La Liga-helgen: ”Ingen överraskning att Atlético tappar”

Atlético Madrid har efter en helt fenomenal höst kanske börjat darra, åtminstone om man jämför med de extrema resultat de radat upp tidigare. Faktum är att de efter helgens 2-0 förlust hemma mot Levante tappat lika många poäng i ligan de senaste fyra matcherna som under 19 omgångar innan det. Det är svårt att inte fascineras av. En ledning som såg ointaglig ut är nu nere på tre poäng, som dock kan växa till sex om Atletí vinner sin hängmatch.

Hur kunde det bli såhär?

Först och främst, det är ingen panik. Sex poäng, som det mycket väl kan vara när tabellen väl slutat halta, hade Simeone tagit 23 omgångar in alla dagar i veckan. Men det är svårt att bortse från det faktum att de var uppe i en ledning som var tvåsiffrig för bara några veckor sedan. Två av anledningarna till Atléticos superresultat stavas Luis Suárez och Jan Oblak. Bådas storform har legat till grund för att laget överpresterat sin xG och xG Against (xGA) med ordentlig marginal. Kollar man på fbref.com och deras siffror har Atlético gjort 45 mål från 31.1 xG vilket är den största överprestationen i alla topp 5 ligorna i Europa. xGA siffrorna skiljer sig inte lika mycket jämfört med antalet mål de faktiskt släppt in då de har 16 insläppta från 18.1 xGA, men kom då ihåg att det är siffror som jämnat ut sig sista matcherna. Fram till för några veckor sedan var överprestationen även där extrem.

Som i stort sett alltid jämnar mål kontra xG ut sig med tiden, det är osannolikt att under en längre tid överprestera de underliggande siffrorna och Atlético är påväg åt det hållet. De chanser de skapat samt släppt till under säsongen har gett lite för många poäng för att det ska vara hållbart i längden så denna plötsliga nedåtgående trend är egentligen ingen överraskning. Addera skador och ett allt tajtare schema och det känns till och med väldigt rimligt.

Kommer det räcka till ligaseger ändå? Troligtvis.

*****

Det är mycket Alexander Isak just nu men det är ju svårt att låta bli. Mål i sex ligamatcher i rad, hattrick i helgen och en femteplats i skytteligan. Under söndagen kom även mediarapporter om att FC Barcelona scoutat Isak sen i oktober och nu intensifierat jakten. Smått surrealistiskt men också mäktigt att en svensk är en av världens absolut hetaste, och bästa, U23-spelare.

Jag skrev en djupare analys om Isak här https://spelarna.se/analys-alexander-isaks-siffror-19-20-vs-20-21/ och alla siffror visar att utvecklingen går åt rätt håll.

Han har dessutom en häftig vecka framför sig med returmöte mot Manchester United i Europa League (ett möte som visserligen bör vara kört) följt av Real Madrid borta på Santiago Bernabéu. 

Ska det bli mål i sju raka?

*****

Sevilla fortsätter ösa på i ligan då de komfortabelt slog Osasuna under måndagskvällen med 2-0. Óliver Torres var en av planens bästa spelare och känslan är att den forne supertalangen, som nu hunnit bli 26 år, är på sin bästa plats i karriären någonsin. Han har fått en allt viktigare roll i Julen Lopeteguis Sevilla och hans prestationer har varit riktigt starka under hela säsongen. Ett Sevilla som ofta kan vara rätt stelt och icke kreativt (inget lag förlitar sig så mycket på inlägg som Sevilla) har mått bra av Ólivers progressiva passningsspel och konstanta lösningsorientering. 

Ett av de främsta tecknen på hans fina säsong och vad han bidrar med hittar vi i statistiken där han ligger trea för passningar in till straffområdet bland innermittfältare i La Liga och fyra för passningar in på sista tredjedelen. Något ingen annan av hans mittfältskollegor är särskilt nära att bidra med.

*****

Huesca såg ut att åka ut med dunder och brak när Michel hade styrt dem till en hopplös jumboplats, men Bielsa-inspirerade Pacheta kom in och med sju poäng på sex matcher har de plötsligt bara två poäng upp till säker mark.

Huesca har haft en del motstuds under säsongen och i många fall förtjänat mer än de fått med sig. De har dessutom en trupp med flera spännande spelare där flera har kvalitet nog att spela i La Liga. Rafa Mir, Javi Galán och Javi Ontiveros är tre av de mest framstående. 

Med denna trio i form och en positiv trend så behöver det inte vara så kört som det länge sett ut att vara.