Mittfältgiganternas omgång

Årets första Premier League-helg har kommit till ända och det var några riktiga nyårskarameller 2022 bjöd oss på direkt. Arsenal inledde omgången med att stå för en av deras bästa halvlekar under Arteta-eran när de var bättre än vanligtvis överlägsna Manchester City under första 45 medan Chelsea och Liverpool rundade av densamma med en av säsongens matcher när de spelade 2-2 på Stamford Bridge. Där emellan var Crystal Palace, West Ham, Everton och Brighton inblandade i femmålsmatcher så att vi fått uppleva minnesvärda resultat de senaste dagarna är inte att ta i.

Mest av allt kanske ändå de två förstnämnda matcherna fastnat på näthinnan och då inte minst de individuella prestationerna från mittfältsvirtuoserna Thomas Partey och Matteo Kovacic. Båda var planens giganter och drivande i det mesta deras lag tog sig an.

Mittfältgiganternas omgång
Källa: Opta

Matteo Kovacic var kanske extra dominant och alla siffror talar för samma sak. Kroaten hade flest touch, flest ”carries” (längre driv med bollen), flest lyckade dribblingar och flest tacklingar i sitt Chelsea samtidigt som hans karta med varje touch syns ovan vilket understryker att han dominerade över hela planen. Hans mål var snarare pricken över i:et än något som påverkade hans betyg men att stå för den insatsen samtidigt som man kanske gör säsongens mål är så nära maxbetyg man kan komma.

Mittfältgiganternas omgång

För att på något sätt också mäta de här spelarnas prestationer under säsongen så är det nog till ingens förvåning att de båda placerar sig i den övre kvadranten till höger i grafen ovan vilket betyder att de både tappar boll mindre än en majoritet av centrala mittfältare i topp-5 ligorna samtidigt som de tar den framåt mer frekvent än majoriteten av centrala mittfältare i topp-5 ligorna. Kovacic och Partey emellan så är kroaten något mer riskfylld men också mer progressiv medan ghananen inte tappar boll i lika hög utsträckning.

Jag har också valt att markera ut ett tredje namn, Tottenhams Oliver Skipp. Den 21-åriga engelsmannen gör sin första riktiga säsong i Premier League och han gör det med den äran. Med bollen ser vi att han är väldigt trygg, bara sju innermittfältare tappar den mer sällan än honom, samtidigt som han tar den framåt oftare än de flesta andra.

13 starter har det blivit för U21-landslagsmannen under säsongen och fler lär det bli. Med tanke på hans ålder på 21 år så finns det gott om tid för förbättring och i dagsläget är han en av landets största talanger på positionen.