Inför La Liga – del 3 av 4: Europaplatserna

Den spanska seriestarten närmar sig med stormsteg och i skrivande stund är det endast en dag kvar till premiär. Det är därför hög tid för en grundlig genomgång av samtliga 20 lag där vi senast gick igenom mittenlagen och nu ska ta oss an kampen om Europaplatserna.

Europaplatserna

Real Sociedad

Tränare: Imanol Alguacil

Förra säsongen: 5

Transferfönstret

In: Matt Ryan (Brighton), Diego Rico (Bournemouth)

Ut: Martin Merquelanz (Rayo Vallecano), Miguel Ángel Moya (Utgående kontrakt)

Femteplatsen från fjolåret kan inte beskrivas som annat än succéartad och med minimala rörelser på transfermarknaden är det en trupp som är precis lika stark igen. Laget kryllar av unga talanger med stor potential (Isak, Barrenetxea, Zubimendi m.fl) samtidigt som de också har spelare från det äldre gardet (Monreal, David Silva). De yngre förmågorna har rimligtvis bara blivit ännu bättre vilket gör utsikterna för ”La Reals” säsong riktigt fina. Vill det sig väl kan de nå hela vägen till topp fyra och Champions League-spel.

Nyckelspelare: Alexander Isak

Inför La Liga – del 3 av 4: Europaplatserna

Det är inte varje säsong man kan krita ner en svensk som nyckelspelare i ett Champions League-jagande lag i en toppliga men i Alexander Isaks fall är det exakt så det är. Isak blev ifjol Real Sociedads bästa målskytt i ligan med 17 fullträffar och det är han som ska göra det i år igen för baskerna. Svensken är fenomenalt bra på att komma till avslut och hans xG per 90:e minut är i paritet med de bästa i Europa. Han har dessutom utvecklat sitt targetspel vilket adderat mycket till Real Sociedads bollinnehav. Jag förväntar mig ytterligare en stark säsong av Isak och det kan mycket väl vara hans sista i sin nuvarande klubb, för de riktigt stora har börjat knacka på dörren.

Håll ögonen på: Ander Barrenetxea

Inför La Liga – del 3 av 4: Europaplatserna

Barrenetxea är underbarnet alla väntar på ska explodera fullt ut, och kanske är det dags den här säsongen. Den blixtsnabba yttern med en-mot-en förmåga av högt snitt måste förbättra sitt inblandade i Real Sociedads chansskapande när han väl är på planen. Just nu är han väldigt mycket bara en spelare man kan slå den i djupet på och som gör sin spelare men för att ta klivet alla förväntar sig måste han bli mer avgörande. Har Barrenetxea det i sig? Osäkert, men mycket annat har han så om han kan addera det sista är vägen uppåt utstakad.

Real Betis

Tränare: Manuel Pellegrini

Förra säsongen: 6

Transferfönster

In: Juan Miranda (Barcelona, permanent efter lån), Youssouf Sabaly (Bordeaux), Rui Silva (Granada)

Ut: Emerson (Barcelona), Aissa Mandi (Villarreal), Dani Martín (Malaga, lån)

Det var en säsong med två tydliga halvor för Real Betis under fjolåret som började trögt men så sakteliga blev bättre under nya tränaren Pellegrini och 6:e platsen kunde till slut säkras. Ett starkt resultat, såklart, men ändå känns det som laget sitter på oförlöst potential och att de skulle kunna bli ännu bättre. Under sommaren har de tappat halva backlinjen efter att både Mandi och Emerson lämnat medan en ny förstamålvakt tillkommit i form av den mycket duktiga Rui Silva. Mittbacksjakten är i skrivande stund i full gång men Emersons ersättare har hittats i Sabaly och senegalesen har sett stark ut på försäsongen vilket lovar gott.

Nyckelspelare: Sergio Canales

Inför La Liga – del 3 av 4: Europaplatserna

Sergio Canales var supertalangen som aldrig blommade ut men flytten till Real Betis för några år sen var det sista som behövdes i en karriär som hade börjat gå i rätt riktning. Under sin tid i Andalusien har Canales vuxit ut till en av ligans bästa innermittfältare och dessutom gjort ett tiotal landskamper för Spanien. Hans inverkan på Betis går inte heller att underskatta och deras form under säsongen 20/21 hängde ihop med Canales speltid. Som spelare är han väldigt lite för det defensiva men desto mer för bollprogressionen och chansskapandet, vilket syns tydligt på hans spider. När det kommer till att driva fram bollen i banan och spela fram lagkamraterna är det nästan ingen innermittfältare i Europa som slår honom.

