Lista: La Ligas 10 bästa U21-spelare

La Liga närmar sig med stormsteg och i skrivande stund är det endast 9 dagar kvar till Valencia och Getafe sparkar i gång den spanska fotbollssäsongen på Mestalla. Uppladdningen bör därför på alla sätt trappas upp och vad passar då bättre än att lista de 10 bästa U21-spelarna (som tidigast född 2000) i ligan?

10. Yeremi Pino – Villarreal (18)

Lista: La Ligas 10 bästa U21-spelare
Lista: La Ligas 10 bästa U21-spelare

Den 18-årige yttern Yeremi Pino fick chansen i Unai Emerys Villarreal under fjolårssäsongen och tog den med bravur. Tre mål och en assist på 8.9 90’s är bra även om det indikerade på en överprestation sett till de underliggande ’Expected goals/assists’-siffrorna. Just det området är något han måste förbättra den kommande säsongen då han låg under genomsnittet men hans defensiva arbete och förmåga att göra sin spelare stack ut desto mer. En rak spelartyp som spelar med stor intensitet.

9. Unai Vencedor – Athletic Club (20)

Lista: La Ligas 10 bästa U21-spelare
Lista: La Ligas 10 bästa U21-spelare

Innermittfältaren Vencedor debuterade redan säsongen 19/20 men det var under föregående säsong han tog en plats på riktigt på Athletics mittfält. Mångsidig spelare som både är progressiv i sitt passningsspel och defensivt solid. Bör få spela ännu fler minuter denna säsong.

8. Kang-in Lee – Valencia (20)

Lista: La Ligas 10 bästa U21-spelare
Lista: La Ligas 10 bästa U21-spelare

Valencias Sydkoreanska supertalang fick till slut 15 starter men under långa stunder av säsongen riktades det frågande blickar mot tränarstaben som inte spelade honom oftare. Hans framtid i klubben har dessutom varit uppe för diskussion men än så länge tillhör Kang-in Lee Valencia och platsar därför på en sådan här lista. Som spelare kan han spela över hela forwardslinjen och som offensiv mittfältare där hans förmåga att göra sin gubbe sticker ut. Han har en ”success rate” långt över genomsnittet och han får med sig fler frisparkar än nästintill alla offensiva mittfältare och yttrar i toppligorna i Europa.

7. Ander Barrenetxea – Real Sociedad (19)

Lista: La Ligas 10 bästa U21-spelare
Lista: La Ligas 10 bästa U21-spelare

Trots att han bara är 19 år gammal så har Barrenetxea varit omtalad länge och gjorde faktiskt sin ligadebut för hela tre år sedan vid 16 års ålder. Helt ordinarie har han ännu inte blivit men yttern gjorde klart fler minuter under fjolårssäsongen än han någonsin gjort tidigare. Som många andra unga spelare måste han börja bidra mer till chansskapandet för att lyfta till nästa nivå men utöver det är han redan en erkänt bra dribbler, vilket också syns i siffrorna där han är bland de 30 bästa procenten för lyckade dribblingar och bland de 10 bästa procenten för progressiva löpningar med boll.

6. Eric García – Barcelona (20)

Lista: La Ligas 10 bästa U21-spelare
Lista: La Ligas 10 bästa U21-spelare

Eric García är hemma i sin moderklubb igen efter ett fyra-års äventyr i Manchester City. Under tiden på de brittiska öarna har han fått speltid i Pep Guardiolas starka lag (utan att övertyga) samtidigt som han slagit sig in i det spanska landslaget. Hans insatser på seniornivå går att diskutera men under sommaren visade han vilken nivå han håller när han stod för solida insatser för Spanien i både EM och OS där kvalitéerna med boll, föga förvånande, utmärkte honom. Ta fram bollen i banan är hans signum.

