Rangnicks debut, Juventus ljus och Real Madrids maktdemonstration

Ralf Rangnicks debut som tränare för Manchester United var kanske den match som drog flest blickar till sig i helgen. En ny era skulle ta vid och den gjorde det med höga förhoppningar med tanke på den gode Rangnicks meritlista och rykte i fotbollsvärlden. ”The father of the gegenpress” kallades tysken på sitt nya lags hemsida och det är flera nuvarande stortränare som haft Rangnick som fotbollsfilosofisk rollmodell.

Hur såg debuten ut då?

Trots att 63-åringen bara hunnit hålla ett fåtal träningspass så var det tydligt var fokus låg, och hur mycket det skiljde kontra Ole-Gunnar Solskjaer. Manchester United har under säsongen varit ett av de mest passiva lagen utan bollen i ligan där bara sex lag har en högre PPDA-siffra (mer om det kan ni läsa här) vilket indikerar just att de hellre har tagit hem laget än att kliva högt. Men under gårdagen mot Crystal Palace var Rangnicks mytomspunna press i full gång redan från första sekund.

Rangnicks debut, Juventus ljus och Real Madrids maktdemonstration
Rangnicks debut, Juventus ljus och Real Madrids maktdemonstration

4-2-2-2 har ofta beskrivits som den formation Rangnick använt sig av där det framför allt, som med alla basformationer, är tydligast utan boll. I bilden ovan ser vi två olika sekvenser från matchen där uppställningen blev väldigt tydlig och ingredienser från traditionell Rangnick-press med en ytter på icke bollsida som gör en kraftig överflyttning. Det hela betalade också av sig då hemmalaget var klart bättre under första halvlek och hade 67% bollinnehav och hela tiden vann bollen långt inne på Crystal Palaces planhalva.

Rangnicks debut, Juventus ljus och Real Madrids maktdemonstration
Källa: SofaScore

Gästerna hade förtvivlat svårt att få bollen in på offensiv tredjedel vilket visualiseringen ovan visar. Efter 45 minuters spel hade bara 9% av matchen utspelat sig på Manchester Uniteds tredjedel och 51% på Crystal Palaces samtidigt som de efter 90 minuters spel hade vunnit mer boll på offensiv tredjedel än de gjort i någon match sen 2013, enligt twitterkontot @StatmanDave.

I övrigt var den mest notabla laguttagningen att Diogo Dalot gick före Aaron Wan-Bissaka som högerback vilket till stor del kan förklaras med att den senare har stora brister i spelet med bollen. Portugisen Dalot klarar den biten klart bättre och är bra i uppspelsfasen men framför allt i sista tredjedelen.

Hemmalaget avgjorde matchen i andra halvlek och finns det något att klaga på så var det att dominansen inte mynnade ut i så många målchanser de hade hoppats. Men för att vara första matchen så borde Ralf Rangnick och alla supportrar vara nöjda.

*****

Paulo Dybala har varit en av få ljuspunkter i Juventus den här hösten och med åtta mål och fyra assist, eller 0.95 per 90, har han gjort sju poäng fler än tvåan Álvaro Morata.

Det är inte bara poängmässigt argentinaren levererar utan han är navet i Turinlagets anfallsspel och är etta bland lagkamraterna i följande kategorier (per 90:e minut):

  • Expected goals
  • Expected assists
  • Skott
  • Skottassist
  • Skottskapande aktioner (de två sista aktionerna innan ett avslut)
  • Touch på offensiv tredjedel
  • Progressiva passningar mottagna

Tillsammans indikerar det att Dybala toppar listor kopplat till flera olika delar av spelet vilket också speglar hur dominant 28-åringen är i flera aspekter.

Rangnicks debut, Juventus ljus och Real Madrids maktdemonstration

Dybalas ”spider” är även den imponerande där han är klart över genomsnittet i nyckelparametrar som xG, xA och skott men det är inte heller siffror som står sig särskilt starkt jämfört med de absolut bästa. Dock delvis förklarat av Juventus oerhörda problem offensivt där de på många sätt inte ens är bland de 10 bästa i Serie A.

Över lag kvitterar Dybala ut riktigt bra betyg för säsongen så här långt och han är den i särklass viktigaste offensiva spelaren i ett i övrigt väldigt krampaktigt anfall.

*****

Carlo Ancelottis Real Madrid hade stora problem med defensiven i inledningen av säsongen och även om det till viss del kvarstår är trenden på uppåtgående och sex insläppta på de 11 senaste matcherna i alla tävlingar imponerar. De förväntade siffrorna har även de förbättrats där de första 10 matcherna på säsongen bjöd på 1.26 xG-emot per match och de sista 11 1.04. Fortfarande inga supersiffror, det skulle placerat dem på plats 20-25 av de 98 lag som spelade i topp-5 ligorna under fjolåret, men avsevärt bättre.

2-0 segern borta mot Real Sociedad i helgen var en fortsättning på den trenden och Ancelotti gjorde helt rätt i att ta hem sina mannar för att bilda ett lägre försvarsblock, och inte pressa högt. Det senare har lämnat en hel del övrigt att önska när de väl försökt under säsongen så i matcher som denna, mot ett bollskickligt lag, så är denna strategi att föredra. Har man dessutom en stekhet Vinicius som lever för snabba omställningar så har man rätt god chans att vinna matchen ändå.

Bortalagets insats var en maktdemonstration och de har visat att de är laget att slå i Spanien. Vinsten i helgen kom dessutom utan Karim Benzema som tvingades kliva av tidigt i den första halvleken vilket gör det hela ännu mer imponerande.