”Grealish är given i säsongens lag”

Vi är vid en tidpunkt på fotbollssäsongen när ligamästare koras, lag åker ut och diverse drömelvor baserat på säsongens prestationer tas ut. Det sista exemplet brukar ha en tendens att skapa diskussion just av den enkla anledningen att en uttagning av 11 spelare från en spelarpool inom en liga eller till och med fler inte är enkelt. Ännu svårare kan det vara att fastställa kriterierna för en sådan elva, framför allt gällande hur mycket man ska ha spelat. För mig är det inte rimligt att välja någon som gjort samma antal minuter som 10-15 hela fotbollsmatcher på en säsong som är 38 matcher lång. Tillgänglighet och att faktiskt få ett konstant förtroende är en egenskap som alltjämt är underskattad och definitivt, till viss del, ska premieras. Därför är i min mening en ungefärlig gränsdragning rimlig att göra halvvägs, alltså att en spelare ska ha deltagit i minst 50% av de totala minuterna under säsongen. I skrivande stund med 35 matcher spelade, då fotbollsfolk och experter faktiskt börjar sätta sina ”säsongens elvor”, landar alltså gränsen för att vara valbar på 1575+ minuter.

Anledningen till att jag förklarar detta är inte, som många kanske tror nu, att jag tänkt ta ut min ”säsongens elva” men däremot vill jag lobba för en spelare vars enastående prestationer verkar glömts bort på sina håll och kanter. Den spelaren är Jack Grealish. Den 25-årige engelsmannen vände upp och ner på hela ligan fram till februari då han på grund av en skada i smalbenet tvingades till rehab, och han har ännu inte gjort comeback. Men med sina 1977 minuter, lika mycket som 22 hela 90 minuters matcher, har han spelat en bra bit över de 1575 vi satte som gräns tidigare. Alltså bör han vara en kandidat till årets Premier League-lag, till och med given i en elva för mig, men ändå ser jag honom titt som tätt bli lämnad utanför både av experter och supportrar.

För att förklara hur bra Jack Grealish var innan skadan börjar vi med att kolla på hans spider.

”Grealish är given i säsongens lag”

Grealish kreativa siffror är extrema, hans ”expected assists (xA)” siffror är bland de absolut bästa i hela Europa och är som synes bland de fem bästa procenten (när man touchar ytterkanten). Dessutom är han en superb dribbler och bara Neymar blir foulad oftare i topp fem ligorna, lägg därtill att han spenderar mycket tid i boxen och tar relativt mycket avslut även om han i huvudsak är en kreativ dribbler.

”Grealish är given i säsongens lag”

Tittar vi på hur hans förväntade bidrag till målproduktionen (xG+xA) ser ut i ett Premier League-perspektiv ser vi att ingen förutom Kevin De Bruyne når upp till hans nivå gällande xA siffrorna.

”Grealish är given i säsongens lag”

Tittar vi i sin tur på den faktiska utdelningen, mål och assist, så ligger han ännu bättre till sett till båda parametrarna kombinerat. Det är nämligen bara sex spelare i ligan med bättre kombinerat snitt per 90:e minut än Grealish, och tar vi dessutom bort de som jag inte anser har spelat tillräckligt mycket för att bli uttagen i säsongens elva, Edinson Cavani, Jesse Lingard och Kelechi Ihenacho, så är det bara tre stycken före honom (Harry Kane, Heung-Min Son, Michail Antonio).

Förutom att Grealish är en fenomenal spelare som uppenbarligen presterat bättre än de allra flesta i både ligan och Europa, jag menar att han fram till skadan var bland de 10 bästa offensiva mittfältarna/yttrarna i hela Europa, så gör han det dessutom i ett lag som slutade på 17:e plats i ligan föregående säsong och av många tippades få en minst lika tuff säsong igen. Men när Aston Villa hade häng på toppen halvvägs in på säsongen var det många som fick tänka om och visst att Grealish inte var allt, Villa utvecklade en stark defensiv där man knappast kan anklaga Grealish för att vara huvudfigur, men han var deras i särklass viktigaste spelare och utan honom har de bevisligen dippat ordentligt.

När han gjorde sin sista match låg de på 8:e plats i ligan med en match i hand som hade kunnat ta dem till 5:e plats vid vinst. Deras poängsnitt låg på 1.63 poäng per match, precis som deras mål gjorda. xG siffran var till och med ännu bättre och låg på 1.73. Under de 12 matcherna efter detta, utan Grealish, har de trillat ner till 11:e plats, poängsnittet minskat till 1.0 per match, målsnittet till 1.03 per match och xG siffrorna till 1.17 per match. Skillnaden kunde knappast varit mer markant.

Jack Grealish inverkan på hans lag är otvivelaktig och kan inte överdrivas, Aston Villa är inte i närheten av topp sex utan honom och förmodligen inte mycket bättre än det gemene mittenlaget i Premier League. När han skadade sig i februari var han en kandidat till årets spelare, något han inte är längre då framför allt Harry Kane imponerat stort säsongen igenom, men det är inte tillräckligt många som varit så bra att de petat Grealish utanför en elva bestående av säsongens 11 bästa spelare. Ponera att vi ställer upp i en 4-2-3-1 formation, då slåss Grealish om en av de tre platserna bakom Kane och i min värld finns det inte tre bättre offensiva mittfältare eller yttrar i Premier League säsongen 20/21.