Fyra guldkorn säsongen 20/21 – enligt Radardiagrammen

Radardiagram (eller “Spiders” om man så vill) har blivit ett allt vanligare fenomen inom dataanalys i fotbollen. Om ni inte känner till dem sen innan så är det inget som är särskilt svårt att lära sig eller läsa av, det är helt enkelt en “radar” med ett antal olika parametrar runt om (som är olika beroende på vilken position som ska bedömas) där en spelares siffror inom den parametern bestämmer var datapunkten sätts ut. Desto sämre siffror du har desto längre in mot mitten hamnar du och vice versa om du har bättre siffror. Eftersom det är 10-11 olika parametrar på varje radardiagram kommer ett “nät” sprida ut sig och ju större yta en spelare täcker desto bättre siffror har den.

En spelare som täcker en större yta än någon annan behöver självklart inte vara en bättre spelare men det är ändå en indikation på en spelares kvalitéer och vilken roll han tar sig an på planen. Den stora fördelen med radardiagram är att man kan jämföra flera parametrar samtidigt, något som få andra diagram klarar av.

Med det sagt kommer här fyra spelare från olika ligor runt om i Europa, samtliga värdiga mer uppmärksamhet, som sett till siffrorna ser riktigt spännande ut. Notera även det finstilta längst ner till höger på varje radardiagram där det står om värdena i radarn och vilka ligor dessa är baserade på.

Jude Bellingham

Det är nog få som har missat den unga engelsmannens framfart i Borussia Dortmund, men de flesta har nog inte heller koll på exakt hur bra han faktiskt varit. Endast 17-år gammal har alltså den centrala mittfältaren spelat majoriteten av Borussia Dortmunds minuter under säsongen med 14 starter i ligan och sju i Champions League. Ett facit så gott som något.

Vad säger radardiagrammet då?

Jo, Bellingham är en tydlig allround profil som har bra siffror både vad gäller presspel, brytningar och framspelningar. Han har dessutom en tendens att få med sig väldigt många frisparkar. Nedsidan av hans spel är fortsatt att risktagandet är högt, hans passningsprocent är medioker medan han tappar väldigt mycket boll. Detta hänger givetvis ihop med att han försöker få mycket saker att hända framåt men då hans position fortfarande är den av en central mittfältare, om än ofta framskjuten sådan, så är det ett område han behöver förbättras i. 

Men så är han ju också 17 år…

Patson Daka 

Den zambiske supertalangen Patson Daka har sedan hans flytt till RB Salzburg 2017 varit ett namn europeiska jättar hållit ett öga på, där Liverpool och Barcelona är de senaste i raden att kopplas ihop med 22-åringen. Hans målfacit på 64 mål på 115 matcher med klubben, där 60 av dem kommit de två senaste säsongerna, är extremt.

Radardiagrammet är inne på just detta då hans målsnitt denna säsong är sensationellt med 23 på 1260 minuters spel, eller 14 hela 90 minuters matcher. Anledningen till att Daka sätter så många bollar i nät bottnar i hans förmåga att komma till bra avslut samt hans oerhörda aktivitet i boxen. En klassisk djupledslöpande striker som kanske inte kan så mycket annat men det han är bra på är han expert på.

Vill man som klubb ha en forward som är mångsidig är Patson Daka inte rätt man, men letar man efter någon som kommer terrorisera backlinjen med vältajmade löpningar och en superb förmåga att komma till avslut så har man hittat rätt.

Joao Palhinha

Joao Palhinha är ordinarie på innermittfältet i Portugals klart bästa fotbollslag, Sporting leder nämligen ligan med 8 poäng. För Palhinhas del har detta varit starten på det stora genombrottet då han för första gången någonsin blev kallad till Portguals A-landslag under landslagsuppehållet i mars. Eftersom Palhinha fyller 26 år i sommar får han anses vara lite av en late bloomer men han har nog inga problem med det när utväxlingen blivit så extrem som den blivit, det är inte för inte det pratas om en flytt till de stora ligorna. 

På radarn ser vi varför han är så eftertraktad, nämligen på grund av hans fantastiska defensiva egenskaper. Han är bland de bästa i ligan på samtliga defensiva parametrar som visas på radarn och det är inte vanligt. Ett defensivt monster, med andra ord. Hans spel med bollen är området som lämnar störst utrymme för utveckling, just nu är han väldigt mycket enbart en bollvinnare som spelar säkert vilket vi kan se på hans höga passningsprocent, men det kanske också är exakt så det ska vara. Para ihop honom med en kreativt kraft och det kan bli riktigt bra.

Armand Lauriente

Förmodligen listans okändaste namn och jag dömer ingen om man inte har hört talas om honom, för det hade inte jag heller innan denna säsong. Den 22-åriga yttern hade inför säsongen spelat totalt tre minuter Ligue 1 fotboll och aldrig representerat något av Frankrikes ungdomslandslag. Men efter en lyckad utlåning från Laurientes förra klubb Rennes till Lorient i Ligue 2 så köpte de ut honom efter att han hjälp dem gå upp till fransk fotbolls finrum. Och succén har fortsatt.

Tre mål och tre assist imponerar kanske inte nämnvärt men då får man ta i beaktning att Lorient är ett bottenlag och att Laurientes kreativa siffror är fenomenala. Han ”borde” ha haft fler assist än han fått, för som vi ser på ”xG Assisted” delen av radardiagrammet så är den nästan maxad. Den snabba huvudräknaren har redan noterat att hans totala förväntade assistsiffra ligger kring fem, vilket är två fler än hans faktiska utdelning.

Utöver att vara kreativ så är Lauriente en mycket bra dribbler och skicklig på att komma till avslut. Blanda dessa tre egenskaper som han verkligen sticker ut i med varandra så är det en spelare som har ögonen på sig, det vågar jag lova. 

Bli inte förvånad om ni hittar Armand Lauriente i större klubbar om några år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *