Säsongens lag – La Liga 20/21

Målvakt – Jan Oblak (Atlético Madrid)

Slovenen har varit en jätte i buren för de spanska ligamästarna och är med sina 18 hållna nollor bäst i ligan samt en av de viktigaste faktorerna till att Atlético släppt in minst mål av samtliga lag. Börjar vi dessutom titta på avancerad statistik som exempelvis ”Post-Shot xG” vilket är ett värde som räknas ut baserat på hur troligt det är att målvakter räddar skotten de får emot sig så är Oblak klart bäst i Europa.

Säsongens lag – La Liga 20/21

Högerback – Kieran Trippier (Atlético Madrid)

Är man som högerback sitt lags vanligaste väg in i motståndarnas straffområde är man minst sagt viktig för att offensiven ska klicka, och just detta stämmer in på KieranTrippier. I ett lag som bygger mycket av sitt spel genom genombrott i ytterzoner så har engelsmannen kommit att bli helt avgörande och varit en av lagets bästa spelare när han tagit sig an rollen som spelfördelare från högerkanten, hans samarbete med Marcos Llorente har varit särskilt anmärkningsvärt.

Säsongens lag – La Liga 20/21

Mittback – Stefan Savic (Atlético Madrid)

I en trupp som sedan Diego Godín lämnade saknat en mittbacksstjärna har de kvarvarande turats om att sticka ut. Mario Hermoso inledde starkast och har överlag varit väldigt bra men när han vacklat i defensiven stod Stefan Savic stadigt från sekund ett och hela vägen in i mål, utan tvekan en av säsongens bästa mittbackar och kanske den allra bästa.

Säsongens lag – La Liga 20/21

Mittback – Jules Koundé (Sevilla)

Europas kanske största mittbackslöfte har inte gjort någon besviken den här säsongen. Tillsammans med Diego Carlos har den unge fransmannen fortsatt att bilda ett utmärkt mittbackspar men medan brassen Diego Carlos inte sällan går bort sig med sin aggressivitet och oförutsägbarhet så är Koundé med sitt lugn och perfekta blandning mellan att avvakta och stöta backlinjens stjärna. Addera till detta en fantastisk förmåga med bollen där hans patenterade löpningar med upp i banan börjar bli hans kännetecken, bli inte förvånad om Koundé hamnar i en av de riktigt stora klubbarna i Europa till sommaren.

Säsongens lag – La Liga 20/21

Vänsterback – Yannick Carrasco (Atlético Madrid)

Positionen här går att diskutera, men då Carrasco spelat väldigt mycket vänster wing-back och framför allt gjort det bra tycker jag för det första att han är given i en elva gjord på säsongens bästa spelare och för det andra att vänsterback är den rimligaste positionen givet att formationen jag valt är 4-3-3 och jag väljer de 11 spelare jag gör. Nej, han har inte spelat ytterback i en fyrbackslinje någon gång under säsongen men att beskriva honom som wing-back är korrekt och därför blir han vänsterback här. Med i laget ska han bara vara.

Säsongens lag – La Liga 20/21

Defensiv mittfältare – Casemiro (Real Madrid)

Brassen har kanske inte varit riktigt lika bra som under den titelvinnande fjolårssäsongen men han har med det sagt ändå varit väldigt bra. Han är en av Real Madrids viktigaste spelare och den stora anledningen till att Toni Kroos och Luka Modric har det fria spelrum de har med bollen, Casemiro är nämligen en defensiv maskin som städar upp allt i sin väg. Han täcker mark, vinner nickduellar och är en fenomenal duellspelare.

Säsongens lag – La Liga 20/21

Central mittfältare – Toni Kroos (Real Madrid)

I en karriär som knappast saknar högkvalitativa prestationer så kan detta varit Toni Kroos bästa, åtminstone en ut av dem. Han har, som alltid, varit navet på mitten och genomgående Real Madrids bästa spelare tillsammans med Karim Benzema. Kroos gjorde det han alltid gör, helt enkelt. 

Säsongens lag – La Liga 20/21

Central mittfältare – Marcos Llorente

Lite som med Yannick Carrasco är det svårt att sätta en specifik position på Marcos Llorente då han spelat allt från innermittfältare, släpande anfallare och ytterback, men i slutändan är det centrala positioner han oftast utgått från även om hans operationsradie är stor. Hur som helst är Llorente en given del av säsongens lag och hans 12 mål och 11 assist är sensationella siffror. 

Säsongens lag – La Liga 20/21

Anfallare – Lionel Messi (Barcelona)

Om Barcelona som klubb går igenom en svacka både institutionellt och sportsligt så går det inte att säga detsamma om Messi. 30 mål och nio assist har det blivit för argentinaren som på det vinner skytteligan för åttonde gången och femte gången i rad. Säsongens spelare.

Säsongens lag – La Liga 20/21

Anfallare – Karim Benzema (Real Madrid)

När Real Madrid varit trubbiga framåt är Karim Benzema den enda som konsekvent producerat framåt. 23 mål och 9 assist blev det från strikern som burit Reals offensiv på sina axlar.

Säsongens lag – La Liga 20/21

Anfallare – Gerard Moreno (Villarreal)

Villarreals Gerard Moreno har länge varit en anfallare under det absoluta toppskiktet på sin position i ligan men under den här säsongen har han etablerat sig bland de bästa. 23 mål och 10 assist har det blivit, om än 10 från straffpunkten, samtidigt som han blivit en fast del i Luis Enriques landslagstrupp.

Säsongens lag – La Liga 20/21


Detta ger oss en elva som ser ut så här:

Säsongens lag – La Liga 20/21

Utöver de elva utvalda finns det en hel drös som förtjänar att omnämnas för sina goda prestationer, på twitter gjorde jag därför två alternativa elvor som ni kan hitta här.