Liverpool och Alissons storform

Liverpool kan vara Europas bästa lag för tillfället och helgens överkörning av Crystal Palace var bara en bekräftelse av det alla vet, de är stekheta just nu. Motståndet var vad det var, Patrick Vieiras Palace har inte rosat marknaden under säsongsinledningen, men sättet Klopps mannar bara maler ner vad som än kommer i deras väg just nu är imponerande. 3-0 blev det och kontrollen var total. 

Inför säsongen var många osäkra på lagets status efter det misslyckade fjolåret där de kom trea, hela 17 poäng bakom ligavinnande Manchester City. Vad än rivaliserande supportrar säger så går det inte att komma ifrån att skador var den största anledningen till att prestationerna vacklade som de gjorde, förutom att ledstjärnan Virgil van Dijk missade hela säsongen så duggade skadorna tätt på andra viktiga spelare också.

Med alla friska ser Liverpool ut som samma gamla kollektiva urkraft som vann både Premier League och Champions League för några år sedan. 4-1-0 och 12-1 i målskillnad efter fem matcher är nästan så bra det kan bli och då kan vi lägga till överkörningen av Milan i veckans Champions League, även om resultatet blev jämnare än matchbilden.

Liverpools underliggande siffror är sensationellt bra där de har klart högst xG i Premier League med 14.2 efter fem matcher (Manchester City är tvåa på 12.2), klart högst antal skott med 125 kontra tvåan på 99 och bäst xG per skott på 0.12 (en bra indikation på hur bra lägen skotten tas från). Allt detta tyder på att de just nu klickar på alla cylindrar.

Defensivt är det svårt att klaga med tanke på att man släppt in ett mål men samtidigt är siffrorna inte alls i paritet med de offensiva. I stället för att vara överlägset bäst framåt har Liverpool fem lag med bättre xG-emot, tre lag med färre tillsläppta skott, 17(!) lag med genomsnittsavslutet tillsläppta från svårare läge (alltså lägre xG per skott emot) och fyra lag som släpper in motståndarna i straffområdet färre gånger. Inga dåliga siffror men samtidigt inte siffror som borde resultera i endast ett insläppt mål. 

Förklaringen? Alissons form.

Med risk för att bli för dataanalys-nördig så finns det ett gäng siffror som indikerar på att brassen varit fenomenal i säsongsinledningen. Hans Post-Shot Expected goals (hur många mål en målvakt räddat) ligger på +2.6 vilket är 0.6 mer än tvåan David De Gea och per 90:e minut ligger siffran på +0.53, detta att exempelvis jämföra med Europaettan från föregående säsong, Jan Oblak, som låg på +0.26 per 90:e minut. 

Liverpool och Alissons storform

Tittar vi dessutom på målvaktsanalytikern John Harrisons modell där han också mäter målvakters prestationer så menar han att Alisson räddat sju av sju möjliga frilägen och att den förväntade siffran från de lägena vore att släppa in fyra mål.

Siffernördigt blev det men det är också en intressant indikation på hur bra Alisson varit och att det faktiskt inte är ett krav för ett topplag att vara fläckfri i defensiven, utan så länge man har en världsklassmålvakt som levererar därefter så kan man kosta på sig att ”bara” vara bland de bättre och inte bäst. Samtidigt som man då är fenomenala framåt, vilket Liverpool är.

Deras start kommer med största sannolikhet dala av lite, både lagets och Alissons, men så länge de dalar inom rimliga och troliga gränser så är de just nu min favorit till ligatiteln.