Europa League-kvartsfinalerna

Efter CL-kvartsfinalerna är det som vanligt Europa League i full fokus under torsdagarna – 8:e resp. 15:e april. Striker på Spelarna-redaktionen tog sig en titt på de fyra kommande bataljerna – något att, tillsammans med CL-kvartarna, se fram emot efter landslagsuppehållet.

D.Zagreb-Villarreal

Kroatien vs. Spanien. Dinamo reste sig på nio mot Tottenham och vände 0-2 efter första mötet till avancemang – mycket starkt! Orsic stor hjälte med alla tre målen, det sista i förlängningen. Villarreal leds av Europa League-specialisten Emery Unai, som vann EL med Sevilla säsongerna 13/14, 14/15 och15/16, och känns verkligen som en outsider till sluttiteln den här säsongen bakom favoriterna Manchester United och Arsenal. Odds runt 1.40 på att gå vidare här känns dock lågt – kroaterna är på moln efter Spurs-vändningen och går inte att räkna bort. När lagen möttes i EL-gruppspelet 2010 vann Villarreal hemma med 3-0 samtidigt som Dinamo vann i Zagreb med 2-0. Helt nya förutsättningar nu dock, förstås.

Chansvärdering: 35-65%

Arsenal-Slavia Prag

Arsenal är andrahandare bakom Manchester United på vinnaroddsen, något som går att ifrågasätta – trion Ajax, Roma och Villarreal är absolut seriösa utmanare. Sedan är det förstås intressant att fortsätta följa detta Slavia Prag… Efter att ha slagit ut Leicester med totalt 2-0 och Rangers med 3-1, så går inget lag säkert – speciellt på sättet man manövrerat ut dessa två. Svårighetsnivån går upp nu jämfört med Rangers, men inte speciellt mycket jämfört med Leicester – om ens något? Över 4 ggr på Tjeckiens överlägset bästa lag att gå vidare kittlar. Avståndet mellan lagen har krympt enormt jämfört med CL-gruppspelet 2007 då Arsenal bl.a. vann med 7-0 hemma. Nya tider…nya tider…

Chansvärdering: 70-30%

Granada-Manchester United

Granadas väg i slutspelet liknar en bergochdalbana… Efter att ha överraskat och slagit ut Napoli i 1/16-delsfinalen, så väntade Molde i åttondelen och seger med totalt 3-2, som lika stor favorit (ca. 1.30) som Napoli var i rundan innan. Nu väntar EL-favoriten United och Granada slår verkligen ur underläge – MU:s ”gå vidare”-odds ligger runt 1.15 i skrivande stund. Inte mycket att säga om favoritskapet i sig, men till dessa nivåer ligger Granada till över 5 ggr närmare. Så stor skillnad är det inte på lagen och hemma i Spanien kan absolut Granada få med sig ett gångbart resultat för att sedan ”parkera bussen” på Old Trafford.

Chansvärdering: 80-20%

Ajax-Roma

Den mest öppna kvartsfinalen på förhand – Ajax knapp favorit på ”gå vidare”-oddsen. Båda lagen har relativt enkelt gått vidare från tidigare rundor – Ajax totalt 4-2 mot Lille och sedan 5-0 mot Young Boys, samtidigt som Roma knäckt både Braga och S.Donetsk med totalt 5-1. Roma fick dock viktige Mkhitaryan skadad i första mötet mot Shakhtar och armeniern är ett frågetecken inför Ajax-duellen (håll koll – nyckelinfo). Det var ingen vacker syn när Roma blev avklätt av Napoli i senaste ligarundan och Ajax har garanterat sin taktik klar… Den holländske ligaettan är obesegrat under 2021 och får tipset.

Chansvärdering: 58-42%