Premier League-helgen: Tottenhams förväntade förlust och undervärderade Arsenal

Tottenham gick in i omgång fyra som ensamma serieledare efter tre raka vinster mot, i tur och ordning, Manchester City, Wolverhampton och Watford. Detta trots att de inte imponerat i någon av matcherna förutom den första.

Mot Wolves förlorade de skotten med de smått absurda siffrorna 25-8 och xG-siffrorna var där efter, även om Spurs faktiskt jämnade ut dem på slutet när hemmalaget gick framåt. Diverse andra värden indikerade dock på ytterligare Wolverhampton-dominans där exempelvis 22-8 lyckade inträden till motståndarens straffområde sticker ut.

Mot Watford hemma på Tottenham Stadium var mönstret på många sätt upprepande även om de själva var protagonisterna den här gången och dominerade bollinnehavet. Chansskapandet från öppet spel lös där emot med sin frånvaro och efter 90 minuters spel hade deras största chanser kommit från fasta situationer samtidigt som Watford tilläts hålla i bollen i perioder när Tottenham kom snett i pressen. Gästerna saknade dock kvalité för att såra hemmalaget så vinsten var inte orättvis från Spurs sida även om man borde kunna kräva mer mot en av de stora nedflyttningskandidaterna.

Premier League-helgen: Tottenhams förväntade förlust och undervärderade Arsenal

Min ståndpunkt gällande Tottenham inför matchen mot Crystal Palace i lördags var alltså som i min tweet ovan, de hade sina tre vinster men insatserna hade varit långt ifrån imponerande. Tottenham åker dock alltid till Selhurst Park som favoriter men när matchen rullat i gång var det smärtsamt uppenbart att det var samma Tottenham med samma problem.

Japhet Tangangas röda kort vid 0-0 läge efter en timmes spel ändrade såklart förutsättningarna och det som hände där efter går att ursäkta men det förklarar inte uddlösheten under matchens två första tredjedelar. Vid spel 11 mot 11 mäktade Tottenham med ett(!) avslut medan de släppte till sex. Det var inga jättelägen de släppte till så det är inte någon defensiv kollaps vi pratar om, där är de fortsatt helt okej, utan oskärpan i motsatt riktning och oförmågan att pressa högt och direkt vid bolltapp är det som skrämmer. De tillåter att sämre lag äger bollen och avancerar in på deras planhalva vilket gör det avsevärt mycket svårare att göra något med bollen när de väl vinner den.

De sista 30 minuterna med en man mer var en ren defilering av hemmalaget och så får det vara, då ska även en nedflytningskandidat ha bra chans att vinna mot ett topplag. Det som är oroväckande är Tottenhams trend, trots nio poäng på fyra matcher.

Förhoppningarna för Tottenham bör vara att de ska vara med och hugga på topp fyra om någon av de stora drakarna skakar samtidigt som detta nya lag med Nuno på bänken trendmässigt går i rätt riktning, och även om det är tidigt så ser det inte ut som det. Truppkvalitén i sig gör att Spurs kommer komma topp sju utan att förta sig men ambitionerna ska vara högre.

*****

Arsenal har blivit utskrattade av hela England efter sin start med tre raka förluster och elaka tungor har redan börjat skrika efter Artetas huvud. Till råga på allt hade de ett transferfönster där de spenderade stora summor på vad folk ansåg vara mediokra spelare vilket gett ännu mer bensin på elden. Därför var det kul att se Ben White, Aaron Ramsdale, Albert Sambi Lokonga, Martin Ödegaard och Takehiro Tomiyasu, fem av sex nyförvärv, i startelvan i Arsenals 1-0 seger mot Norwich på lördagen.

Resultatet var inte övertygande men det var aldrig något snack om saken och hemmalaget var klart bättre. 30-10 i skott och 3.0-0.6 i xG enligt Fbref.com säger det mesta, det både kunde och borde ha blivit större siffror.

Ben White var den som stod ut mest och var en av planens allra bästa spelare. Förutom att vara följsam och stabil defensivt så visade han vilka fina kvalitéer han har med bollen. Vid flertalet tillfällen bröt han linjer genom sina löpningar och passningar.

Premier League-helgen: Tottenhams förväntade förlust och undervärderade Arsenal
Källa: Transfermarkt.com

Man kan skratta åt Arsenal bäst man vill men kritiken mot deras transferfönster har varit överdriven. Den enda spelaren som kostat hisnande mycket är Ben White men där har vi både en ålder och nationalitet som gör att priset sticker i väg. Spelaren och talangen White går det där emot inte att klaga på, vill det sig väl är detta en mittback man kan vinna ligan med om några säsonger.

Resterande spelare, förutom möjligtvis Ramsdale, är värvade för rimliga summor där uppsidorna dessutom är enorma. Ödegaard kommer vara given, Tomiyasu checkar exakt alla boxar Arteta vill ha hos en högerback medan Sambi Lokonga överträffat alla förväntningar än så länge.

Generellt tror jag folk undervärderar Arsenal, så dåliga som många vill få dem till är de inte. Topp 10 löser de alla gånger och ber någon mig tippa sluttabellen idag kommer jag sätta dem 8:a.

*****

Jag skrev tidigare om Wolverhamptons säsongsinledning som lovade mer än det de fått ut. I helgen kom så deras första seger efter tre raka förluster och det var minst sagt välförtjänt. 2-0 blev slutresultatet mot Watford i en mycket stabil insats.

Med Brentford, Southampton och Newcastle som sina nästkommande tre motståndare bör de kunna bygga på sin poängskörd.