Problemet och tillgången Cristiano Ronaldo

Som vanligt när Manchester United spelar fotboll så hamnar de i fokus, och inte alltid av positiva anledningar. Under gårdagskvällen var de på besök i Bergamo för att möta italienska Atalanta i Champions League och det som länge såg ut att bli en tung förlust förvandlades till en poäng efter att Cristiano Ronaldo kvitterat med ett fantastiskt volleyskott på tilläggstid.

Just portugisen har som alltid förmågan att dra på sig majoriteten av strålkastarljuset och målet igår var det tredje direkt matchavgörande denna säsong. Det starka facitet till trots så har diskussionerna gått huruvida hans intåg i laget fått det att fungera sämre som kollektiv och således haft en negativ inverkan på resultaten. Sanningen ligger någonstans mitt emellan då Ronaldo de facto förändrade den dynamik på planen som började sätta sig under fjolårssäsongen och som Ole-Gunnar Solskjaer hade fått fason på. Den förändringen är som tydligast, hur fotbollsnördigt och högtravande det än låter, i presspelet utan boll. För utan anfallare som sätter tonen genom att störa bollhållare eller skär av farliga ytor så finns risken att defensiven som helhet blir lidande. Samma fenomen lider PSG av just nu med en anfallstrio i Messi, Neymar och Mbappé som inte är helt enkel att få ordning på medan Barcelona under sista säsongen med Messi och Suárez längst fram led av samma sak.

Problemet och tillgången Cristiano Ronaldo

Ronaldo är inte den spelaren som tar det stora jobbet i defensiven och det börjar redan på offensiv planhalva. Hans presspel lämnar väldigt mycket att önska och är också den anfallare i Premier League som pressar allra minst. 36-åringen är med andra ord en fripassagerare utan boll.

Detta hade inte behövt vara ett problem om de 10 spelarna runt honom hade varit välstrukturerade, för jag tror att man klarar att organisera ett solitt försvar med en enstaka spelare som gör mindre jobb, men då detta blivit övermäktigt för Solskjaer så är det ett reellt problem. Detta är en av de största anledningarna till att Manchester United gått från att ha varit en av de 15 bästa försvaren i topp fem ligorna under den andra halvan av säsongen 20/21 (0.94 expected goals against (xGA) per 90) till att vara bland de 19 sämsta under inledningen av 21/22 (1.47 xGA per 90).

Ronaldos behov av att vila utan bollen i kombination med svårigheterna att kontrollera Bruno Fernandes utan boll (ibland pressar han väl mycket på egen hand) gör att deras tendenser är svårmatchade, och det är ofta de som i par inleder Uniteds försvarsspel, vilket inte är helt optimalt. Att båda ska vara på planen är såklart odiskutabelt men intåget av Ronaldo har försvårat saker och ting för Solskjaer när det kommer till Manchester Uniteds defensiv och det har han inte lyckats lösa. I stället blir de lätta att spela sig igenom och när motståndarna kommit förbi den första försvarslinjen så ökar chansen att skapa målchanser avsevärt.

Men återigen, detta borde inte vara något problem då Ronaldo förmodligen är det enda av Uniteds anfallsalternativ som det inte går att ”lära” pressa. Rashford, Cavani och Bruno har alla en historia av att jobba bra i den aspekten medan Greenwood är 20 år gammal och således har spring i benen. Problemet sitter i strukturen, en struktur Solskjaer hittade i våras men när det kom in en spelare utifrån som inte kunde underkasta sig de strukturer som redan fanns så blottades bristerna i norrmannens tränarkompetens ännu en gång.

Dessutom finns det inget krav på att pressa högt, i stället kan man formera laget i ett djupare block (vilket United gjort de sista matcherna med deras 5-3-2) för att komma underfund med problematiken kortsiktigt. Det är dock inget att föredra långsiktigt då det skapar nya problem vilket vi också fick se under gårdagen när Solskjaer bytte tillbaka till sin fyrbackslinje under matchens gång.

Med detta sagt för Ronaldo så mycket positivt med sig att hans brister defensivt inte ska spela någon roll, om tränaren har kvalitéer nog att lösa den ekvationen. Solskjaer har med all önskvärd tydlighet visat att han inte är den tränaren och det är där det stora problemet ligger. Inte hos nummer sju.

Offensivt har Ronaldo varit en av hela Europas bästa spelare sett till poängproduktion med nio mål och en assist på 11 matcher, eller 1.00 mål+assist per 90. Där levererar han alltid och kommer förmodligen alltid göra. Portugisen är en jättetillgång för alla trupper men det gäller att anpassa laget efter honom, för han kommer också med vissa defensiva brister. Precis som de flesta stora anfallsstjärnorna.

Med rätt tränare hade givetvis detta lag varit betydligt mer konkurrenskraftigt än de just nu är men fram till dess att rätt man är på plats fortsätter Cristiano Ronaldo att vara både Ole-Gunnar Solskjaers räddningsplanka och problem.

*****

Barcelona låg knepigt till i sin grupp inför gårdagens bortamatch mot Dynamo Kiev då de bara hade tre inspelade poäng på tre matcher och låg trea i gruppen. Katalanerna ordnade dock en 1-0 seger efter att Ansu Fati tryckt in det avgörande målet i nättaket under andra halvlek, men det satt långt inne.

Problemet och tillgången Cristiano Ronaldo
Barcelonas avslut till höger, Dynamo Kiev till vänster. Källa: Fotmob.com

11-15 i skott och 1.04-0.81 i xG till hemmalagets fördel tyder på en chansmässigt jämn match som med lite otur för Barca hade kunnat sluta i ytterligare poängtapp.

*****

I samma grupp visade Bayern München återigen varför de är en av de stora favoriterna till Champions League-titeln genom att hemmaslå Benfica med 5-2. Robert Lewandowski smällde dit tre mål samtidigt som Kingsley Coman gjorde vad han ville ute på sin kant och Julian Nagelsmanns lag toppar där med gruppen på 12 poäng och +15 i målskillnad.

Efter fyra matcher.

*****

Villarreal har en tuff period bakom sig med flertalet tunga resultat i ligan och ligger där bara på en 13:e plats efter 11 matcher. I Champions League har det däremot gått desto bättre och gårdagens 2-0 seger hemma mot Young Boys tog dem upp i delad gruppledning på sju poäng.

Succényförvärvet Arnaut Danjuma satte spiken i kistan med sitt 2-0 mål och holländaren fortsätter gå från klarhet till klarhet. Poängen var hans 10:e för säsongen och han ligger på ett snitt per 90:e minut på 0.85. En av de 20 bästa noteringarna i Europa.