vilket fortfarande influerar honom.

Gyökeres kreativa siffror är ytterligare en aspekt i hans spel som sticker ut där han snittar 0.24 xA per 90:e minut (3:e bäst på hans position i ligan) och 1.8 skottassist (näst bäst).

Källa: Wyscout

Bilden ovan ger oss en dryg handfull visualiseringar som alla kartlägger Gyökeres kreativa tendenser. Först och främst ska vi understryka att grafiken är från hela året, alltså inte bara denna säsong, vilket gör att xA och skottassist siffrorna är något lägre än de jag redogjort för som är från enbart säsongen 21/22. Siffrorna sticker dock fortfarande ut vilket syns på distributionsgrafen då han ligger långt till höger.

En intressant notis är hur man ser att han inte är den sortens kreatör som droppar djupt för att sedan slå en perfekt genomskärare, hans siffror för antal genomskärare och passningar in till straffområdet är båda väldigt genomsnittliga. Dessutom är väldigt få av hans skottassist utanför straffområdet. I stället är det i boxen han är som farligast och skapar chanser. På en av visualiseringar ser vi hur han frekvent driver in bollen i straffområdet, något som hänger ihop med hans höga dribblingssiffror, och dessa slutar ofta med att han spelar fram till avslut.

Det är fortfarande tidigt på säsongen och jag blir förvånad om Gyökeres kan fortsätta producera insatser som matchar de siffrorna han presterat inledningsvis. Däremot är siffrorna så pass bra att även en viss regression skulle hålla honom kvar i toppskiktet av diverse listor.

Svensken har fått ett bottentippat Coventrys supportrar att drömma om Premier League och han gör det på ett sätt som gett hans egen karriär en rejäl skjuts. Ingen trodde på Gyökeres som en potentiell landslagsanfallare för tre månader sedan men nu är vi här och chansen är fullt befogad. På köpet kommer han dra på sig intresse från alla möjliga håll, och om han fortsätter i en takt som bara är någorlunda lik den nuvarande så spelar han i en toppliga inom kort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *