Premier League-helgen: Lukakus succé, Southamptons guldkorn och Alexander-Arnold

Mycket av snacket inför helgens Premier League-omgång handlade om Romelu Lukakus återkomst till engelsk fotboll och det pratades inte mindre med tanke på att Arsenal stod på andra sidan. Ett Londonderby är alltid ett Londonderby hur långt under isen Arteta och Co. än må vara.

Under isen var de dock och när Lukaku gjorde 1-0 redan efter en kvart var det som att luften gick ur redan där. Reece James fyllde på till 2-0 20 minuter senare vilket också blev slutresultatet men med 22 avlossade skott kontra Arsenals sex så kunde siffrorna ha blivit högre, något även xG-siffrorna antydde (0.34-2.90 till Chelseas fördel enligt Fotmob.com).

Lukakus insats i synnerhet stack ut och förutom att han gjorde mål så var han direkt inblandad i 50% av sitt lags skott med åtta själv och tre skottassist.

Premier League-helgen: Lukakus succé, Southamptons guldkorn och Alexander-Arnold

Spelet med ryggen mot mål och i djupled kommer alltid vara bra egenskaper att ha för en forward och få behärskar båda delarna så bra som belgaren, vilket han visade prov på under gårdagen. Han var ständigt spelbar och referenspunkten som uppspelen ofta gick till. Visualiseringen ovan (gjord av twitterkontot @Odriozolite) visar alla progressiva passningar som Lukaku tog emot vilka var 22 till antalet och 15 fler än näst mesta Chelseaspelare. När Tuchels mannar skulle avancera in på offensiv planhalva eller sista tredjedelen så var det ofta via Romelu Lukaku de gjorde det.

Matchens lirare.

*****

Den 18-åriga ytterbacken Valentino Livramento kom till Southampton från Chelseas ungdomsled inför säsongen och med två omgångar (nästan) färdigställda är ynglingen ett av de stora utropstecknen. Bara Ward-Prowse har haft flera bolltouch i Southampton över två matcher och ingen har tagit fler progressiva löpningar med bollen. Just den sista delen, hans förmåga att driva bollen framåt, sticker ut extra mycket och har varit ett av lagets stora vapen i det egna spelet med boll.

En av anledningarna till att unge Livramento fick chansen i premiären var avsaknaden av högerbackskollegan Kyle Walker-Peters men i helgen var han tillbaka men förpassades ändå till bänken. Kanske berodde det på att han fortfarande inte var helt fit men med starten Livramento haft blir det svårt för tränare Ralph Hassenüttl att flytta på honom.

*****

Från en högerback till en annan. Trent Alexander-Arnold hade en tuff fjolårssäsong där han fick hård kritik och till och med petades ur Gareth Southgates landslagstrupp under våren. Starten på denna har där emot varit desto bättre och både mot Norwich och Burnley har 22-åringen visat sig från sin bästa sida. Utöver att han noterades för sin första poäng i 2-0 vinsten mot Burnley, assisten till Sadio Manés mål, så har han varit vital för Liverpool både i speluppbyggnaden och chansskapandet.

Efter två omgångar är han den spelare i ligan som skrapat ihop högst ”Expected assist”-siffra (1.4), flest skottassist (10), flest lyckade passningar in i straffområdet (10) och flest inlägg (13). Utöver det har han tredje flest antal progressiva passningar (16) och tredje längst distans vunnen (989m) med sitt passningsspel.

Redan under fjolårssäsongen kändes det uppenbart att Alexander-Arnolds prestationer var en kortare plump i vad som än så länge varit en fantastisk karriär, inte minst med tanke på att trenden faktiskt var på uppåtgående under våren. Han, som alla andra, påverkades av de förutsättningar laget hade med många skador och ett lag ur balans vilket gjorde att svagheterna kunde blottas på ett helt annat sätt medan styrkorna inte kom fram lika ofta. Nu är truppen hel, publiken tillbaka på Anfield och revanschlustan enorm.

Liverpool kommer bli att räkna med i titelracet den här säsongen och Alexander-Arnold kommer vara precis lika viktig som han alltid varit.