La Liga-helgen: Super-Gayà

Valencia plockade en viktig trepoängare i helgens tuffa match mot Granada och känslan är att det där mardrömsscenariot med nedflyttning som kärnan i det hela börjar se allt mer orealistiskt ut. 2-1 skrevs slutresultatet till efter mål av Daniel Wass och Alex Blanco vilket gör att de är 10 poäng ifrån nedflyttningszonen med 10 omgångar kvar. 

José Gayà var en av Valencias bästa spelare som han så ofta är och det var också han som assisterade Wass till ledningsmålet vilket var hans femte för säsongen, flest i hela laget. Att Gayà är lagets bästa spelare protesterar ingen emot men det få förmodligen reflekterat över, eller ens känner till, är hur inflytelserik och viktig han är för Valencia på så många sätt. Utöver att han är lagets lagkapten och ovärderlig bara där så är han en bra försvare, en av lagets mest använda och viktiga spelare i uppbyggnadsspelet och en av lagets bästa chansskapare. 

Allt detta som vänsterback.

För att redovisa det svart på vitt så kommer Gayàs siffror och rank kontra resterande Valenciaspelare denna säsong, här (med minst 900 minuter spelade):

– Fem assist (1:a)

– 0.14 ’Expected assists’ per 90 (2:a)

– 1.29 skott-assist per 90 (4:a)

– 1.92 passningar till straffområdet per 90 (2:a)

– 2.09 ’Shot-Creating Actions’ per 90 (4:a)

– 3.02 lyckade tacklingar + brytningar per 90 (2:a)

Kollar man enbart på siffrorna och ranken bland övriga spelare i truppen är det omöjligt att gissa Gayàs position, det här ser snarare ut som en kreativ yttermittfältare. Förutom de defensiva siffrorna. Att Gayà, som vänsterback, placerar sig så högt i alla dessa kategorier säger visserligen mycket om de få kvalitativa offensiva spelarna i Valencias trupp men minst lika mycket om den 25-årige spanjorens enastående kvalitéer.

Gayà har varit Valencias genomgående bästa spelare under säsongen och han är så nära en världsklasspelare de kommer. Att han platsar i ett lag på den övre hyllan är givet och att han är förstaval i spanska landslaget skvallrar om det. För Valencias del kan man hoppas att han blir kvar men med både Barcelona och Manchester City på vänsterbacksjakt (ja, det är den nivån han håller) så är risken att han lämnar överhängande.

*****

Koemans byte till trebackslinje inför den där 2-0 segern i ligan mot Sevilla för snart en månad sen har än så länge varit en fullträff för hans Barcelona. Visst, det är för kort tid för att dra några större slutsatser men med segrar x2 mot Sevilla, ett kryss som lovade mycket mer mot PSG och en fullständig överkörning av Real Sociedad gör att man måste kredda holländaren. Sättet trebacken gynnar anfallsspelet är enormt och utgångspositionerna gör att det tidigare så mediokra presspelet, som Barcelona också varit restriktiva med att ens använda sig av som försvarsplan, nu ser bra ut. Om det var två saker Barcelona kritiserades för tidigare var det deras brist på djupledslöpande spelare i offensiven (vilket de framskjutna positionerna på Alba och Dest löser) och svaga presspel (vilket wing-backarnas höga positioner plus den numerära förändringen från en till två centrala forwards löser) men med den nya formationen har detta narrativ förändrats.

Det sistnämnda, presspelet, är extra anmärkningsvärt och ett perfekt exempel på där statistiken matchar ögontestet. Barcelona har alltså gått från att snitta 32 pressaktioner på offensiv tredjedel per match innan formationsbytet till att snitta 51 pressaktioner på offensiv tredjedel per match efter formationsbytet. 

Extrem skillnad.

En analys från första gången Koeman använde sig av formationen hittar ni här:

*****

Nabil Fekir fortsätter visa varför han varit hela ligans bästa spelare sedan årsskiftet, förutom Lionel Messi. Hans mål i helgen är ren och skär perfektion, kanske säsongens mål alla kategorier. 

Han gör mål, assist, dribblar och är en konstant chansskapare. Det är inget sammanträffande att hans förbättrade form hänger ihop med Real betis förbättrade form.