Siffrorna bakom Alexander Isaks säsong

En femteplats 20 omgångar in kan inte anses vara något annat än bra för Real Sociedads del som i den bästa av världar utmanar om Champions League-platserna men aldrig kan förväntas sluta bättre än på Europa Leagues dito. Imanol Alguacil och hans mannar har byggt vidare på fjolårssäsongens positiva resultat där de slutade just femma men det som stod ut då var en bejublad offensiv medan defensiven varit det tongivande denna säsong.

Siffrorna bakom Alexander Isaks säsong

På grafen ovan ser vi hur Real Sociedads xG (straffar exkluderade) förändrats under de fem senaste säsongerna och försämringen denna säsong kontra 20/21 är monumental. Från 1.36 xG per 90:e minut till 1.12. Att detta påverkar de offensiva spelarnas siffror är inte konstigt, ett lag som gör mindre mål kommer sannolikt också ha färre spelare som gör många mål. Vad som dock är speciellt i Real Sociedads fall är hur det påverkat olika spelare på olika sätt, inte minst de två främsta offensiva spelarna Alexander Isak och Mikel Oyarzabal. Medan den senare är bättre än någonsin har svensken tagit ett kliv tillbaka.

Siffrorna bakom Alexander Isaks säsong
Siffrorna bakom Alexander Isaks säsong

Trots ”La Reals” tillkortakommanden framåt gör Oyarzabal sin bästa säsong i karriären på många sätt men framför allt är det en tydlig förbättring kontra fjolårssäsongen. Både ”spidern” och tabellen indikerar att flera av nyckeltalen är klart bättre än tidigare, inte minst kopplat till målskytte. xG-siffran har förflyttats från relativt genomsnittliga 0.19 till elitmässiga 0.42 trots att antalet skott inte förändrats nämnvärt. Positionerna skotten kommer ifrån är dock betydligt bättre än tidigare vilket leder till att xG-per-skott siffran slagit i taket.

Siffrorna bakom Alexander Isaks säsong
Siffrorna bakom Alexander Isaks säsong

En jämförelse på skottkartorna emellan gör det extra tydligt, trots att den totala volymen på kartan för 21/22 inte är på samma nivå som 20/21 då antalet matcher ännu är färre. Men att det tas fler skott från högkvalitativa lägen centralt i banan är tydligt. Detta har också lett till att Oyarzabal är lagets bästa poänggörare i ligaspelet med sju mål och en assist vilket är tre fler poäng än Isaks fyra mål och en assist. Per 90:e minut blir skillnaden ännu större då spanjorens notering är 0.50 och svenskens 0.31.

Siffrorna bakom Alexander Isaks säsong
Siffrorna bakom Alexander Isaks säsong

En titt på Isaks siffror gör det tydligt att han, till skillnad från Oyarzabal, påverkats negativt av lagets försämrade offensiv. Vad som under förra säsongen såg ut att vara en spelare som bara väntade på sitt definitiva genombrott och eventuellt en toppklubbsflytt har nu tydligt stagnerat och till och med blivit sämre. Tillfälligt möjligtvis men att han stått för en svagare säsong är ett oundvikligt faktum. Samtliga siffror kopplat till målfarlighet har blivit sämre och poängproduktionen likaså.

En del av förklaringen till detta hittar vi sannolikt i att Isak och Oyarzabals roller skiftat något. Visualiseringarna tidigare visade att Oyarzabals antal avslut och generella målfarlighet ökat kontra föregående säsong medan de kreativa siffrorna blivit sämre. På Isak var effekten den motsatta där han uppvisar sämre siffror överallt utom kopplat till kreativitet. Isaks andel av touch i straffområdet har också minskat drastiskt då han säsongen 20/21 hade 23% av sina touch i boxen medan andelen 21/22 är 17%. Oyarzabals dito har gått från 10% till 12%. Isak har alltså gått från att vara den tydliga avslutaren och boxspelaren i Real Sociedads anfall till att numera dela den uppgiften tillsammans med Oyarzabal. 

I kombination med en uppenbart formsökande svensk är det de underliggande parametrarna som gör att målskörden än så länge är beskedlig. Huruvida denna interna förändring i rollfördelningen är slumpmässig eller på order från Alguacil går bara att spekulera i men kanske kan frånvaron av en kreatör från mittfältet gjort att Isak mer frekvent tar sina touch utanför straffområdet snarare än i det. David Silva har både varit skadad och sämre än vanligt och bakom honom är alternativen få, därför är januarivärvningen av Rafinha, en spelare som är kreativ och gärna rör sig mellan linjerna, behövlig och eventuellt lösningen på Isaks måltorka.