Europascouting: Fem heta spelare från säsongsinledningen

Från Villarreals Championship-värvning till en gammal supertalang som börjat blomma, och en massa andra imponerande prestationer där emellan när Europas toppligor äntligen börjar sätta sig och resultatunderlaget börjar växa. Så med det sagt, här är fem spelare som inlett säsongen strålande och som man bör hålla ett öga på.

Arnaut Danjuma – Villarreal (24 år, ytter)

Villarreals dyraste värvning genom tiderna (€23.5M) har inlett säsongen fenomenalt med fem mål och en assist på 467 minuters spel(5.1 90s). Han har dessutom gjort bra, men målllösa, insatser mot topplag som Real Madrid och Manchester United.

Redan under fjolårssäsongen med Bournemouth i engelska Championship var Danjuma en av seriens bästa spelare och holländaren hade också bäst poängsnitt av alla. Men att steget därifrån till den yttersta eliten skulle vara så litet trodde ingen. 

Europascouting: Fem heta spelare från säsongsinledningen

Spidern indikerar på en rak spelartyp som väldigt tydligt söker avslut och som dessutom gör det bra. Hans xG, antal skott, touch i boxen och målskytte är alla i den 99:e percentilen jämfört med yttrar och offensiva mittfältare i Europas topp fem ligor den här säsongen. Man ska dock komma ihåg att detta är från en begränsad mängd data så när vi får ett underlag som sträcker sig över en längre tid, till exempel en säsong, så kommer detta förändras något. Exempelvis är hans antal lyckade dribblingar ovanligt lågt nu vilket vanligtvis brukar vara en stor del av hans spel, så där tror jag vi kommer få se en markant ökning med tiden.

Hur inte en enda Premier League-klubb ansåg att investera i Danjuma var en bra idé har jag svårt att förstå men det är Unai Emery och alla Villarreal-supportrar glada för. Med honom har de gått från ett lag som är fantastiska i sitt uppbyggnadsspel och den generella progressionen från egen till sista tredjedel men som saknat ett konsekvent djupledshot, till att vara relativt kompletta. Det mestadels tack vare Arnaut Danjuma.

Mohamed-Ali Cho – Angers (17 år, anfallare)

17 åriga (född 2004) Mohamed-Ali Cho debuterade för sitt Angers redan förra säsongen men det är först nu han på riktigt dragit blickarna till sig för sina prestationer på planen. Åtta starter under de nio första matcherna har det blivit men även om målkvoten ligger på en beskedlig tvåa så lovar de underliggande siffrorna desto mer.

Europascouting: Fem heta spelare från säsongsinledningen

På Chos spider kan vi tydligt se att han samlat på sig en stor mängd xG och skjuter relativt mycket från bra positioner. Dessutom tar han sig gärna an sina försvarare för att försöka ta sig förbi dem. Som jag tidigare nämnde så matchar hans målkvot inte de underliggande siffrorna och det blir ännu tydligare när vi noterar att 17-åringens mål per 90:e minut ligger på 0.27 (43:e bäst i Ligue 1 med spelare som gjort minst 4.0 90s) och hans xG per 90 på 0.56 (6:e bäst). Detta kan alltså tala för att vi får se mål lite mer frekvent från supertalangen inom en snar framtid.

Värt att notera är hur franskfödda Cho spenderade fem år i Evertons ungdomsakademi mellan 2015 och 2020. Han är dessutom tillgänglig för uttagning av det engelska fotbollsförbundet till deras landslag och han har redan debuterat i U16 landslaget. Där emot såg Frankrike sin chans att kalla honom till sitt U21-landslag under hösten där han nu gjort tre landskamper. Det kan bli dragkamp framöver…

Ruben Neves  Wolverhampton (24 år, central mittfältare)

Den forna supertalangen Ruben Neves som bar kaptensbindeln för Porto redan som tonåring och debuterade för portugisiska landslaget som 18-åring har fått upp farten igen efter några trögare säsonger. Bruno Lages intåg har betytt mycket för 24-åringen som är hjärtat av Wolverhamptons bollprogression och befinner sig bland de fem främsta procenten i Premier League när det kommer till progressiva passningar och passningar till offensiv tredjedel.

Europascouting: Fem heta spelare från säsongsinledningen

Huruvida det räcker att vara en av Europas främsta progressiva passningsspelare för att ta steget till en toppklubb är frågan man bör ställa sig, för trots att Neves är fantastisk just där så är det också bara där han verkligen excellerar. Hans defensiva egenskaper är helt okej och han presterar lyckade defensiva aktioner en bit över genomsnittet.

Hans största nackdel har alltid varit hans oförmåga att spela säkert när det behövs, risktagandet har alltid varit väldigt högt vilket det fortfarande är. Men sätt honom i rätt kontext och han har kvalitéer som är tillräckligt bra för bättre klubbar än Wolverhampton.

Patrik Schick – Bayer Leverkusen (25 år, anfallare)

En av sommarens klart starkast lysande stjärnor från EM har tagit med sig formen in i säsongen. Fem mål på lika många matcher då har blivit sex mål på sex 90s i Leverkusen vilket är siffror som är svåra att slå. De högtflygande tyskarna är just nu tvåa i Bundesliga och det är mycket tack vare en stekhet Patrik Schick.

Europascouting: Fem heta spelare från säsongsinledningen

Schicks spider är ungefär som man kan förvänta sig av en av Europas bästa målskyttar med starka siffror för xG, antal skott, touch i boxen och xG per skott. Han tar många skott från bra positioner, vilket är precis vad man vill ha från en central anfallare.

Tjecken har länge varit ansedd som en stor talang men den där riktiga explosionen har låtit vänta på sig. Säsongerna i Sampdoria och Leipzig var lovande där han hade ett per 90 snitt för mål (straffar exkluderade) på över 0.80 men det har också varit säsonger där han bara spelat cirka 15 matcher. I övrigt har karriären präglats av inkonsekvens både i målproduktion och speltid.

Inledningen på denna säsong har dock varit lovande och framförallt har han underliggande siffror som indikerar att målformen inte är en slump, han kommer till enormt mycket chanser och har bra chans att fortsätta göra mål.

Jonathan David – Lille (21 år, anfallare)

Lilles kanadensare Jonathan David köptes med stora förhoppningar för två år sen från belgiska Gent. Fjolårssäsongen blev fullt godkänd där han var mer eller mindre ordinarie i ligavinnande Lille men trots det var det med en känsla av att det finns mer att hämta från David. Andra halvan av säsongen var dock klart bättre än den första och det är just den trenden han byggt vidare på. 

Europascouting: Fem heta spelare från säsongsinledningen

I Davids fall har jag gjort en specialspider där vi både ser hans fjolår och nuvarande säsong på samma visualisering, och skillnaden är tydlig. 21-åringen gör i stort sett allting bättre och framförallt har han tagit stora kliv i sitt skottskapande. Han är inte den forward som tar flest skott per match men han tar dem från en genomsnittsposition som är bättre än alla andra spelare i Europa med 0.27 xG per skott.

Europascouting: Fem heta spelare från säsongsinledningen
Källa: Understat.com

Hans skottkarta är således speciell då den inte har en överdriven mängd skott på sig men har det från desto bättre positioner, centralt och med högt xG värde. Den stora frågan är om han kan upprätthålla den här trenden i sitt spel, för det är sällan stora målskyttar ligger på Davids relativt låga nivåer av skott per match. Risken är att hans produktion och underliggande siffror dyker kraftigt när han inte längre enbart hittar bra skottlägen, men än är vi inte där och de tidiga tecknen är positiva.