Europas mest kompletta mittfältare – enligt siffrorna

Marco Verratti lär knappast summera 2021 som sitt bästa år sett till sin fysiska status. Skadorna har avlöst varandra och att han missade landslagsuppehållet vi just är på väg att lämna bakom oss förvånar ingen. 28 matcher har han varit icke-uttagningsbar inför i klubblaget och totalt skrapat ihop 1573 minuter i ligaspelet, detsamma som ungefär 16 hela fotbollsmatcher. Trots detta kommer italienaren kunna blicka tillbaka på året med ett EM-guld som den stora höjdpunkten vilket han knappast byter ut mot några fler matcher på kontot. Prestationerna när 29-åringen väl spelat har inte heller försämrats av skadorna, utan tvärtom. Han är kanske bättre än någonsin.

Termen ”komplett” slängs ofta runt lite väl mycket vad gäller beskrivningar av fotbollsspelare men i Marco Verrattis fall kan det många gånger vara befogat. PSG-spelaren har tekniken, kreativiteten, passningsspelet, bollvinnandet och mycket mera vilket gör att han ofta kan dominera de centrala delarna av planen. Han hanterar dessutom både en djup- som hög utgångsposition där han med likvärdig framgång antingen kan vara en del av chansskapandet eller uppbyggnadsspelet.

Men vad säger siffrorna? Kan man med data styrka den känsla man får när man tittar, att Marco Verratti faktiskt är en av Europas mest kompletta mittfältare? Eller slår någon italienaren på fingrarna?

För att ta reda på det måste vi först välja vilka siffror som är relevanta att titta på. Beståndsdelarna hos en central mittfältare handlar ofta om att vinna boll, hålla i boll och att ta bollen framåt i banan. Vanligtvis är man specialist på en av dessa tre delar men ju flera av dem du behärskar desto mer komplett är du. För att mäta respektive kategori och se vilka som placerar sig högst upp har jag valt att titta på passningsprocent (hålla i boll), lyckade defensiva aktioner per 90:e minut (vinna boll) och progressiva passningar per 90:e minut (ta bollen framåt).

Som avgränsning har jag bara tagit centrala mittfältare som gjort minst 900 minuter i topp-fem ligorna under kalenderåret 2021 i beaktning, där jag tog fram de 20 främsta procenten (topp 75) i varje kategori för att se hur många som dök upp i var och en av de tre delarna.

De som var bland de 20 främsta procenten i samtliga tre kategorier var:

  • Marco Verratti (PSG)
  • Fabien Lemoine (Lorient)
  • Lucas Leiva (Lazio)
  • Ander Herrera (PSG)
  • Manuel Locatelli (Sassuolo/Juventus)
  • Makoto Hasebe (Frankfurt)
  • Pierre-Emile Höjbjerg (Tottenham)

En stark skara på bara sju spelare, vilket gör det till en speciell och imponerande bedrift.

Men om vi försvårar kraven någorlunda och i stället letar efter de 15 främsta procenten (topp 55) i varje kategori och ser vilka som dyker upp på alla tre så ser det snabbt annorlunda ut:

  • Marco Verratti (PSG)
  • Ander Herrera (PSG)

PSG-duon står sig stark men medan Verratti är väntad är Ander Herrera det inte. Att spela i ett så bolldominant lag som PSG som ofta är mycket bättre än sina motståndare gör såklart sitt men oavsett vad är det en unik och svår bedrift spanjoren står för.

För att en sista gång se exakt hur långt före Verratti är, för det kan jag avslöja att han är, skärpte jag kraven ytterligare och tittade på om någon spelare dök upp bland de fem främsta procenten (topp 19) i samtliga kategorier och utgången såg ut så här:

Marco Verratti är den enda spelaren i Europas topp-fem ligor under kalenderåret 2021 som kan stoltsera med att vara bland de fem främsta procenten när det kommer till passningssäkerhet, bollvinster och progressiva passningar.

Värt att notera är hur det bara är tre andra spelare som är bland de fem främsta procenten i två av tre kategorier vilket ännu tydligare understryker hur imponerande och ovanligt det är att vara så dominant i så många aspekter av spelet som Verratti är. Det är inte för ingenting Neymar kallat honom ”en av de bästa mittfältarna jag spelat med, tillsammans med Xavi och Iniesta” medan Lionel Messi beskrivit honom som ”ett fenomen”.

Det historiska ”legacy” den 29-åriga italienaren lämnar efter sig när han väl lägger av lär inte vara i nivå med de största, men knappast för att kvaliteten saknas utan för att skadorna gjort att speltiden reducerats samt att det inte är fördelaktigt att ha spenderat majoriteten av karriären i en liga som är en bit bakom de största kommersiellt.

Men har man följt toppfotbollen under det senaste decenniet så vet man att det är en av de bästa centrala mittfältarna som satt sin fot på en fotbollsplan under den epoken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *