Fem av toppligornas mest förbättrade spelare

Vinícius Júnior, 21 – Real Madrid

Brassen var supertalangen som kunde göra sin gubbe men inte göra mål om så hans liv hängde på det. Men en sommar med Carlo Ancelotti var tillräckligt för att gå från tre mål och tre assist på en hel säsong till tolv mål och fyra assist på en halv säsong, den nionde bästa noteringen i Europas topp-fem ligor.

Fem av toppligornas mest förbättrade spelare

De underliggande siffrorna talar sitt tydliga språk och även om de var bra innan så har de blivit avsevärt bättre. 21-åringen kommer till fler chanser, har mer boll i straffområdet och skapar fler chanser åt andra. Poängsnittet på 0.9 per 90:e minut är också det betydligt bättre de 0.27 brassen kunde stoltsera med under fjolårssäsongen.

Patrik Schick, 25 – Bayer Leverkusen

Sommarens EM-succé lyckades överföra formen till ligaspelet och det tackar Bayer Leverkusen för. 17 mål och en assist är siffror bara fem spelare i Europas toppligor slår och skulle vi ta bort straffmål från ekvation krymper den listan till tre. Schick är en av fotbollsvärldens bästa centrala anfallare 2021/2022 och frågan är hur många mål tjecken slutar på när säsongen är över.

Fem av toppligornas mest förbättrade spelare

De underliggande siffrorna har gjort en flytt från bra till fantastiska och att man gör mycket mål när man kommer till så mycket bra lägen som Schick gör är inte konstigt. 25-åringen är i sin livs form och han har varit det under en längre tid.

Habib Diallo, 26 – Strasbourg

Ett av de mer okända namnen på listan men som verkligen har tagit steg jämfört med fjolårssäsongen. Den 26-åriga anfallaren gjorde nio mål på hela föregående säsongen medan han redan smällt in åtta denna vilket placerar honom på en sjundeplats i Ligue 1:s skytteliga, dessutom med ett mål per 90:e minut-snitt (straffar exkluderat) som är fjärde bäst i serien.

Fem av toppligornas mest förbättrade spelare

Förbättringen av den underliggande statistiken är enorm och Diallo har gått från en spelare få i den breda massan kände igen till att nu vara en av årets överraskningar i fransk fotboll. Helt plötsligt kommer senegalesen till lägen, och gör mål, i paritet med de 10 bästa procenten i topp-fem ligorna, siffror han inte varit i närheten av tidigare.

Benno Schmitz, 27 – FC Köln

Den 27-åriga ytterbacken Benno Schmitz är en av spelarna som gynnats mest av den för säsongen nytillträdda Kölntränaren Steffen Baumgart som praktiserar en betydligt mer offensiv fotboll än sina föregångare och som dessutom fått resultat. Schmitz har då gått från bänkad till startspelare och dessutom från att ha väldigt lite inverkan på offensiven till att vara en nyckelspelare i densamma.

Fem av toppligornas mest förbättrade spelare

De offensiva siffrorna är fenomenala där hans ”progressive passing” tyder på en spelare med stor inblandning i bollprogressionen samtidigt som han också har väldigt höga ”xG Assisted”-siffror. Lägg därtill de defensiva siffrorna som också sticker ut, och inte minst är en rejäl förbättring från säsongen 19/20 (då han senast spelade någorlunda mycket), så kan vi konstatera att precis allt med Benno Schmitz blivit bättre.

Juanmi, 28 – Real Betis

Om man tangerar karriärsbästat för antalet mål halvvägs in på säsongen är man given på en sådan här lista, och det är precis vad Juanmi har gjort. Elva mål har det blivit denna säsong och det är exakt samma notering som 16/17 med Real Sociedad.

Fem av toppligornas mest förbättrade spelare

Det speciella med Juanmi är att om man ställer hans underliggande siffror från fjolårssäsongen mot denna säsong så är skillnaden minimal. Han presterar väldigt likartat på alla parametrar men då effektiviteten varit osannolikt hög, samtidigt som den då var osannolikt låg under 20/21 då han gjorde två mål, så får vi en målkvot som stuckit i väg. Elva mål är också den tredje bästa noteringen i ligan efter Real Madrids superduo Karim Benzema och Vinicius.