Europas bästa lag, Atléticos tunga höst och Sportings överpresterande(?) supertalang

Manchester City – PSG var huvudrätten under onsdagens Champions League, och matchen levde minst sagt upp till förväntningarna. Det var mestadels hemmalaget som stod för uppvisningen genom att på klassiskt City-vis komma i anfallsvåg efter anfallsvåg och fullständigt pulverisera gästernas (icke) press. Det senare har varit ett problem för Mauricio Pochettino ända sedan han fick uppgiften att sätta ihop en välfungerande defensiv med Messi, Mbappé och Neymar på topp vilket verkar omöjligt.

För att fortsätta trycka på den dominans som engelsmännen stod för så kan man titta på en oändlig mängd siffror, för allting understryker det alla såg. Trots att City fick vänta till 76:e minuten för att avgöra så var matchen deras från första spark.

Källa: theanalyst.com

Visualiseringen ovan mäter ”attacking threat” och visar vilket lag som hade övertaget under matchens gång och hur stort det var där högre och bredare fält indikerar på större dominans. Detta räknas ut baserat på flera olika parametrar, som ni kan läsa mer om här. Men kontentan är att Manchester City, förutom några mycket korta perioder, var överlägsna.

Bäst av alla var i mitt tycke Riyad Mahrez, detta trots att algeriern lämnade planen poänglös. Men direkt inblandning i nio av 16 skott (fem själv, fyra framspelade) är fenomenalt bra.

Källa: Fotmob.com

Utöver det var han huvudkreatören bakom lagets förflyttning av boll till farliga ytor vilket faktumet att sju av hemmalagets 17 passningar in till straffområdet kom från Mahrez fötter talar för.

Avsaknaden av Kevin De Bruyne, Phil Foden och Jack Grealish gjorde Manchester City ingenting och just bredden tillsammans men den kollektiva urkraft som Pep Guardiola skapat där vilka som helst ur truppen ser ut att kunna leverera samma resultat gör att de förmodligen är Europas bästa lag. I den hypotetiska tanken där man skulle ta de 20 bästa lagen på kontinenten och spela en 38-matchers serie så skulle de vara min favorit varje gång.

*****

Atlético Madrid gick in i CL-spelet som klara favoriter till andraplatsen i gruppen bakom Liverpool men när vi nu bara har en omgång kvar så ligger Diego Simeones mannar sist. Hoppet för avancemang är dock fortfarande levande då det bara skiljer en poäng mellan Atlético och Porto på plats två men med tanke på hur prestationerna sett ut den här säsongen så kliver de ej ut på Estadio do Dragao om några veckor med självförtroende.

Gårdagen då. Jo, det var ju italienska ligatvåan Milan som kom på besök och de gjorde det med kniven mot strupen. Första halvlek var relativt jämn och chansfattig men i andra steppade gästerna upp vilket skottsiffrorna 10-4 (Atlético Mdrid är orangea och Milan blåa) och ”attacking threat”-grafen är en hyfsad indikation på.

Källa: whoscored.com
Källa: theanalyst.com

Diego Simeone har mycket att tänka på för det är inte bara denna insats som lämnat mycket övrigt att önska. I stället har hela hösten präglats av ojämna prestationer och resultat, detta trots att utgångsläget för succé inför densamma var bättre än på mycket länge.

*****

Sporting Club de Portugal kvalificerade sig under gårdagen för Champions Leagues slutspel genom att hemmaslå Borussia Dortmund med 3-1. Två av målen gjordes av fjolårets sensation i portugisiska ligan, Pedro Goncalves, och 23-åringen har inte varit sämre den här säsongen med åtta mål och en assist på 9.5 90-minutare i alla tävlingar.

Hans underliggande siffror från innevarande säsong är dock inte sensationellt bra, om än inte dåliga. Han är strax över genomsnittet på nyckelparametrar som xG, touch i straffområdet och dribblingsförsök medan han sticker ut ordentligt på antalet skott och xG-Assisted. Mål och assist levererar han dock utan tvekan men det är inte utan att man undrar hur länge det kommer att hålla i sig. Sedan starten på förra säsongen har han exempelvis gjort 27 mål på 12.48 xG vilket inte kan vara en hållbar utdelning, så det ska minst sagt bli spännande att följa fortsättningen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *