La Liga-helgen: ”Finns inte en möjlighet att han stannar kvar”

Den 23-åriga spanska anfallaren Rafa Mir är ett av säsongens utropstecken i La Liga med sina 10 mål för bottenlaget Huesca. Den 189 centimeter långa Rafa Mir ägs av Premie League-klubben Wolverhampton men har de senaste tre säsongerna varit utlånad till Spanska lag, var av två av dessa har varit i Huesca.

I helgen blev det två nya mål för Rafa Mir när Levante besegrades med två mål mot noll. Sätter man hans siffror i ett La Liga perspektiv noterar vi att han är delad åtta i skytteligan och topp 10 i antal mål per 90 minut (straffar exkluderade), starka papper när man väger in att han spelar för laget som legat sist hela säsongen fram tills nu.

Hans spelarradar visar också hur hans underliggande siffror står sig kontra övriga topp 5 ligor där den ytterska kanten av cirkeln är topp 5% i varje kategori och den inre kanten de sämsta 5%-en. Som vi kan se är han inte världens mest mångsidiga anfallare men väldigt bra på det han är bra på. Hans xG siffror, förmåga att komma till skott samt aktivitet i boxen är alla riktigt bra samtidigt som även hans targetspel sticker ut med ett högt deltagande i luftspelet samt att han sällan tappar bollen.

Den här säsongen har han på många sätt burit Huescas offensiv och det syns på sifffrorna, Rafa Mir har 11 mål + assist medan deras näst bästa poängplockare står på fem. 

Ovan har vi svart på vitt hur stor andel av lagets mål han gör och hur den andelen står sig gentemot andra lags bästa poängplockare, och föga överraskande är han i toppen.

Om Huesca åker ut finns det inte en möjlighet att Rafa Mir stannar kvar i klubben och även om de löser nytt kontrakt så kommer intresse finnas från bättre klubbar. Kanske till och med att Wolverhampton ger honom en chans i Premier League.

*****

Iago Aspas vs Gerard Moreno har de senaste säsongerna gått en kamp om vem som är ligans bästa spanska anfallare, och oftast har det slutat med att Iago Aspas gjort flest mål av de spanska spelarna då han vunnit den utmärkelsen under tre av de fyra senaste säsongerna. Men under fjolåret kom tronskiftet. 

Gerard Moreno slutade på 18 mål, fyra fler än Aspas 14, och det har fortsatt på inslagen väg även säsongen 20/21. I helgen stod Villarreal-spelaren för två nya mål medan Aspas nöjde sig med ett mål och två assist. Detta tar dem upp på 19 respektive 10 mål i ligan den här säsongen med Gerard Moreno högst upp. Skillnaden må se stor ut, och det är den, men vi måste ta med oss att Villarreal fått en ovanligt stor mängd straffar med sig något som gjort att hela nio av Morenos 19 mål kommit från straffpunkten. Addera Aspas assistskörd på det, som är så hög som 10 stycken vilket han är bäst i ligan med, så kan vi konstatera att det är en spelare som bidrar med mer än bara mål.

Båda har varit med i snacket kring landslaget under Luis Enriques tid som förbundskapten där Gerard Moreno varit given i truppen de senaste samlingarna men där Iago Aspas gång på gång blivit förbisedd. Lite konstigt kan tyckas när det inte direkt kryllar av kvalitet på nummer nio positionen. 

En radarjämförelse spelarna emellan så kan vi konstatera att de är jämna kvalitativt sett men där den stilistiska skillnaden är att Gerard Moreno kommer till aningen fler avslut medan Iago Aspas är en något mer frekvent framspelare. Men hur man än vrider och vänder på det är det två fenomenala fotbolsspelare som både skulle vara nyttiga för landslaget.

*****

Atléticos förfall under den andra halvan av säsongen fortsätter efter söndagens 1-0 förlust borta mot Sevilla. Visst var en dipp att förvänta då de överpresterade ganska kraftigt i höstas, som jag också skrivit om tidigare här, men att de skulle tappa det tvåsiffriga försprång de hade trodde ingen. Om Barça vinner sin match mot Real Valladolid idag så skiljer enbart en poäng lagen emellan. 

Ligan lever i allra högsta grad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *