Genomgång av Sveriges VM-kvalgrupp

Även om EM är huvudfokus hos de flesta så ska grunden inför det så kontroversiella VM-slutspelet i Qatar 2022 läggas innan sommarens fest kan ta vid. Sverige, och alla andra Europeiska nationer, kliver i dagarna in i just kvalet till turneringen och det här kan vi vänta oss av Sveriges motståndare.

Georgien

Världsranking: 89

Tränare: Willy Sagnol

Denna unga fotbollsnation gjorde sin första officiella landskamp 1992 efter att tidigare varit en del av Sojvetunionen. Under deras korta tid som självständigt land och UEFA-medlem har de aldrig tidigare kvalificerat sig för ett internationellt mästerskap. Senast de försökte var i kvalet till sommarens EM-slutspel men en fjärdeplats i femlagsgruppen med ett facit på 2-2-4 och 7-11 i målskillnad räckte inte för att slå länder som Irland, Danmark och Schweiz. Utöver det senaste kvalet har de på senare år också medverkat i Nations League där de under den första upplagan av turneringen tillhörde den lägsta divisionen, alltså Division D, en division de sedermera gick och vann vilket säkrade avancemang till Division C inför upplagan som spelades 20/21. Väl där blev Armenien och Nordmakedonien för starka men då sistaplatsen undveks, en plats Estland tog, klarade de sig kvar i den tredje högsta divisionen. Numera tränas de av Willy Sagnol (ja, den Sagnol) som ser ut att vilja ge tränaryrket en ny chans. Förutom franska ungdomslandslag och Bordeaux (samt en kortis som interimlösning i Bayern Munchen) för många år sen är hans erfarenhet på tränarbänken liten.

Truppen är allt annat än namnstark men landets just nu bästa spelare heter Kvicha Kvaratskhelia. Den 20-åriga Rubin Kazan-spelaren vann den Georgiska motsvarigheten till guldbollen förra året och är ordinarie i den ryska ligaåttan. Kvaratskhelia huserar vanligtvis till vänster på mittfältet eller i en anfallstrea och har denna säsong gjort tre mål och fyra assist på 20 matcher i ryska Premier League.

Genomgång av Sveriges VM-kvalgrupp
Genomgång av Sveriges VM-kvalgrupp

Som graferna ovan visar är ynglingen hela ligans klart mest frekventa dribbler och det kan bli något för Mikael Lustig att bita i. Han mäktar dessutom med att presentera en klart respektabel xG + xA siffra vilket tyder på att han är inblandad i många chanser framåt.

Enda brasklappen vi kan lägga in kring Kvaratskhelia är att han bara gjort fem landskamper där han bland annat missade den senaste samlingen på grund av att han var sjuk i corona, men på ren kvalité bör han starta och han har också gjort så i tre av de fyra senaste matcherna han varit tillgänglig.

En annan att hålla ögonen på är lagkapten Jaba Kankava. Den numera 34-åriga innermittfältaren är landets näst meste landslagsman genom alla tider och har rutin från både Ligue 1 med Reims och Europa League med Dnipro Dnipropetrovsk.

Kosovo

Världsranking: 117

Tränare: Bernard Challandes

Kosovo är precis som Georgien en ung fotbollsnation. Den första officiella landskampen spelades för bara sju år sedan så då förstår ni att deras möjligheter att kvala in till mästerskap som eget land har varit små och få. Men både till VM i Ryssland 2018 och sommarens EM var de involverade men misslyckades att ta sig vidare till huvudmästerskapet båda gångerna. Förbättringen försöken emellan var dock anmärkningsvärd då de inför VM 2018 gick 0-1-9 på 10 matcher medan de gick 3-2-3 i kvalet inför mästerskapet 2020. Det sistnämnda räckte för att utmana England och Tjeckien in på målsnöret där de i slutändan bara var fyra poäng bakom tvåan, men en tredjeplats måste ses som klart godkänt. Deras Nations League-resultat har även de varit klart godkända med uppflyttning från Division D 18/19 och ”säkrat kontrakt” i Division C upplagan där på.

