Odödliga Diego Simeone

När Óscar Plano, Real Madrid-produkten, gjorde 1-0 för Real Valladolid hemma mot Atlético Madrid i lördags var det nog många med sympatierna i den rödvita delen av Madrid som satte hjärtat i halsgropen, för det var med vetskapen om att tre poäng var det som behövdes för att säkra ligatiteln så länge Real Madrid gjorde jobbet hemma mot Villarreal. Men trots att första halvlek var riktigt dålig från Atlético så tuggade de igång i andra, och när Luis Suárez med drygt 20 minuter kvar satte spiken i kistan spelade det ingen roll vad som hände någon annanstans, ligatiteln var till slut i deras händer och det var inte mer än rätt att en av lagets huvudaktörer fick avgöra.

Oönskad i Barcelona, älskad i Atlético Madrid.

Över 38 matcher kan man inte säga annat än att titeln var rättvis. Atlético har varit effektiva på ett sätt som är svårt att vara över tid men något de likväl varit, medan Jan Oblak stått på huvudet under stora delar av säsongen och bevisat varför han, i mitt tycke, är världens bästa målvakt. Och det finns mycket data som backar upp det, men mer om det en annan gång.

När vi summerar säsonger och analyserar titelvinnande lag landar man ofta i en spelare som klart och tydligt sticker ut från mängden, men hos Atlético Madrid anno 20/21 finns det inte. Jan Oblak har visserligen varit otrolig i mål medan Marcos Llorente spelat sin livs fotboll på vilken position Simeone än satt honom, men att någon av dem skulle vara en solklar MVP köper jag inte. Jag slängde ut samma fundering på Twitter häromdagen och mängden alternativ folk gav bekräftade allmänhetens syn på den här upplagan, det är ett starkt kollektiv före någonting annat. Med det sagt finns det massa spelare i truppen som gjort sina livs säsonger och förtjänar att lyftas, med den redan nämnda trion Oblak, Llorente och Suárez i täten tillsammans med andra nyckelspelare som Stefan Savic och Kieran Tripper. Sen skulle jag kunna nämna ett halvdussin namn till, för det är ju just ett kollektiv som presterat.

Slutligen till den uppmärksamhet och det beröm Diego Simeone förtjänar, det han gjort med den här klubben sen han tog över 2011 är ett under. Från att vara ett mittenlag utan att vara i närheten av att utmana om titlar till att vinna två gånger om mot omöjliga FC Barcelona och Real Madrid med resurser som inte ens kan mätas med de två bjässarna. Ord finns inte för att beskriva hur stort det är, ”El Cholo” är odödlig i Atlético Madrid och en av världens bästa tränare det senaste decenniet.

*****

Alexander Isak avrundade en fin säsong med att göra sitt 17:e ligamål för säsongen när Real Sociedad säkrade femteplatsen och en biljett till nästa säsongs Europa League. Siffran betyder dessutom att svensken slog en annan svensk, nämligen Zlatan Ibrahimovic, vad gäller flest mål under en och samma La Liga-säsong. Zlatan gjorde 16 mål säsongen 09/10 i Barcelona.

Sjätteplatsen och där med den andra Europa League-platsen säkrade Real Betis efter att de vänt och vunnit borta mot Celta Vigo med 3-2. Imponerande och oväntat sett till den svaga höstsäsong laget hade men Manuel Pellegrini fick ordning på saker och ting vilket slutligen mynnat ut i något riktigt bra. ”Los Verdiblancos” blir spännande att följa nästa säsong.

*****

I botten säkrade Elche kontraktet i sista omgången när de hemmaslog Athletic Club med 2-0 samtidigt som Huesca kryssade mot Valencia. Huesca som låg hopplöst till länge var nära att klara av ”The Great Escape” med Pacheta vi rodret men trots uppryckning räckte det inte hela vägen.

Förutom Huesca bekräftades Real Valladolids uttåg under den sista matchdagen medan Eibar varit nedflyttade sedan en vecka tillbaka.