La Liga-helgen: ”Hans poängsnitt är bisarrt.”

Den där kvällen på Anfield för ganska exakt ett år sedan, när Marcos Llorente kom in och sänkte Liverpool med två mål, blev istället för undantaget i en karriär som aldrig riktigt ville ta fart snarare den nya regeln, han visade där och då prov på det vi fått se med allt större regelbundenhet. 1+1 blev det för spanjoren borta mot Granada i helgen vilket tar honom upp på 7+7 totalt i ligaspelet. Flest assist av alla och sexa i totala poängligan. Hans poängsnitt per 90 minut ligger på smått bisarra 0.82 mål/assist, något som givetvis inte kommer fortsätta över tid då hans ‘expected goals/assist’ siffra är 0.25 per 90 minut men den avgörande förmågan han just nu har imponerar.

I sommar ligger ett EM och väntar och trots att Marcos Llorente enbart har en A-landskamp i bagaget så tror jag chanserna till att bli uttagen är goda. Hans senaste år är briljant, han kan spela på flera olika positioner och av allt att döma är 26-åringen totalt prestigelös och sätter alltid laget före jaget. Faktorer som har positiv inverkan när Luis Enrique ska ta ut truppen senare i år. Llorente var desutom uttagen i den senaste landslagstruppen så han verkar stå högt i kurs hos “Lucho”.

*****

Toni Kroos var som så många gånger förr bäst på planen när Real Madrid lekfullt enkelt städade av Valencia i helgen. Ett mål, på typiskt Kroos manér, och en assist adderades till det personliga kontot och i vanlig ordning dikterade han tempot i matchen. Tysken är lagets hjärta och styr ofta huruvida Real ska gå framåt eller sakta ner. En sann mästare som aldrig verkar bli sämre.

En annan maräng som levererade var Karim Benzema som slog till med säsongens 12:e ligamål. Han har dessutom fem assist vilket gör att fransmannen har sitt högsta poängsnitt per 90 minut sen säsongen 15/16. En säsong som många håller som hans bästa någonsin då han gjorde 24+7 på 27 matcher i ligan.

*****

Real Betis har sannerligen tuffat igång och hela deras 2021 har präglats av positivitet. 7-2-2 är facit i alla tävlingar sen årsskiftet och de underliggande siffrorna har även de förbättrats drastiskt. Om det är en kort slump eller resultatet av en process som äntligen pekar framåt får vi se men är jag tvungen att gissa tror jag på det senare. Defensiven har satt sig hyfsat och Canales har fått sällskap av en Fekir som bestämt sig för att hjälpa till offensivt. Fransmannen har varit stundtals briljant sista matcherna och målet mot Villarreal var bara kronan på verket. Det var dessutom på tiden då Fekirs ‘skott vs mål’ ratio varit sämst i ligan fram till denna helg.

En annan spelare vars prestationer bör lyftas är Victor Ruiz. Mittbacken må ha varit upp och ner under sin karriär men Real Betis form hänger ihop med honom. Kan han fortsätta hålla ihop laget utan boll, tillsammans med framförallt Aissa Mandi och Guido Rodriguez, så ser framtiden ljus ut för “Los Verdiblancos”.

*****

Marcelinos inflytande på Athletic Club har lyfts hundra gånger men förtjänas att lyftas hundra gånger till. Från uträknade och ängsliga under sista månaderna med Gaizka Garitano till ett stabilt och offensivt farligt lag under Marcelino. Cádiz avverkades med 4-0 under måndagen och med Muniain, Berenguer, Raúl Garcia och Iñaki Williams framåt ska såna här resultat kunna bli verklighet bra mycket oftare än tidigare. Kvaliteten i den kvartetten, plus den utmärkta fitten med Marcelinos fotboll, är brutal.

Athletic flyger och allt är Marcelinos förtjänst.


Marcus Bring