Lovande Sancho, Chelseas akademisuccé och Barcelonas fortsatta problem

Manchester United gjorde på tisdagen sin första match efter Ole-Gunnar Solskjaers avsked när Villarreal väntade på Estadio La Cerámica. Tillställningen blev dock en chanssnål historia då Villarreal ägde bollinnehavet men saknade spetsen framåt för att komma igenom Uniteds kompakta försvarsblock. Samtidigt hade bortalaget lika svårt att få bollen från egen till offensiv tredjedel och inte minst Scott McTominays oförmåga att styra bollinnehav, vilket han av någon outgrundlig anledning hade ombetts att göra, synliggjordes.

Resultatet skrevs till slut till 2-0 Manchester United efter att Geronimo Rulli slarvat i passningsspelet vilket gav Cristiano Ronaldo möjligheten att sätta dit ettan. Andra målet signerades Jadon Sancho, hans första i sin nya klubb, och det var symboliskt för en insats som var bland de bättre han presterat i Manchester United-tröjan. Hans förmåga att utmana ett samlat försvar från ytterzoner och dra på sig markering men ändå ta sig förbi är unik i den nuvarande United-truppen vilket är anledningen till att 21-åringen måste få förtroende. Förutom Bruno Fernandes är den unge engelsmannen lagets bästa kreatör men han har också ett driv med bollen som gör att han har alla verktyg för att bli ett ännu större hot.

Grafen ovan är egentligen bara en bekräftelse på styrkorna jag nyss nämnde: Jadon Sancho var under säsongen 20/21 en av topp-fem ligornas absolut bästa kreatörer och progressiva drivare av bollen. När han får den ser han till att något händer och många av farligheterna börjar med att han tar sig an en motståndare och slutar med att han serverat en lagkamrat.

Manchester United har tidigare saknat spelartypen som kan skapa något från ytterzoner, i stället har mycket hängt på Bruno Fernandes, som primärt trivs centralt mellan linjerna. Spelarna som startar till höger eller vänster i den offensiva fyran är nästan alltid primärt skyttar, så som Marcus Rashford eller Mason Greenwood, och kan således inte förväntas bidra med samma kreativitet eller förmåga att utmana.

Jadon Sancho heat map 20/21

”Heat mapen” är från Jadon Sanchos säsong 20/21 och baseras på samtliga bolltouch vilket gör det tydligt var han vill operera. I ytterzonerna med frihet att röra sig in i halvytorna.

Sanchos Manchester United-karriär är fortfarande ung men kritiken har inte låtit vänta på sig. Noll poäng, fram tills nu, och en del mediokra insatser har knappast gett honom den start han ville ha men strax över sju 90-minutare under omständigheter som varit långt ifrån optimala är inte ett underlag man kan ta särskilt mycket ifrån. Speciellt inte när säsongerna i Borussia Dortmund varit så lovande som de varit.

34 mål och 43 assist på tre säsonger i Tyskland säger mer än en trevande inledning i Manchester, och med tanke på gårdagens insats lär den senare stämpeln snart ha glömts bort.

*****

10 raka matcher utan förlust är Chelsea uppe i efter gårdagens 4-0 demolering av Juventus och Thomas Tuchels mannar, tillika regerande Champions League-mästarna, har börjat komma igång efter en spelmässigt trevande start på säsongen. Juventus och Manchester City är de enda som lyckats rå på Londonklubben men utöver det har de varit omutliga.

Mycket av den framgång Chelsea nu går igenom kan tillskrivas den egna akademin och gårdagskvällen var ytterligare ett kvitto på det. Tre av fyra målskyttar (Trevoh Chalobah, Reece James och Callum Hudson-Odoi) är fostrade i klubben och de är inte heller de enda som får regelbundna minuter i A-laget. Mason Mount och Ruben Loftus-Cheek tillhör också truppen och tillsammans utgör de en framstående kvintett akademispelare som nu är med och bidrar på den högsta nivån.

Europamästare, ligaetta, kvalificerade för slutspel i Champions League och det med en betydande skara egna talanger.

Chelsea mår bra just nu.

*****

Xavi debuterade som tränare i Champions League under tisdagen när Benfica gästade Camp Nou men det var med bitter eftersmak katalanen lämnade matchen med tanke på 0-0 resultatet och att Barcelona nu kan vara tvingade att vinna mot Bayern Munchen i sista omgången, i alla fall om Benfica slår Dynamo Kiev.

Första halvlek började bra för hemmalagets del där de inledande 15 minutrarna stack ut extra mycket. Hög intensitet i återerövringsspelet och frenesi och kreativitet i anfallen var nycklarna. Den inledande energin mattades dock av med tiden men det var ändå ett Barca som efter 45 minuter ledde skotten med 8-3 och hade varit det bättre laget. Andra halvlek blev dock en plågsam påminnelse om att detta är en trupp som saknar spets och en hel del viktiga komponenter som behövs för att bygga en balanserad och slagkraftig elva. Som allra tydligast är det framåt där chansskapandet blir lidande då bristen på vertikala löpningar från anfallslinjen är total. Depay, Gavi och Demir vill alla ha bollen på fötterna och Jordi Alba löper enbart i sin ytterkorridor (vilket han ska göra).

Barcelona är fortfarande ”work in progress” och att förvänta sig stordåd redan nu är för tidigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *