Robin Quaisons överlägsna landslagssiffror

Sverige ska på tisdagskvällen ta emot Grekland i vad som kan komma att avgöra båda ländernas öde i VM-kvalet. Vinst för Sverige och bara Georgien står i vägen för avslutningsmatchen mot Spanien där kryss räcker för kvalificering till VM, medan poängtapp skulle försvåra uppgiften avsevärt. Men först är det fullt fokus på övermännen från septembersamlingen, Grekland, och det är revansch som ska utkrävas efter 2-1 förlusten då.

Truppförändringarna sen vinsten mot Kosovo i lördags är att Victor Nilsson Lindelöf är tillbaka medan Dejan Kulusevski är avstängd. Den senare kommer att ersättas av Robin Quaison och frågan är hur stor nedgradering det faktiskt är, speciellt med tanke på hur bra Quaison presterat i Janne Anderssons landslag. 28-åringen debuterade innan den nuvarande förbundskaptenen tillträdde, 2013 för att vara exakt, men det är under hans tid han blivit ordinarie och växt ut till den allra mest produktiva spelaren ”Janne” haft.

På grafen ovan kan vi se vilka spelare som gjort flest poäng per 90:e minut under Janne Anderssons tid som förbundskapten (spelare som gjort under 500 minuter exkluderade) och det är rätt tydligt vem som sticker ut. Robin Quaison har nämligen ett bättre målsnitt än samtliga med 0.53 mål per 90 medan hans assistsnitt är näst bäst med 0.36 assist per 90. Totalt har det blivit nio mål och sex assist på 28 matcher, eller 1509 minuter (16.7 90s).

Listan för poäng per 90:e minut under Janne Anderssons sejour som förbundskapten ser således ut som ovan och det är inget snack om saken, Robin Quaison är klart framför övriga. 0.89 mål/assist per 90 är en fenomenal siffra och åtminstone 15 punkter högre än vad någon annan kan skryta med.

Trots detta har han aldrig varit ordinarie mer än under ett landslagsår, 2019, och då gick han också och blev Sveriges bästa poängplockare med fem mål och tre assist när EM-biljetten inför 2020 säkrades. När Alexander Isak och sedermera Kulusevski kom fram blev Quaison förpassad till bänken, men som siffrorna visar har han inte slutat leverera för det.

Hans klubblagsgärningar har ofta fått stå i skymundan för landslagsprestationerna, och det kanske inte är konstigt med tanke på att han representerat ett tyskt botten/mittenlag i Mainz de sista fem åren. Där emot borde det tryckas på hur bra hans tid i Bundesliga ändå var där AIK-produkten var ordinarie de tre sista säsongerna och poängsnittet konstant låg kring poäng varannan match. En bra siffra för en spelare som alternerade mellan en kant- och forwardsposition i ett lag som aldrig slutade högre än 12:a i ligan.

Ovan ser vi Quaisons siffror från de tre senaste säsongerna i Bundesliga där den övre är på mallen för yttrar/offensiva mittfältare och den andra för anfallare. Anledningen till att jag testade honom på båda är för att han nästan exakt har fördelat sina minuter 50/50 under de säsongerna mellan de två positionerna.

”Spidern” för yttrar ser bättre ut då hans förmåga att komma till avslut och skapa farligheter utmärker sig kontra andra yttrar medan den förmågan kontra andra anfallare sticker inte ut lika mycket. I övrigt är siffrorna väldigt genomsnittliga, eller till och med sämre, så det ligger nog ganska mycket i Quaisons egna uttalande om att det mest var bottenlag som var aktuella om han skulle stanna i en toppliga.

I Saudiska Al-Ettifaq har han i stället kommit till en klubb som slutade femma i den inhemska ligan förra säsongen men som inte vunnit ligan på 35 år. Något kontinentalt spel har det inte blivit sen 2012 så det går inte och påstå att det är någon toppklubb Quaison landat in i, men bottenstrid bör han slippa. Med det sagt har han börjat säsongen bra och på sex framträdanden, de flesta som anfallare, har han hunnit göra tre mål, så formen verkar det inget fel på. Vilket vi också märkte när han hoppade in och stod för ett riktigt snyggt mål mot Kosovo.

Ikväll startar Quaison i en tävlingsmatch för det svenska landslaget för första gången sedan mötet med Polen i sommarens EM och för andra gången under de senaste 12 månaderna. Men om vi känner landslags-Robin rätt så vet vi att vi kan räkna med poäng. Han gör det ju trots allt oftare än någon annan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *