Preview: Champions League-semifinalerna

Den mest prestigefyllda klubblagstävlingen i Europa närmar sig klimax och framför oss har vi två stekheta semifinaler. De spanska giganterna, tillika mesta mästarna, Real Madrid ska ta sig an Chelsea medan fjolårsfinalisterna Paris Saint-Germain möter engelska ligaledarna Manchester City. Den förstnämnda duon är också först ut när de på tisdagskvällen drabbar samman för möte nummer ett i Madrid, därefter är det de andras tur att göra upp i Paris under onsdagen.

Real Madrid – Chelsea

Det är två lag med stormiga säsonger bakom sig men som under våren hittat både form och stabilitet. Hos ”Marängerna” i Madrid var det i höstas prat om att Zinedine Zidane kunde få sparken, en diskussion som kulminerade under tre veckor i slutet av november när de bara vann en av fem matcher var av en var storförlusten med 4-1 borta mot Valencia och en annan 2-0 förlusten borta mot Shaktar Donetsk (deras andra förlust mot Shaktar denna säsong). Men efter det tog det sig och från tre förluster på tre veckor till tre förluster på de fem månader som passerat sen dess. Detta har lett till både Champions League semifinal och titelstrid i La Liga, något som länge kändes otänkbart.

Preview: Champions League-semifinalerna

Ovan ser vi Real Madrids genomsnitts siffror för xG de tre senaste säsongerna vilket visar hur väl de presterat i form av chansskapande och tillsläppta chanser under den perioden. Laget har en tendens att gå upp och ner i prestationer men de ligger oftast på en väldigt bra nivå. Denna säsong började tufft men har tagit sig rejält mot slutet.

De sista fyra matcherna har relativt sett varit sämre för Zidane och Co. då de bara vunnit en av dessa, men noll förluster och noll insläppta mål tyder också på en viss form av stabilitet och var någonstans förbättringspotentialen primärt sitter. Defensivt är de ett fort, offensivt förlitar de sig väldigt mycket på Karim Benzema. Om inte han gör det framåt är kvaliteten både ojämn och bristfällig. Det tuffa spelschemat med intensiv titelstrid kombinerat med slutspelet i Europa har också tagit ut sin rätt på truppen som den senaste tiden dragits med väldigt mycket skador. Allt som allt har det lett till att ligaresultaten sviktat och att de tappat mark på toppkonkurrenterna, för trots att de slog Barcelona i senaste klassikermötet lagen emellan så kan ”Blaugrana” gå upp i en trepoängsledning om de vinner sin hängmatch mot Granada på torsdag.

Preview: Champions League-semifinalerna
Preview: Champions League-semifinalerna

Ovan ser vi Real Madrid och Chelseas siffror i två olika radargrafer, en för offensiva kategorier och en för defensiva. På den offensiva är Real Madrid knappt, men klart, bättre på nästintill allting, detta utan att vara bland de absolut bästa på någonting utom förmågan att inte tappa bollen till motståndarna. Detta är också föga förvånande från ett Chelsea-perspektiv då defensiven varit deras starkaste vapen denna säsong, speciellt efter Tuchels intåg. Deras defensiva siffror är som synes riktigt starka och i de allra flesta kategorierna är det istället de som är det bättre laget. Däremot är Real Madrid bättre på den enda siffran som egentligen räknas, insläppta mål. Men om Chelsea släppt in lite fler mål än man kunnat förvänta sig så har Real Madrid släppt in lite färre så trenden är fortsatt god.

Att Chelseas säsong tog en tvärvändning när Lampard fick gå och Thomas Tuchel kom in är ingen överdrift. Från 10:e plats och ett poängsnitt per match på 1.52 till en fjärdeplats och ett poängsnitt på 2.07. Att han dessutom tagit laget till Champions League-semifinal är ett enormt plus i kanten.

Preview: Champions League-semifinalerna

Chelseas sista tid under Lampard var riktigt svag och en ändring var nödvändig, när ändringen dessutom innefattar Thomas Tuchel så kan man vara ganska nöjd. Chansskapandet har skjutit i höjden och de släpper inte till i närheten av samma antal chanser som de släppt till tidigare. Tyskens starka start på det nya jobbet är inte en slump.

Den senaste tidens resultat tyder inte heller på att trenden skulle vara på väg att vända. Manchester City besegrades med 1-0 i FA-cup semifinal för drygt en vecka sen och även toppfyra konkurrenten West Ham slogs med samma siffror i senaste ligamatchen. Resultaten är också talande för styrkorna i Tuchels lagbygge då han än så länge praktiserat en fotboll med stort bollinnehav men med litet risktagande, vilket bäddat för den så stabila defensiven. Addera ett skadeläge som är fläckfritt och vi kan konstatera att Chelsea kommer in i detta dubbelmöte med vind i seglen.

Om jag ska försöka mig på något form av tips så får Real Madrid gälla som utgångsfavorit, men med knapp marginal. 55%-45% vinstchans känns som en rimlig fördelning.

PSG – Manchester City

PSG inleder hemma i detta gigantmöte och det är ett PSG som trots sina problem i Ligue 1, de ligger faktiskt bara tvåa, gått starkt i Champions League. Gruppen toppade de, Barcelona avverkades med totalt 5-2 i åttondelsfinalen och i kvarten fick de revansch från finalen förra säsongen när Bayern München besegrades efter totalt 3-3 men där Parislaget gjort fler bortamål.

PSG avslutade anställningen av Thomas Tuchel mitt under säsongen och valde att plocka in Mauricio Pochettino, effekten har dock låtit vänta på sig då bytet varken gjort från eller till. Under Tuchel låg de på en tredjeplats med ett poängsnitt på 2.05 per match medan de nu under Pochettino klättrat upp en placering och har ett snitt på 2.17 poäng per match. Marginell skillnad.

Preview: Champions League-semifinalerna

PSG hade överlag en bra tid med Tuchel men en tuff start på innevarande säsong var ändå tillräckligt för att han skulle få foten och ersättas med ”Poch”. Men som jag nyligen nämnt har resultaten inte förändrats nämnvärt med argentinaren och de underliggande siffrorna är till och med sämre än tidigare, så han har att tänka på den gode Mauricio.

Formen är dock på uppgång för parisarna som vunnit fem av sina sex senaste matcher i alla tävlingar, där Metz var senaste laget som besegrades. På minussidan för PSG:s del var att Mbappé utgick skadad i slutminuterna efter vad som såg ut att vara en känning i lårmuskeln men Pochettino manade till lugn framför pressen efteråt och menade att skadan inte var så allvarlig. Hans medverkan i första mötet är däremot ännu osäkert. Till råga på det så har även Marquinhos dragits med skador en tid och även där är det en kamp mot klockan.

Preview: Champions League-semifinalerna
Preview: Champions League-semifinalerna

Lagens radardiagram visar nyckelsiffrorna för respektive fas av spelet, defensiven och offensiven, och de som sticker ut är Manchester City. Både deras anfall och försvar är bland de absolut bästa i hela Europa och det finns inget annat lag som kan presentera dessa toppsiffror på mer eller mindre varje kategori. Något för PSG att ta med sig är dock deras offensiv där de inte bara utmanar City utan faktiskt är snäppet bättre än dem i xG och gjorda mål. Sen kan man alltid ställa Premier League mot Ligue 1 och fråga sig vilken liga som är tuffast att prestera i men det är en annan diskussion.

Preview: Champions League-semifinalerna

Frågar någon mig om vilket lag som varit Europas bästa den här säsongen så är mitt svar Manchester City. De leder Premier League i överlägsen stil, vann ligacupen, kom till semifinal i FA-cupen och är fortsatt obesegrade i Champions League. Dessutom har de knappt förlorat överhuvudtaget från mitten på november och framåt. Pep Guardiolas mannar ser extremt starka ut och xG trenden visar på precis samma sak (syns i grafen ovan). Så om jag även här ska försöka mig på en procentsats på respektive lags vinstchanser så hamnar det runt 60%-40% till engelsmännens fördel.