Europas bästa spelare säsongen 21/22 – enligt siffrorna

Med ganska exakt en fjärdedel av säsongen spelad i samtliga topp-5 ligor runtom Europa så börjar vi bygga upp underlaget på ett sådant sätt att det är relevant att analysera siffrorna under säsongen 21/22 isolerat. Det är fortfarande tidigt och avgränsningen vi kommer använda oss av är relativt låg (400 minuter) men den är tillräckligt stor för att man ska kunna ana tendenser och notera vilka spelare som varit bra hittills.

De progressiva

Fotboll handlar om att göra mål och för att göra mål måste man få bollen framåt, oavsett om det görs genom linjebrytande passningar eller längre löpningar med boll. I takt med att försvarsblocken blir svårare att dyrka upp och presspelet mer effektivt så blir denna typ av spelare allt viktigare.

Europas bästa spelare säsongen 21/22 – enligt siffrorna

Trots att Neymar blivit ganska hårt kritiserad under stora delar av säsongsinledningen så finns det ingen spelare i Europa som tar fram bollen i banan oftare än brassen. Med topp-10 placeringar på både progressiva passningar och progressiva löpningar, där han till och med är tvåa, är han relativt överlägsen sett till totalsiffrorna.

En annan som sticker ut är Jack Grealish. Engelsmannen är bäst av alla på att driva fram bollen i banan och det är heller inget nytt. Föregående säsong var han tredje bäst av samtliga spelare på sin position bland topp-5 ligorna med endast Neymar och Lionel Messi framför sig.

Tittar man på de bästa progressiva passningsspelarna så är det kanske ingen överraskning att Trent Alexander-Arnold och Joshua Kimmich är etta respektive tvåa. Båda är oerhört viktiga för sina lag och det inte minst i uppbyggnadsspelet. Ska bollen framåt så går den oftast genom Alexander-Arnold och Kimmich.

De andra spelarna som är markerade med namn förtjänar också att lyftas för sina prestationer i bollprogressionen. En av dessa är den tidigare Arsenalspelaren Matteo Guendouzi som visade lovande tendenser under sin tid i London men ändå inte ansågs vara bra nog. I Marseille har fransmannen börjat få återupprättelse där han tagit en ordinarie tröja och bevisligen bidrar stort i deras spel med boll.

Bollvinnarna

Om bollprogression är en viktig del av spelet så är förmågan att stoppa upp anfall minst lika viktig, och det finns 25% in på säsongen några som sticker ut mer än andra.

Europas bästa spelare säsongen 21/22 – enligt siffrorna

I grafen ovan ser vi antalet vunna tacklingar på Y-axeln och brytningar på X-axeln (en brytning är när man bryter bollbanan innan den når mottagaren). Det är också värt att notera hur detta bara är för centrala mittfältare då en jämförelse alla positioner emellan skulle domineras av spelare i backlinjen, inte minst mittbackar.

Bäst av samtliga är Brests 23-åring Hugo Magnetti som är topp-5 bland brytningar per 90:e minut och näst bäst när det kommer till lyckade tacklingar. En annan U23-spelare som imponerar är den tidigare så upphaussade portugisen Florentino Luis som tillhör Benfica, men nu spelar på lån i spanska Getafe. 22-åringen är bland de absolut bästa i båda kategorierna och har demonstrerat sin hårdföra spelstil under de första omgångarna av La Liga.

Som många säkert noterat är det spelare från lag som inte har särskilt mycket boll som dominerar den här grafen så därför är det extra intressant när spelare från lag som inte försvarar lika ofta ändå dyker upp i toppen. William Carvalho och Renato Tapia är två sådana exempel då deras lag, Real Betis och Celta Vigo, båda snittar över 55% bollinnehav per match.

Chansskaparna

Chansskaparna kommer alltid vara bland de mest värdefulla spelarna vi har i fotbollen och det för att det är vitalt att skapa chanser. Kan man då skapa skott mer frekvent än alla andra, och ännu hellre skott från bra lägen, så kommer man vara aktuell för de största lagen.

Europas bästa spelare säsongen 21/22 – enligt siffrorna

I grafen ovan har jag valt ’Expected assists (xA)’ och ”passningar till straffområdet” som de två parametrarna. Ligger man högt upp i båda dessa kategorier kan man med säkerhet säga att spelaren i fråga ligger bakom mycket offensiva farligheter för sitt lag.

Florian Wirtz har ett högre xA-värde per 90:e minut än någon annan i topp-5 ligorna än så länge och det är inte minst anmärkningsvärt på grund av hans ålder. Tysken är endast 18-år gammal men börjar redan växa fram som en av Europas bättre kreativa spelare.

Ytterligare namn som sticker ut är Ante Rebic som imponerat i ett högtflygande AC Milan eller Alexander-Arnold som är i topp på ytterligare en graf. Ungraren Dominik Szoboszlai har också sett stark ut för sitt Leipzig under de första matcherna på säsongen vilket gett utslag i datan. 21-åringen kan stoltsera med de sjätte bästa xA per 90 siffrorna i Europa.

Det är också värt att notera hur målskyttarna Karim Benzema och Mohamed Salah sticker ut i de kreativa kategorierna vilket understryker hur skickliga de är.

Skyttarna

Att spelarna som kommer till mycket avslut är viktiga lär knappast behöva understrykas. Att komma till avslut är ett konststycke i sig och att göra det från bra positioner tillräckligt ofta är ovärderligt.

Europas bästa spelare säsongen 21/22 – enligt siffrorna

Grafen ovan visar ’Expected goals (xG)’ (straffar exkluderade) per 90 på Y-axeln och skott per 90 på X-axeln vilka båda är viktiga parametrar att ha med sig när man mäter vilka spelare som kommer till flest målchanser. Föga förvånande är det Robert Lewandowski som är tämligen överlägsen då han både tar flest avslut och är den enda som snittar över 1.0 xG per 90, en sensationellt bra siffra.

Utöver polacken är det de vanliga namnen som Mohamed Salah, Erling Haaland, Sadio Mané och Cristiano Ronaldo som syns till men också blandat med några namn som inte alltid finns med i de här sammanhangen. Villarreals Arnaut Danjuma är en sådan och holländarens säsongsinledning, där han gjort sex mål och tre assist, är ingen slump sett till de underliggande siffrorna. Även EM-succén Patrik Schick syns till högt upp och tjecken är en av de stora anledningarna till att Bayer Leverkusen öppnat säsongen starkt.

Napoli och Nigerias stjärnskott Victor Osimhen är också med bland de bästa vilket inte förvånar någon som följt honom regelbundet denna säsong. Hans förmåga att komma till många och bra avslut är anledningen till att hans xG-siffror ser ut som de gör och då kommer också målen trilla in. Nio stycken har det blivit för 22-åringen i alla tävlingar och han går från klarhet till klarhet.

En-mot-en specialisterna

Spelarna som kan göra sin motståndare en-mot-en kommer oavsett utveckling inom sporten alltid vara ovärderliga, men framför allt är de väldigt underhållande att titta på. Oavsett om det är Lionel Messi som glider förbi ett halvt lag, Ronaldinho som skickar upp en back på läktaren eller Adama Traoré som med sin snabbhet löper ifrån vem som helst så är det fascinerande att se den här profilen kliva ut på en fotbollsplan.

Europas bästa spelare säsongen 21/22 – enligt siffrorna

Just den sistnämnda, Adama Traoré, är kanske hela Europas främsta spelare en-mot-enjust nu och det syns på hans smått bisarra siffror. Spanjoren snittar mer än en dribbling per 90:e minut mer än någon annan och han gör det med en träffprocent på närmare 80 vilket är betydligt bättre än någon annan med den dribblingsvolymen. Nu kommer folk peka på att det minsann är litet underlag, vilket stämmer, och att han riskerar att falla neråt med tiden men då kan jag avslöja att hans siffror under cirka 2700 minuter säsongen 20/21 var i det närmsta identiska.

Adama Traoré må vara överlägsen men han är inte den enda som är bra en-mot-en. Neymar och Vinicius gör sitt bästa för att hålla den Brasilianska flaggan i topp i landets paradgren och Allan Saint-Maximin har riktigt imponerande siffror för att spela i ett bottenlag som knappt har bollen.

Kamaldeen Sulemana är kanske en ny bekantskap för många, spelaren som har nästan identiska siffror som Neymar, men snart lär han vara betydligt mer känd. Den 19-åriga Rennes-spelaren, som kom från danska Nordsjaelland inför säsongen, har presenterat sig för den franska fotbollspubliken genom att både vara en behållning med sitt konstanta utmanande men också genom att vara en spelare som skapar lägen. Fyra mål och en assist har det blivit på 7.6 90s vilket får summera hans inledande tid i Europas elit som en succé.