Europakollen: ”Ligan ingen vill vinna”

Premier League

Med titelstrid och bottenstrid i stort sett avgjorda är det Europaplatserna man blickar mot under de sista omgångarna i England, så även denna helg.

Europakollen: ”Ligan ingen vill vinna”

Chelsea tog en blytung seger borta mot Manchester City med 2-1 efter ett sent segermål av Marcos Alonso samtidigt som de närmsta konkurrenterna förlorade, Leicester med 2-4 hemma mot Newcastle och West Ham med 0-1 mot Everton. Även Liverpool hoppas kunna blanda sig i toppfyrastriden och vann planenligt hemma mot Southampton med 2-0.

För att återgå till helgens stora vinnare, Chelsea, så är det bara att konstatera att det går riktigt bra nu. Champions League-finalen säkrades i veckan samtidigt som de slagit finalmotståndarna Manchester City två gånger på kort tid och säkerligen kliver in på plan den 29:e maj med lite extra råg i ryggen. Extra intressant att de tidigare så kritiserade nyförvärven Kai Havertz och Timo Werner verkligen kommit igång under Thomas Tuchel där den förstnämnda kommit till sin rätt som 9:a medan Werner utgått både centralt och till vänster i den där tajta forwardstrean. Den sistnämnda har nu gjort poäng i fyra av sina fem senaste matcher och totalt sex poäng på de åtta senaste starterna, så det är en tysk duo som börjar tuffa i gång.

La Liga

Säsongen som ingen vill vinna kommer vara en passande titel på framtida filmer om spektaklet vi får bevittna i år, för hur jämnt det än må vara är det också smärtsamt tydligt att detta är upplagor av topplagen som saknar den kvalitén vi är vana vid.

Europakollen: ”Ligan ingen vill vinna”

Helgen vi sett fram emot så länge är över, Barcelona tog emot Atlético Madrid medan Sevilla åkte till huvudstaden men i stället för ett avgörande blev allt bara lika ovisst som innan. Två kryss, 0-0 och 2-2, gav oss en oförändrad tabell men en omgång mindre kvar. Det krävs ingen mastersexamen i matematik eller dylikt för att räkna ut att det gynnar det ledande laget mest, alltså Simeones Atlético. Med tre omgångar kvar har de två poäng till godo och ett överkomligt spelschema kvar, åtminstone inte mycket svårare än någon annans. Det är ingen överdrift att påstå att det jublades i den rödvita delen av huvudstaden på söndagskvällen.

I botten är det lika jämnt som i toppen och där är huvudstoryn hur det sedan länge utdömda Eibar efter två raka segrar plötsligt har en realistisk chans att säkra kontraktet igen. När det dessutom är Getafe som besegras i helgen, en direkt konkurrent, samtidigt som inget annat lag i de regionerna tar mer än en pinne så kan inte Mendilibar och hans Eibars helg sammanfattas på annat sätt än att den var helt perfekt.

Serie A

Titelstriden avgjordes förra veckan men racet om topp fyra lever som aldrig förr. Omgångens match på förhand var Juventus – Milan, fyran mot femman, och trots att den inte blev särskilt jämn så var den minnesvärd. 3-0 till Milan blev slutresultatet som tog ett kliv mot Champions League kvalificering.

Europakollen: ”Ligan ingen vill vinna”

Lite smolk i glädjebägaren för Milanisti och oro för oss svenskar blev det dock när Zlatan Ibrahimovic klev av efter en vridning av knät i mitten på andra halvlek. De första rapporterna gjorde gällande att det såg okej ut samtidigt som han var med och tackade på innerplan efter matchen men mer utförliga uppgifter lär komma under måndagen.

I botten vann Cagliari ångestmötet mot Benevento och tog ett jättekliv mot nytt kontrakt. Charalampos Lykogiannis satte tonen redan efter 50 sekunders spel med ett drömmål, för att sen se Lapadula kvittera, innan Nahitan Nandez avgjorde tillställningen och det ska nu mycket till för att vi inte ska få se Serie A fotboll på Sardinien även i höst.

Ligue 1

Lille fortsätter att vinna och Burak Yilmaz fortsätter att göra mål. Hans andra mål i fredagens match mot Lens är en kanon som heter duga och turken är nu uppe på 15 mål för säsongen, en säsong som ser ut att kunna sluta i guld för Burak Yilmaz Lille. PSG kryssade nämligen borta mot Rennes och är nu tre poäng bakom med två matcher kvar.

Europakollen: ”Ligan ingen vill vinna”

Strax bakom toppduon går Monaco och Lyon en kamp om den sista Champions League-platsen och varsin vinst fastslår att Niko Kovac och Co. fortfarande är en poäng före. Det var dock Lyon som tog den mest spektakulära segern då de krossade Lorient hemma med 4-1 efter två mål av Bruno Guimaraes, en innermittfältare vi kommer att få höra mer av i framtiden.

I botten har Nantes fått säsongens formtopp när tredje raka segern bärgades hemma mot Bordeaux, en segerstreak som sett dem lämna nedflyttningszonen och åtminstone befinna sig på den något mer trevliga playoff-zonen.

Bundesliga

Det är den tiden på året när ligamästare börjar krönas och om det var Italien och Inters tur förra helgen så var det dags för Tyskland och Bayern München nu. Efter att Leipzig förlorat borta mot Borussia Dortmund med 3-2 så stod det klart att Bayerns sjupoängsförsprång var ointagligt på de två matcher som, för Leipzig del, återstod. Ligatiteln var deras nionde raka och dominansen är fortsatt enorm.

Europakollen: ”Ligan ingen vill vinna”

För Borussia Dortmund var segern oerhört viktig i kampen om Champions League-platserna och de har nu vunnit fem raka ligamatcher. En tacksam formtopp om du frågar den redan, till nästa säsong, tillsatta tränaren Marco Rose som nog mer än gärna ser att hans nya arbetsgivare kvalar in till CL. Ett projekt som för övrigt kommer bli mycket spännande att följa.