Håll ögonen på: Diego Lainez

Inför La Liga – del 3 av 4: Europaplatserna

Diego Lainez är en av Mexikos största talanger men trots att han går in på sin fjärde säsong i Real Betis väntar man fortfarande på genombrottet. Speltiden har dock varit sporadisk för ynglingen som aldrig gjort över 1000 minuter i ligan vilket såklart gör det svårare att blomma ut. Prestationerna yttern står för när han väl får minuter är där emot ofta imponerande vilket gör det svårt att förstå hur han får spela så lite, men givet truppläget och hans egen utveckling borde det ändras denna säsong. Talangen Lainez besitter är odiskutabel och hans förmåga att göra sin spelare en-mot-en är det som sticker ut. Precis som många andra unga spelare behöver han bli lite mer konkret i sitt spel och bidra till chansskapandet i större utsträckning.

Villarreal

Tränare: Unai Emery

Förra säsongen: 7

Transferfönster

In: Juan Foyth (Tottenham, köps loss efter lån), Boulaye Dia (Reims), Aissa Mandi (Real Betis)

Ut: Funes Mori (Al-Nassr), Mario Gonzalez (Braga), Enric Franquesa (Levante), Miguelón (Espanyol), Jaume Costa (Mallorca), Carlos Bacca (Granada), Xavi Quintilla (Leganés, lån), Ivan Martín (Alavés, lån)

7:e platsen från förra säsongen var sämre än de flesta hoppades på men det vägs såklart upp av Europa League-titeln som gav dem en väg rätt in i Champions League och en säsong som inte kan summeras på något annat sätt än lyckad. De hade en uppåtgående trend stora delar av säsongen men under våren blev det lite hackigare, framför allt i ligaspelet. Kanske var det på grund av tävlingar på två fronter och i slutändan blev resultatet ändå tillfredsställande. Under sommaren har man förlängt med Gerard Moreno, fått in den spännande anfallaren Dia och plockat Mandi som ger välbehövlig bredd på mittbackspositionen. Detta kombinerat med den utgående delen som helt saknar nämnvärda namn gör att jag tror på ytterligare en bra säsong från Villarreal. Tillsammans med Real Sociedad är de bäst rustade för att utmana Sevilla om 4:e platsen.

Nyckelspelare: Gerard Moreno

Inför La Liga – del 3 av 4: Europaplatserna

Gerard Moreno var en av seriens bästa spelare förra säsongen och hans poängskörd talar för sig själv. 23+7 är fantastiska papper, trots ett gäng straffar, och med ett nytt kontrakt påskrivet lär han vara minst lika motiverad den här säsongen. 29-åringen är ett precis lika stort hot målmässigt som han är en skicklig och aktiv framspelare. Han droppar gärna djupt för att hämta boll och servera sina lagkamrater, dessutom lyckas han med fler dribblingar per match än de flesta andra anfallare i toppligorna. Allround kan ibland slängas runt lite slentrianmässigt varstans men för Gerard Moreno är det en perfekt beskrivning.

Håll ögonen på: Samu Chukwueze

Inför La Liga – del 3 av 4: Europaplatserna

Den 22-årige nigerianen besitter en X-faktor som få andra i sitt en-mot-en spel. Med fler lyckade dribblingar i topp 5 ligorna än 95% av kollegorna är han ett konstant hot från sin högerkant och inte sällan avslutas det med ett skott. Ofta klagas det på Chukwuezes slutprodukt och visst kan den bli bättre, men den här spelaren är på rätt väg och så länge han får vara frisk tror jag han kan ha riktigt stora klubbar i sig.

Sevilla

Tränare: Julen Lopetegui

Förra säsongen: 4

Transferfönster

In: Marko Dmitrovic (Eibar), Erik Lamela (Tottenham)

Ut: Bryan Gil (Tottenham), Guilherme Arana (Atlético Mineiro), Sergi Gómez (Espanyol), Tomas Vaclik (Olympiakos), Franco Vazquez (Parma), Sergio Escudero (Utgående kontrakt), Aleix Vidal (Utgående kontrakt)

Sevilla är på väg att cementera sin plats som Spaniens fjärde bästa lag efter två raka topp fyra placeringar för första gången på över 10 år. Lopeteguis intåg gav laget riktning och tillsammans med den sportsliga ledningen har de byggt en slagkraftig trupp som utan tvekan är den fjärde bästa i ligan. Sommarens fönster har inte heller försvagat dem då Dmitrovic kommit in och stärkt målvaktspositionen medan Lamela konkurrerar om en plats i startelvan på en gång. Del av Lamela-affären var dock den 20-åriga yttern Bryan Gil som spås en lysande framtid och vars plats i truppen, kanske till och med startelvan, var utstakad och klar. Nu får dock ynglingen testa på vingarna i England medan Sevilla gladeligen tar emot pengarna. Den sista stora pusselbiten i Sevillas bygge inför säsongen är huruvida Jules Koundé stannar eller inte. Hela sommaren har Chelsea visat intresse utan att presentera något officiellt bud men Monchi har varit öppen med att om rätt bud kommer så är klubben öppna för en försäljning, för det är så Sevilla fungerar. Om de förlorar Koundé, deras bästa mittback, är det ett stort tapp och att ersätta honom på rak arm är nästintill omöjligt.

Nyckelspelare: Jesus Navas

Inför La Liga – del 3 av 4: Europaplatserna

35 år gammal har han hunnit bli Jesús Navas men det hindrar honom inte från att fortfarande vara en av världens bästa på sin position. Det han ger Sevilla i offensiv väg är ovärderligt och det är ingen överraskning att han var Sevillas största kreatör (flest assist och högst ’Expected assists’) och vanligaste väg in i straffområdet. Med tanke på Lopeteguis kantfokuserade anfallsspel lär allting vara sig likt även denna säsong.

Håll ögonen på: YoussefEn-Nesyri

Inför La Liga – del 3 av 4: Europaplatserna

Det blev en succéartad säsong för En-Nesyri som smällde dit 18 mål på cirka 26 hela matcher och snabbt hamnade på agendan hos större klubbar. Trots frekventa rykten har någon affär inte blivit av och En-Nesyri är alltjämt kvar i Sevilla, vilket jag också tror blir fallet även efter fönstrets stängning. Som anfallare är han mobil då han både kan hota i djupled, komma till många och farliga avslut samt vara en tydlig referenspunkt. Hans höga antal luftdueller och låga ”dispossession” siffra indikerar också på det. Många menade att 24-åringens målfyrverkeri under fjolåret var resultatet av en spelare i ett otroligt stim snarare än någon som konstant snittar hans siffror, så det blir lite upp till bevis för marockanen. Var han en ”one-season-wonder” eller är han på riktigt?

Athletic Club

Tränare: Marcelino

Förra säsongen: 10

Transferfönster

In: Álex Petxa (Real Sociedad)

Ut: Inigo Vicente (Mirandés, lån), Imanol Garcia (Mirandés, lån), Iago Herrerin (Utgående kontrakt), Ibai Gómez (Utgående kontrakt)

Gaizka Garitano fick gå efter en rad dåliga resultat under första halvan av säsongen och in kom Marcelino. Effekten lät inte vänta på sig med en supercuptitel direkt och en säkrad finalplats i Copa del Rey. När vi väl summerade ligaspelet i maj var det dock ett poängfacit som var bättre från Garitanos sida, om än marginellt. Där emot var Marcelinos underliggande siffror klart bättre vilket kan indikera på att hans Athletic inte riktigt fick med sig så många poäng som man kunde förväntat sig, vilket i så fall bådar gott inför framtiden. I kombination med att fokuset mångt och mycket låg på cupspelet några veckor under våren samt att Athletic inte riktigt hade något att spela för i ligan så tror jag det påverkade resultaten. När Marcelino väl kom i januari var alla överens om att han vände baskernas säsong 180 grader och det till något positivt. Med en hel säsong för Marcelino och en trupp som ska kunna konkurrera om Europaplatserna så tror jag vi kommer få se ett Athletic som slutar högre än den 10:e plats de knep under fjolårssäsongen.

Nyckelspelare: Iker Muniain

Inför La Liga – del 3 av 4: Europaplatserna

Iker Muniains trend från det att Marcelino kom in i klubben var idel positiv och under Athletics hetaste period på säsongen under januari och februari gjorde han poäng match efter match. Ett tag snackades det om EM-truppen men även om det inte blev så var nog alla Athletic-supportrar glada över Muniains formbesked. Den här säsongen får Marcelino jobba med laget och Muniain från början och jag tror den sistnämnda kan få sin bästa säsong på bra länge.

Håll ögonen på: Unai Vencedor

Inför La Liga – del 3 av 4: Europaplatserna

Den 20-åriga innermittfältaren var fjolårets stora positiva överraskning i Bilbao då Vencedor kom in och mer eller mindre spelade till sig en helt ordinarie tröja. Med blandningen av intensiv och stabil defensiv med bollskickligheten och progressiviteten i passningsspelet blev han snabbt ett namn på mångas läppar i La Liga-kretsar. Denna säsong är han ordinarie från start och då har han potentialen att växa sig ännu större.

Celta Vigo

Tränare: Edouard Coudet

Förra säsongen: 8

Transferfönstret

In: Franco Cervi (Benfica), Javi Galán (Huesca), Matias Dituro (CDUC, lån),

Ut: Alvaro Vadillo (Espanyol), Jozabed (Malaga), Juan Hernandez (Alcorcon), David Costas (Real Oviedo), Ivan Villar (Leganés, lån), Gabriel Fernandez (FC Juarez, lån), Sergio Carreira (Mirandés, lån), Sergio Álvarez (Slutat), Facundo Ferreyra (Utgående kontrakt)

Celta Vigo blev en av förra säsongens stora snackisar när Edouard Coudet i november tog över tränarrollen från Óscar García och fick fart på Celta genom att spela en högriskfotboll som var väldigt rolig att kolla på. Hög press, mycket boll och många avslut. Med tanke på att Celta klättrade 10 platser, från 18 till 8, under Coudets ledning så får man säga att tränarbytet minst sagt slog väl ut. Denna säsong får ”El Chacho” vara med från början och efter den lilla smakbiten från ifjol är vi alla spända på hur högt detta ljusblåa lag från Vigo kan flyga. Under sommaren har de inte heller tappat några tyngre pjäser samtidigt som de förstärkt med den dribblade vänsterbacken Javi Galán (en av ligans bästa förra säsongen) och gamla Benficaspelaren Franco Cervi. Celta Vigo mår riktigt bra just nu.

Nyckelspelare: Iago Aspas

Inför La Liga – del 3 av 4: Europaplatserna

Kommentarer gällande Iago Aspas är överflödiga. En Celta Vigo-ikon som levererat på nivån strax under de allra bästa flera säsonger. Förra säsongen blev det 14 mål och 13 assist vilket är smått surrealistiska siffror för ett lag i mitten men sen kollar man på historiken och ser att han alltid legat där omkring, även när Celta varit i botten. Aspas är kreativ kraft som gärna droppar ur och bidrar i uppbyggnadsspelet samt chansskapandet, han styr deras offensiv och gör lite som han vill. Hans underliggande siffror är precis lika bra som det han levererar i form av poäng och det finns inget som tyder på att han är färdig.

Håll ögonen på: Jose Fontan

Inför La Liga – del 3 av 4: Europaplatserna

Celta Vigos 21-åriga mittbackstalang José Fontán är lovordad av folk inom klubben och på försäsongen har han fått visa vilka kvalitéer han besitter. Han gjorde dessutom runt 600 minuter redan förra säsongen och skötte det bra. Siffrorna ovan är där emot från säsongen 19/20 då han spelade Celtas B-lag, detta för att underlaget då var betydligt större. Det som sticker ut hos Fontán som mäter 182cm i strumplästen är knappast hans fysiska attribut utan i stället är han som många andra mittbackar som kommer fram nuförtiden väldigt skicklig med bollen vid fötterna. Att snitta närmare 12 progressiva passningar per 90:e minut gör bara de absolut bästa. Det återstår att se hur han kan föra över dem kvalitéerna till högstaligan men profilen är oerhört spännande.

Tabelltips

1.

2.

3.

4. Sevilla

5. Real Sociedad

6. Villarreal

7. Real Betis

8. Celta Vigo

9. Athletic Club

10. Valencia

11. Osasuna

12. Deportivo Alavés

13. Levante

14. Espanyol

15. Granada

16. Cádiz

17. Getafe

18. Mallorca

19. Elche

20. Rayo Vallecano