”Forsberg är Sveriges viktigaste spelare”

De två första VM-kvalmatcherna är över för svenskt vidkommande och efter en trött tillställning på Friends Arena i torsdags, men där en 1-0 seger ändå bärgades mot Georgien efter mål av Viktor Claesson, så stämde desto mer i gårdagkvällens möte med Kosovo. 3-0 skrevs slutresultatet till efter mål av Ludwig Augustinsson, Alexander Isak och Sebastian Larsson men det var trots det en annan svensk som var bäst på plan. Efter månader av snack om huruvida Zlatan ska komma tillbaka eller var någonstans Isak och Dejan Kulusevski ska få plats så har man nästan glömt vem lagets viktigaste offensiva spelare är, nämligen Emil Forsberg.

Forsberg har haft en superb säsong i Bundesliga för sitt RB Leipzig och det syntes att han tagit med sig formen till landslagssamlingen. Han dribblade, kombinerade, spelade fram och sköt. Att han inte gick av planen mot Kosovo igår med varken mål eller assist är nästan osannolikt med tanke på att han låg bakom det mesta.

  • 66 bolltouch (2:a i laget)
  • 2 skottassist (2:a)
  • 3 lyckade dribblingar (av 5) (1:a)
  • 6 skott (1:a)

Lämnar man en match med de här siffrorna och ditt lag vinner med tre mål kan man lätt anta att du är huvudfiguren även i målprotokollet, men Forsberg fick nöja sig med att ”bara” vara huvudfiguren i övrigt. För bäst på plan var han.

Efter att Forsberg slog Kevin De Bruynes assistrekord i Bundesliga den där uppmärksammade säsongen 16/17 (ett rekord Thomas Müller sedan slog) har han inte riktigt nått upp till samma höjder, men denna säsong är hans bästa sen dess. Sex mål och tre assist har det blivit på 22 matcher vilket kanske inte låter som något särskilt, men med tanke på att Forsberg sällan spelar alla 90 minuter är hans siffror normaliserade per 90 minut betydligt starkare. 0.71 mål + assist är 17:e bäst i ligan (jämfört med spelare som spelat 1000+ minuter). Hans underliggande siffror (’expected goals’ + ’expected assists’) är i paritet med det han producerat, nämligen 0.68 per 90 minut, men placerar honom ännu bättre jämfört med övriga spelare i Bundesliga då han hittar in på en 11:e plats. 

”Forsberg är Sveriges viktigaste spelare”

Sätter vi den sista siffran i ett internationellt perspektiv, jämfört med spelare i övriga topp fem ligor, så förstår vi exakt hur mycket Forsberg skapar. Få spelare är nämligen lika inblandade när det kommer till både avslut och framspelningar. Faktum är att han är i en unik skara med endast 11 stycken andra spelare som har värden högre än 0.3 i både xG och xA, vilket är en bedrift i sig.

Lionel Messi, Kevin De Bruyne, Memphis Depay, Bruno Fernandes, Marco Reus, Aaron Ramsey, Henrikh Mkhitaryan, Pablo Sarabia, Cristopher Nkunku, Max Kruse och Yusuf Yazici är förövrigt de andra namnen. Hyfsat sällskap.

Övriga svenska spelare i all ära men om Sverige ska lyckas i EM i sommar måste Forsberg vara på topp. Han är lagets största kreativa hot och näst bästa spelare bakom Zlatan. Det går såklart att argumentera för att Zlatan är viktigare, är han bra kommer det hjälpa Sverige något enormt och då är han bättre än Sundsvall-sonen, men i ett landslag utan Zlatan under fem års tid har Forsberg varit i en klass för sig framåt och baserat på inledningen av detta kval är det inget som ändrat på det.