La Liga-helgen: Stekheta Isak, underskattade Morales och Messi

Real Sociedad krigar på i kampen om Europaplatserna, medtopp 6 och Europa League som huvudmål, och i helgen kom en övertygande vinst hemma mot Cádiz med 4-1. En viss svensk stod i händelsernas centrum med två mål vilket också var hans fjärde mål på de fyra senaste matcherna eller hans sjätte poäng under de sex senaste. Alexander Isak är minst sagt het och frågan är om han någonsin sett så här bra ut under en längre period i Real Sociedad. Han hade en liknande period i fjol där han smällde in 10 mål under en 10 matchers period med de två målen på Santiago Bernabéu som kronan på verket, men där och då var det mycket i statistiken som indikerade på att det var en ”hot streak” snarare än en permanent nivåhöjning.

Hela den här säsongen, förutom en kortare period i början där han faktiskt var ganska dålig, har istället handlat om en spelare som varit bra och kommit till lägen men där han inte haft varken turen eller skärpan på sin sida. Sånt där vänder dock i stort sett *alltid* vilket vi återigen fått bevis på. Om de underliggande värdena ser bra ut (att komma till lägen, det vill säga) kommer målen med största sannolikhet komma och förhoppningsvis fortsätta trilla in. Det finns dessutom en speltidsfaktor att ta i beaktning, minuterna är betydligt fler och mer frekventa än tidigare.

Men mer om detta i veckan då vi ska djupdyka i Isaks säsong såhär långt. 

En annan ’La Real’-spelare som ser het ut är Adnan Januzaj. Belgaren är möjligtvis världens mest frustrerande spelare med tanke på hans sjukt höga toppar men lika avgrundsdjupa dalar. På de fem matcher han startat denna säsong har han två mål och två assist samt kreativa siffror som är bland de bästa i ligan. Visst, det är inte ett antal minuter det går att dra några större växlar av men fortsätter han såhär kommer han bli ovärderlig för Real Sociedad.

*****

Papu Gómez gjorde ligadebut i Sevillas 3-0 seger mot Getafe, men det satt långt inne. När Gómez äntrade planen i 57:e minuten var ställningen fortfarande 0-0. Men spola fram klockan 30 minuter och segern var ett faktum, en seger som inkluderade ett drömmål från argentinaren. Utöver det var han stort bidragande till ett Sevilla som körde över gästerna sista 30 (också med hjälp av rött kort på Djené).

Vill ni läsa mer om Papu och hur han kan lyfta Sevilla gör ni det bäst här, https://spelarna.se/analays-av-vinterfonstrets-basta-varvning-papu-gomez/.

*****

Från en argentinsk inhoppare till en annan. Lionel Messi inledde för ovanlighetens skull gårdagens möte mot Real Betis på bänken och det märktes på Barcelona som såg krampaktiga ut framåt. Vid Messis inträde kring 60 minuters spel ledde också hemmalaget rättvist med 1-0. Men Barcelona med och utan Messi är två ganska olika lag, och det räckte med två minuter för den senare upplagan att spräcka Betis nolla. Ytterligare 10 minuter senare hade Messi trollat fram en boll till Alba som prickade Víctor Ruiz och vips så hade katalanerna vänt. 

Slutresultatet skrevs till slut till 3-2 i Barcelonas favör, väldigt mycket tack vare nummer 10 som visade att han fortfarande är bäst i världen.

*****

Levantes José Luis Morales, även kallad ”El Comandante”, ären av hela ligans mest underskattade spelare. 33-år gammal fortsätter han ösa in mål och står efter helgens två fullträffar på 10 mål och en delad fjärdeplats i skytteligan. Kollar man på hans snitt per 90 minut ligger han på 0.84 mål och assist vilket är bäst av alla utom Luis Suárez och Youssef En-Nesyri. Sensationella siffror.

Morales bakgrundsstory är spektakulär då han är en av alla ”late bloomers” där ute. Proffsdebuten kom 2013, vid 26-års ålder, och La Liga-debuten ett år senare. Men hans 46 mål och 25 assist på 202 matcher sedan dess imponerar.