Siffrorna bakom: Benzema, Napoli och Adama Traoré

Karim Benzema är inne i ett stim som varenda anfallare drömmer om, stimmet där varenda skott letar sig in i nät och varenda passning verkar bli en assist. På de sex inledande ligamatcherna har det blivit åtta mål och sju assist vilket är fyra poäng mer än tvåan i topp fem ligorna, Erling Braut Haaland, som står på sju mål och fyra assist. Benzema svävar på moln och kombinationen av hans kvalitet och formtopp kombinerat med Carlo Ancelottis offensiva fotboll är en perfekt match.

Att poängproduktionen är en bra bit över hans underliggande siffror behöver knappast nämnas. Hans xG+xA ligger på 5.5 och kan alltså jämföras med hans faktiska siffra på 15, vilket gör att vi pratar om en tydlig överprestation. Ohållbart, såklart, men de förväntade siffrorna är fortfarande bland de absolut bästa i Europa och i nuläget har bara Robert Lewandowski och Kylian Mbappé en högre totalsiffra.

Den kanske mest fascinerande egenskapen med Benzema är hur han dominerar både i och utanför straffområdet vilket gör att hans kreativa siffror ofta är betydligt bättre än många andra centrala anfallares. Tittar vi exempelvis på vilka spelare i Europas topp fem ligor som varit inblandade i flest skott, egna avslut och skottassist (nyckelpassningar/key passes), så hittar vi en viss fransman högt upp.

Siffrorna bakom: Benzema, Napoli och Adama Traoré

Förutom att vara topp sex bland de mest frekventa avslutarna är han också på plats 11 vad gäller framspelningar till avslut vilket ger en totalsiffra som är bättre än någon annan på hans position, utom Mbappé som också spelat en match mer.

Det är bara för oss dödliga att fortsätta häpnas av Karim Benzemas utomjordiska formtopp så länge den varar. Givetvis kommer hans produktion lugna ner sig men under perioder hittar man stimmet där allt går vägen och det viktigaste då är att ha underliggande siffror som imponerar, och det har Benzema som på alla sätt är en av världens bästa spelare.

Precis som han varit i flera år.

*****

Napoli är laget på allas läppar, eller åtminstone borde de vara det med tanke på deras fantastiska inledning på säsongen. 5-0-0 och 14-2 i målskillnad talar sitt tydliga språk och de underliggande siffrorna håller med.

Den förväntade målskillnad per 90:e minut, alltså xG-xG emot, är fjärde bäst bland topp fem ligorna i Europa med 1.37. Det som sticker ut i data-väg är dock inte deras offensiv, vilket man lätt kan tro när det gäller både Napoli och Luciano Spalletti, utan de defensiva siffrorna som också är bäst i Europa. Deras xG emot ligger på 2.4 totalt vilket är 0.3 lägre än Pep Guardiolas Manchester City medan offensiven är något mer återhållsam med en xG på 7.9 vilket gör att de precis tar sig in på topp 30.

Filosofin Spalletti praktiserar på planen är bollinnehavsbaserad men med hög och intensiv press när de förlorat bollen.

Siffrorna bakom: Benzema, Napoli och Adama Traoré
Källa: TheAnalyst.com

Grafen ovan visar hur många passningar varje lag i Serie A slår per sekvens, alltså bollinnehav, och hur många meter de avancerar per sekund. Napoli hittar vi längst ner i högra hörnet vilket tyder på att de spelar med stort tålamod och systematiskt flyttar bollen framåt.

Siffrorna bakom: Benzema, Napoli och Adama Traoré

Stapeldiagrammet visar de italienska lagens PPDA (Passes Per Defensive Action) vilket är ett sätt att mäta hur många passningar ett lag i genomsnitt tillåter innan de försöker vinna bollen. Napoli är de som tillåter näst minst passningar i genomsnitt och således är det ett tecken på aggressivitet.

Hur länge Spalletti lyckas hålla detta Napoli så här heta återstår att se men trots att de är lite väl effektiva framåt just nu så har de fortfarande en defensiv stabilitet som gör att de kommer fortsätta vara riktigt bra den dagen de inte längre sprutar in mål framåt.

Så pass bra att de borde nämnas som en av favoriterna till Serie A-titeln.

*****

Adama Traoré har varit i ropet under säsongsinledningen och huvudanledningen har varit, som alltid, hans brist på förmåga att omvandla bollinnehav i offensiva positioner till poäng. 0 mål och assist har det blivit än så länge och detta trots att han haft sina lägen.

För mig ligger dock fokuset fel om man tittar på Adama Traoré och kommer till slutsatsen att det är en medioker spelare som bara är slarvig i sista tredjedelen. Ja, han är en dålig avslutare och jag ser inte hur det skulle ändras. Speciellt inte när han inte är en högfrekvent avslutare. Vad han där emot har är en makalös förmåga att driva bollen framåt och göra sin gubbe vilket alltid skapar hål i motståndarförsvaret.

Siffrorna bakom: Benzema, Napoli och Adama Traoré

Grafen ovan visar antalet lyckade dribblingar per spelare denna säsong och Adamas försprång är så extremt det bara går. 41 lyckade dribblingar är nästan dubbelt så många som tvåan Houssem Aouar och en hel galax före alla andra.

Spanjoren är en av världens bästa spelare en-mot-en, om inte den bästa, och detta är ovärderligt för Wolves.