La Liga-helgen: Titelutmanarna Sevilla

Exakt noll gånger under säsongen har Sevilla ansetts vara en seriös titelutmanare, och när de förlorade två raka ligamatcher så sent som i början på mars så var även hoppet hos de största optimisterna borta. Men en fantastisk sex matchers period sen dess har lett till 16 av 18 möjliga poäng och ett läge där de bara är sex poäng från ledande Atlético Madrid. Det kanske fortfarande är något magstarkt att ge de ens i närheten av samma vinstchans som övriga tre där uppe men att Lopeteguis mannar skulle vara med så här länge säger allt om vilken utväxling de fått under hans ledning. Två säsonger i rad kommer de nu ha slutat topp 4 och frågan är om de kan slå 10-poängsmarginalen de hade ner till plats fem förra säsongen, eller rent av nå ännu högre.

Hur som helst så är första etappen på projekt Lopetegui, avklarat. De har etablerat sig som ett av Spaniens fyra bästa lag.

Vad som följer framöver går bara att sia om ännu men så länge de inte blir sönderköpta finns det inget som tyder på att de inte skulle kunna upprepa årets bedrift. Jules Koundé och Youssef En-Nesyri är namn som garanterat är av intresse för klubbar med mer pengar medan en sån som Joan Jordán även han skulle kunna flytta på sig. Maken till underskattad innermittfältare för övrigt. En av dessa går att tappa, kanske två, men då börjar vi nå nivåer där nyckelspelarna i centrallinjen är på väg att halveras och det mår inget lag bra av.

Men har man Monchi som sportchef ska man kanske inte gråta floder även om hela elvan lämnar, han löser säkert en handfull toppspelare för inga pengar alls. Som vanligt.

*****

Barcelona och Athletic Club hade spelledigt i ligan i helgen på grund av Copa del Rey-final lagen emellan, och det blev en minnesvärd historia. I första halvlek försvarade sig baskerna relativt väl, även om Barça tryckte ner dem djupt och Athletic hade noll offensivt hot, men i andra släppte de något på koncentrationen och då var det kört. 0-0 i paus blev 4-0 efter 90 minuters spel och Marcelinos mannar hade förlorat två cupfinaler inom loppet av några få veckor.

Ridå.

De rödvita lejonen från Baskien bör inte misströsta för mycket dock, det lär komma nya chanser till glädje i framtiden. Speciellt med Marcelino vid rodret. Han kom in i vintras och vände en trött säsong till något positivt och det råder inga tvivel om att Athletic kommer slåss om Europaplatserna säsongen 21/22.

För Barças del har den här mellansäsongen utvecklats till perfektion. Förväntningarna inför var låga och chanserna till titlar små, och inledningen av säsongen gav ingen anledning att ändra på det. Men med tiden har Koeman och gruppen växt samman och hur detta än slutar så finns det många positiva svar för katalanerna att ta med sig, där den unga talangfulla kärnan av spelare som Pedri, Ansu Fati och Ronald Araújo sticker ut.

*****

Atlético Madrid fick välbehövligt andrum i och med 5-0 krossen mot Eibar under söndagen. Efter bara en seger på de fyra senaste hade avståndet krympt ordentligt ner till lagen under dem men trean igår säkrade ligaledning åtminstone en omgång till. Àngel Correa var tillsammans med Marcos Llorente de stora poänggörarna med 2+1 samt två mål, något som för den senare går i linje med vad han presterat under säsongen medan det var en rejäl håll-käften-insats av argentinaren Correa som fått rejält med kritik sista tiden. Om det ger något större eko i form av en förbättrad spelare hädanefter återstår att se men en rejäl självförtroende-boost oavsett.

Eibar däremot bevisade varför de ligger sist, en katastrofal insats där de i ärlighetens namn ser ut som ett juniorlag emellanåt. De kommer åka ur och på spelmässiga grunder är det ingen som kommer sakna dem överhuvudtaget.

*****

Samuel Chukwueze har länge varit en av talangerna att hålla koll på i La Liga, och även fast många trodde och hoppades på ett genombrott den här säsongen så har 21-åringen fortfarande levererat fina prestationer i det tysta. När Levante besegrades med hela 5-1 i helgen stod nigerianen för två mål och var kanske hela planens bästa spelare. Med dessa mål står han på tre totalt under säsongen och utöver det två assist, men med tanke på hans snåla speltid, endast 12.7 hela matcher om man slår ut hans minuter, så är det bra. 12:e bäst i hela ligan om man jämför med andra yttrar och offensiva mittfältare i ligan. Hans underliggande siffror är även de vassa, speciellt de kreativa delarna. Hans xA siffror är bland de 18 bästa procenten bland topp fem ligorna (återigen jämfört med spelare på hans position) och hans ’Shot-Creating Actions’ siffror är bland de åtta bästa procenten. Addera att han är en av ligans bästa dribblers och ni förstår att det är en speciell talang vi har att göra med.