5. Takefusa Kubo – Real Madrid (20)

Lista: La Ligas 10 bästa U21-spelare
Lista: La Ligas 10 bästa U21-spelare

Historien om den japanska supertalangen som kom till FC Barcelonas ungdomsakademi ”La Masia” som 10-åring för att sen återvända hem till Japan i några år innan han anslöt till katalanernas ärkerivaler från huvudstaden, Real Madrid, när han väl återvände till Europa har berättats många gånger om. Nu har talangen börjat blomma och en bra lånesäsong i Mallorca 19/20 följdes upp av två mindre lyckade sejourer i Villarreal och Getafe under 20/21. Det lär vara lite tidigt för yttern att redan nu slå sig in i ett stjärnspäckat Real Madrid så en ny utlåning ligger runt hörnet, där både Real Sociedad och Mallorca nämnts som tänkbara destinationer. Vad de i så fall får är en fantastisk dribbler som också är en bra kreatör och hyfsat målhot, med god potential att bli ännu bättre.

4. Rodrygo – Real Madrid (20)

Lista: La Ligas 10 bästa U21-spelare
Lista: La Ligas 10 bästa U21-spelare

Rodrygo är kanske spelaren vars siffror förvånar mest av alla då han ligger över genomsnittet i nästan samtliga kategorier. Till skillnad från många andra ynglingar lyckas han redan nu bidra till chanser och vara ett konkret hot när det vankas målchanser. Utöver det är han en hyfsad dribbler och aktiv försvarare. Jag tror Rodrygo kommer växa ytterligare i år.

3. Vinícius Júnior – Real Madrid (21)

Lista: La Ligas 10 bästa U21-spelare
Lista: La Ligas 10 bästa U21-spelare

Vinicius vs Rodrygo har varit lite som hönan eller ägget och även om många ser Vinicius som något mer ojämn och rå än sin landsman så tycker jag han har en spets i sitt en-mot-en spel som är något extra. Som synes är den 21-årige yttern skicklig på attt ta sig till lägen själv utöver att vara en aktiv dribbler. Hans andel lyckade dribblingar är lägre än de varit tidigare säsonger men med tanke på hur ofta han tar sig an sin gubbe samt hans historia som en ännu effektivare dribbler än han var under 20/21 så tror jag den siffran kommer förbättras igen. Kan Vinicius fortsätta ta steg i sin offensiva produktion och bli lite skarpare så är det inget snack om att han är en av världens bästa i sin ålderskategori.

2. Ansu Fati – Barcelona (18)

Lista: La Ligas 10 bästa U21-spelare
Lista: La Ligas 10 bästa U21-spelare

Eftersom knäskadan han ådrog sig i höstas förstörde majoriteten av säsongen 20/21 så är hans siffror från genombrottssäsongen under 19/20 där han med sina sju mål och en assist gick från okänd till världens hetaste talang inom loppet av några veckor. Om många i Ansu Fatis ålder har svårt att både vara inblandade i chansskapande och poängproduktionen så är han raka mostatsen. Ansu hade under sin debutsäsong 0.7 mål + assist per 90:e minut vilket var bland de 10 bästa procenten i Europa och hans målproduktion på 0.61 per 90 var bland de 10 bästa spelarna i hans position totalt. Den unge yttern presterade på en nivå som var i nivå med eliten och det är bara hoppas att den här efterhängsna knäskadan inte hämmar honom karriären ut.

  1. Pedri – FC Barcelona (18)
Lista: La Ligas 10 bästa U21-spelare
Lista: La Ligas 10 bästa U21-spelare

Det finns kometkarriärer och så finns det kometkarriärer. Pedris tillhör den mest extrema kategorin då han gått från andraligan i Spanien till att vara en framträdande och ordinarie spelare i Barcelona på bara ett år. Han är dessutom en bofast del i det spanska landslaget och den stora snackisen under sommaren i Barcelona-kretsar har varit faktumet att Pedri kommer ha spelat 71 matcher under säsongen 20/21 efter OS-finalen mot Brasilien om några dagar. Statistiskt sticker Pedri ut på mer eller mindre alla kategorier jämfört med andra innermittfältare i topp fem ligorna. 18-åringen kommer till fler och farligare skott än genomsnittet, är kreativare, pressar mera och driver fram bollen oftare. Pedri kommer fortsätta vara en viktig del av Koemans Barcelona även nästa säsong.