La Liga-helgen: ”Ett av säsongens genombrott”

Säsongens genombrott är en given kategori vid varje säsongssummering och även om vi har ett tiotal matcher kvar tills vi är där kan vi börja nosa på ett namn redan nu, nämligen Jorge De Frutos. 

Den 24-åriga Levante-yttern hämtades inför säsongen från Real Madrid för €2M. Några A-lagsmatcher i huvudstadsklubben blev det inte men väl sju mål och fem assist under sin enda säsong i Castillan (B-laget). Han har dessutom hunnit med att vara utlånad till Real Valladolid i La Liga och Rayo Vallecano i La Segunda, båda under fjolårssäsongen, där han knappt spelade en minut med de förstnämnda medan han var relativt bra i Rayo. Men så pass bra att man kunde förutse en utveckling där han gjorde sju assist (näst bäst i ligan) under sin första riktiga La Liga säsong? 

Givetvis inte.

Dessa sju assist har dessutom kommit mestadels som inhoppare, 26 matcher var av 11 starter har det blivit för stjärnskottet. Så om vi normaliserar assistsiffrorna i ligan per 90:e minut är han överlägsen alla andra. 0.51 assists per 90 står han på med Joaquín som närmast jagande på 0.38 per 90.Assist behöver inte alltid vara den bästa parametern gällande mätande av kreativitet dock då dina framspelningar kräver att skytten sätter bollen i nät, annars syns inte ditt arbete. Dessutom ger en sidledspassning på en meter till någon som dunkar in den i krysset från distans lika många assistpoäng som en perfekt genomskärare till någon som får ett friläge. Det är därför de underliggande siffrorna är intressanta att kolla på och det är där De Frutos är fascinerande på riktigt.

’Expected assist (xA)’ är ett värde som används flitigt inom datanalys i fotbollen och vill ni veta mer hur det fungerar på djupet är det en googling bort. Men De Frutos är alltså stark även här. 0.31 xA assists per 90 står han på vilket är näst bäst i ligan efter en viss Lionel Messi (0.34). Så även om hans 0.51 assist per 90 är en överprestation och knappast något som kommer upprätthållas över tid är han fortfarande bland de mest frekventa framspelarna i ligan.

Epitetet ”Säsongens genombrott” är nog i slutändan Pedris, men där bakom är De Frutos ett av namnen som ska nämnas.

*****

Att Real Madrids målgörande och generella chansskapande har störtdykt sedan glansdagarna med Cristiano Ronaldo i spetsen är inget nytt, från ~2.5 mål per match och ~2.2 xG per match under de sista säsongerna med portugisen till ~1.8 mål per match och ~1.6 xG per match under de första säsongerna utan honom. Allt handlar såklart inte om att han är borta utan det är ett lag som generellt är sämre men det är ändå tydliga siffror och en trendlinje som totalt ändrade riktning i samband med hans flytt 2018.

Helgens match var ännu ett tecken på lagets svårigheter mot lägre stående försvar när det dröjde till 73:e minuten innan de fick hål på Elche. Matchen vanns till slut genom ett klassmål av Real Madrids enda genomgående kvalitativa anfallare, Karim Benzema, men förutom honom är det torrt. Spelare som är villiga att ta risker är det ont om medan det flödar av spelare utan självförtroende och bristfälliga kvalitéer.

Florentino Pérez behöver öppna plånboken i sommar.

*****

Säsongens mest förutsägbara fotbollsmatcher varje säsong brukar vara den mellan Atlético Madrid och Getafe, Atlético har nämligen sanslösa 16-3-0 och 34-0 i målskillnad på 19 möten efter helgens 0-0 resultat. Samtliga med Diego Simeone vid rodret.

Matchen i sig var ingen höjdare men om något lag var närmre segern var det de serieledande gästerna. Inhopparen MoussaDembélé, som inte gjort många glada sedan han anlände i januari, hade två bra lägen men lyckades inte sätta bollen i nät. 

Om Barcelona vinner sin match mot Huesca under måndagen är det endast fyra poäng lagen emellan, detta i ett ligarace som kändes dött för några månader sedan.

*****

’El Gran Derbi’ rundade av söndagskvällen och visst är det vanligtvis ett storslaget spektakel men det hade behövts fulla läktare för att liva upp matchen som saknade heta chanser. Men det gjorde den inte mindre sevärd för det.

Att det hela slutade med en uddamålsvinst för Sevilla var knappast förvånande sett till både matchbild och truppstyrka, jämna matcher tenderar att avgöras på grund av att bättre spelare utnyttjar de sämres misstag. Och just det hände när Jesús Navas, en av världens främsta offensiva ytterbackar, hittade Youssef En-Nesyri, en av säsongens bästa anfallare, som rundade en huvudlöst utrusande Joel Robles och satte bollen i öppet mål. Att Real Betis lyckades passera Sevillas normalt sett effektiva förstapress på ett bra sätt hjälpte föga när de saknade kreativiteten på sista tredjedelen. Fekir och Canales kom inte upp i den där extrema nivån de ofta gör medan Sevillas gyllene defensiva trio med Koundé, Diego Carlos och Fernando (matchens lirare) var bra som alltid. Faktum är att Sevilla släpper in minst passningar till eget straffområde i hela ligan, och det är mycket tack vara dem.

Det man främst bör ta med sig från denna match är dock Real Betis insats, att de lyckas spela jämnt med Sevilla är tecken på deras ständigt uppåtgående trend sedan nyår. Med lite tur hade de gått segrande ur striden igår men överlag är det ett Pellegrini-projekt som går åt rätt håll.