Svenskkopplingen i Kosovos landslag är märkbar då både Arber Zeneli och Ibrahim Dresevic, båda två födda och uppväxta i Sverige, varit med flertalet gånger samt att Kalmar FF:s ex-spelare, Fidan Aliti, är en given del i truppen. Även en av lagets innermittfältare, Valon Berisha, är född i Sverige.

Spelarna som sticker ut i detta landslag är framförallt den stora centertanken Vedat Muriqi som tillhör Lazio, mittbacken Amir Rrhamani som spelar för Napoli, Milot Rashica i Werder Bremen och Valon Berisha i Reims. De två förstnämnda spelar som synes för de största klubbarna men ingen är särskilt nära att ta en ordinarie tröja. Muriqi, som är fixstjärnan på topp, gjorde dock en hel del mål under tre säsonger i Turkiet innan hans flytt till Italien så kvalitén är uppenbarligen där.

Grekland

Världsranking: 53

Tränare: John van’t Schip

Grekland har haft en tuff 15-års period efter det där mirakulösa EM-guldet 2004. Visserligen kvalade de in till nästan alla mästerskap därefter fram till och med VM i Brasilien 2014 (VM i Tyskland 2006 var enda de missade), men sen dess är det beckmörkt. Tre raka mästerskap har nu Grekland misslyckats med att kvala in till och senast, i kvalet till sommarens EM, kom de trea i sin grupp bakom Finland och Italien. I Nations League huserar de i Division C och båda upplagorna av turneringen har för grekiskt vidkommande slutat med att de varken gått upp eller åkt ur divisionen. Länder som Slovenien, Ungern och Finland har varit för starka.

Börjar det ljusna nu då? Nja, är det enkla svaret. 

Visst kan det inte bli mycket sämre än ett kryss hemma mot Liechtenstein (med all respekt för dem) som hösten 2019 bjöd på men det saknas också belägg för att se någon extrem ljusning för fotbollen i landet. De två största stjärnorna, Kostas Manolas och Sokratis, blir av olika anledningar inte ens uttagna till landslaget så bara där börjar det dyka upp frågetecken. Men ett stort utropstecken finns det och det är Georgios Giakoumakis. Den 26-åriga anfallaren har exploderat målmässigt den här säsongen och gjort 24 mål på 25 matcher för sitt Vitesse i holländska ligan.

Genomgång av Sveriges VM-kvalgrupp

Grafen ovan visar hur Giakoumakis står sig starkt jämfört med övrig Europeisk konkurrens och faktiskt är en av Europas bästa målskyttar den här säsongen.

Spanien

Världsranking: 6

Tränare: Luis Enrique

Nationen som dominerade världsfotbollen under slutet av 00-talet och början av 10-talet med tre raka mästerskapstitlar går återigen igenom en tyngre period. I två raka mästerskap har de åkt ut i slutspelets första runda och truppen de kommer kliva in i sommarens mästerskap med är den svagaste på länge. De är dock fortfarande på den nivån att kvalen brukar gå lekande lätt och det visade de i kvalet till sommarens EM då de gick obesegrade genom den grupp som också innehöll Sverige. De vann dessutom sin Nations League-grupp i A divisionen i höstas där 6-0 segern mot Tyskland stack ut, så helt under isen är de inte. 

Genomgång av Sveriges VM-kvalgrupp

Dataanalys-företaget Gracenote har simulerat alla kvalgrupperna en miljon gånger för att få fram hur stor sannolikhet det är att varje land går till VM i Qatar 2022 och som vi kan se ovan är det bara Belgien som kvalar in fler gånger till mästerskapet under dessa en miljon simuleringar än Spanien.

Spelarna som idag är landslagets mest framstående är namn som Sergio Ramos, Rodri och Thiago. Inte riktigt samma profiler som det tidigare varit även om det fortfarande är spelare av yppersta kvalité. Rodri är en som hittat fotfästet rejält i Pep Guardiolas Manchester City och växt ut till en av deras viktigaste spelare. Få är så progressiva i sitt passningsspel blandat med den defensiva kvalitén han samtidigt besitter.