Salzburgs stjärnskott och Leroy Sanés återkomst

Onsdagens Champions League hade inte fullt så många anmärkningsvärda rubriker som tisdagens men det saknas inte samtalsämnen för det. Ett exempel från 18:30-matcherna är Salzburg som fortsätter att imponera. Igår genom att hemmaslå Wolfsburg med 3-1, vilket tagit dem till en förstaplats i gruppen efter tre omgångar. 

En av de stora huvudrollsinnehavarna var den 19-årige forwarden Karim Adeyemi som efter gårdagen står på tre mål efter lika många matcher i turneringen. Med ligaspelet inräknat har Adeyemi gjort 11 mål och en assist på 950 spelade minuter (10.5 90s) den här säsongen. Succén är en fortsättning på fjolåret när han smygpresenterade sig för den österrikiska fotbollen och gjorde sju mål och sju assist på 13.1 90s, så att det fanns potential för en poängexplosion när han väl blev ordinarie var uppenbart.

Salzburgs stjärnskott och Leroy Sanés återkomst

Spidern från fjolårssäsongen skvallrar om en anfallare som sticker ut kreativt snarare än genom hög volym i kategorierna kopplade till målfarlighet. Denna säsong, även om underlaget fortfarande är litet, har det dock börjat skifta och han ser ut att vara ett större målhot än kreatör. En av anledningarna till detta kan vara Patson Dakas flytt till England och Leicester, för tidigare var det just Zambiern som var det primära djupleds- och målhotet. 

Säsongsstarten har föga överraskande lockat till sig intressenter från de riktigt stora ligorna och det är snarare ovanligt med toppklubbar som inte kopplats ihop med tonårssensationen än tvärtom. Att Adeyemi i sommar hamnar i Tyskland och kanske Borussia Dortmund eller systerklubben Leipzig får dock bli utgångstipset, men efter det ligger vägen vidöppen mot de allra största.

*****

Under Leroy Sanés sista tid i Manchester City var det många som ansåg att hans karriär gått i stå och inte mött de skyhöga förväntningar han haft på sig från det att genombrottet kom i Schalke 04. Flytten till Bayern München ifjol gav dock ett lyft men inledningen på den här säsongen har inneburit ytterligare en nivåhöjning. 

Under gårdagens bortamöte med Benfica stod tysken för två mål och en asisst vilket tar upp honom på smått otroliga fem mål och sex assist på 8.7 90s i Bundesliga och Champions League denna säsong. 

Salzburgs stjärnskott och Leroy Sanés återkomst

Underlaget är fortfarande litet men det är ändå relevant att titta på siffrorna bakom den avsevärt förbättrade poängproduktionen och de tyder på en spelare som lyft sig i diverse nyckelområden. xG-siffrorna, xG per skott och antalet skott har genomgått den tydligaste förvandlingen vilket indikerar att Sané kommer till fler och bättre lägen än innan. Hans xG Assisted-siffror var bra redan förra säsongen och bland de fem bästa procenten i topp fem ligorna men vad vi inte ser på spidern är att de gått från 0.32 per 90 till 0.36, en liten men tydlig höjning.

En av platserna i den offensiva trean bakom Robert Lewandowski är vigd åt Leroy Sané och kommer så förbli så länge han presterar på nivåer i närheten av den nuvarande. Och att vara ordinarie i ett högtflygande Bayern München som lär vinna Bundesliga och gå långt i Champions League är knappast dåligt för ens rykte. Jag tror vi om några månader pratar om Sané som en av världens bästa yttrar, epitetet han alltid varit ämnad för.

*****

Manchester United – Atalanta blev som väntat en målrik och fartfylld tillställning där de förstnämnda, till slut, kunde dra det längsta strået. Insatsen var där emot långt ifrån övertygande från Uniteds sida och Atalanta utnyttjade svagheterna som primärt ligger i det undermåliga presspelet hos hemmalaget.

Gasperinis lag spelar kanske med störst risk i hela Europa där man-man strategin utan boll bidrar mest. När laget som utövar man-man systemet går upp mot ett lag som är klart bättre på ett individuellt plan brukar det mynna ut i att de bättre spelarna löser pressen oftare än inte och så var fallet igår. 

Ole-Gunnar Solskjaer kan där med skriva hem en knapp men rättvis 3-2 seger vilket, tillfälligt, ger honom andrum.