La Liga-helgen: Spaniens nya supertalang

Yeremi Pino är namnet på mångas läppar efter hans två assist i 2-2 matchen mellan hans Villarreal och Atlético Madrid. Segern var också inom räckhåll men ett bisarrt självmål signerat Aissa Mandi i matchens sista minut förvandlade tre poäng till en. Oavsett resultatet var Yeremi Pino en av planens bästa spelare vilket hans två framspelningar är ett av alla tecken på, men han gjorde så mycket mer än så.

La Liga-helgen: Spaniens nya supertalang
Av: @Odriozolite

Visualiseringen i mitten visar alla Pinos touch under matchen och det var till höger han höll hus, men precis som han gjorde skillnad högt upp i banan från sin vanliga ytterposition så fick han många gånger vara behjälplig i uppbyggnadsspelet för att försöka ta sig förbi Atléticos höga press. Han var också den spelare i Villarreal förutom Gerard Moreno som medspelarna slog flest progressiva passningar till (syns på visualiseringen till vänster) vilket visar på bra rörelse i ytor som det är så viktigt för ett lag att ta sig in på. I samma ytor, och ofta i samband med att Villarreal bröt igenom på hans kant, så tog han sig an hemmalagets backlinje med sin skicklighet en-mot-en. Fyra lyckade dribblingar blev resultatet vilket var tre fler än näst bästa Villarreal-spelare.

Utöver att Pino är en mycket skicklig offensiv spelare så har han disciplinen i defensiven som är så viktig och inte minst om din tränare heter Unai Emery. Det var en av anledningarna till att han trots sin ringa ålder och erfarenhet fick starta Europa League-finalen mot Manchester United i våras och det kommer vara en av anledningarna till att hans speltid kommer öka markant under den här säsongen.

18-åringen kliver i och med denna säsong in på sin andra med Villarreals A-lag efter att ha debuterat under fjolåret. 24 matcher blev det totalt i ligaspelet men en övervägande majoritet var inhopp, det totala antalet minuter (797) motsvarade 8.9 90-minutare.

La Liga-helgen: Spaniens nya supertalang

Inför den här säsongen hade jag han på min lista över La Ligas 10 bästa U21-spelare och han har inte gett mig anledning att ångra den inkluderingen ännu. Kollar vi på hans spider från förra säsongen ser vi hur han bland annat sticker ut på ”Touches in box”, ”Pressure regains” och ”Successful dribbles”, på samtliga dessa kategorier är han klart över genomsnittet och bland de två förstnämnda till och med bland de bättre i sin position i Europas topp-5 ligor. Summeringen blir att han är bra på att driva bollen framåt, både i en-mot-en spelet och längre löpningar, samtidigt som han är väldigt aktiv i farliga ytor. Hans skottvilja och målfarlighet ligger kring genomsnittet, så där finns det inte mycket att klaga på, men hans kreativa siffror skulle behöva förbättras. Just därför är det så spännande att det är just två assist han inleder säsongen med. Om han kan få till den delen av sitt spel under 21/22 kommer han bara bli ännu bättre.

*****

Barcelona hade inte sin bästa dag på jobbet under söndagen trots 2-1 segern mot Getafe. Gästernas höga press ställde till det för katalanerna och det resulterade i rekorduselt anfallsspel, åtminstone under Koemans tid vid rodret. Sju skott och 39 inträden till planens sista tredjedel var den sämsta respektive näst sämsta siffran under Koemans tid som tränare i klubben och inget han kommer att vara nöjd med.

La Liga-helgen: Spaniens nya supertalang
Källa: Betweentheposts.net

Bilden ovan visar hur Barcelonas genomsnittliga positioner med bollen såg ut där tjockare heldragna linjer betyder fler passningar och tunnare färre. Fem passningar behöver ha slagits för att en linje ska skapas mellan spelarna vilket betyder att en sådan som Braitwaithe alltså inte fått fler än fyra passningar av någon medspelare. Fronttrion var i stort sett helt avskuren från övriga laget där bara Depay lyckades involvera sig någorlunda, men det ofta i positioner långt ifrån mål. Griezmann o sin sida sjönk alldeles för lågt och var ändå knappt involverad medan Braitwaithe inte lyckades löpa isär Getafe.

Problem som dessa har alltid existerat från och till under Koeman vilket i min mening bara understryker vilken medioker tränare han är. Hans jobb med Barcelona är godkänt men absolut inte mer och jag tror aldrig han kommer nå de nivåerna som ledningen förväntar sig.