EM:s bästa, turligaste och oturligaste lag – så långt

Vi är nu exakt två rundor in på EM 2021 (eller 2020 som det fortfarande heter officiellt) vilket gör att favoriter börjar växa fram medan andra faller. 180 minuters fotboll är inget man kan dra särskilt mycket slutsatser från då underlaget är alldeles för litet, men likväl kan man titta på hur lag presterat i dessa två matcher kontra resultaten de fått med sig. Det är ju så i en mål-snål sport som fotboll, trots att man presterar bra i en match eller två så kan resultatet gå emot en just för att mål är en så pass ovanlig företeelse. Under en klubblagssäsong brukar sådant jämna ut sig, lag som presterar bra kommer i slutändan få resultaten med sig, men under ett mästerskap på max sju matcher blir slumpen en betydligt större faktor. Låt oss därför titta vilka som presterat bäst utifrån vad som är essensen av bra anfalls- och försvarsspel, nämligen skapade chanser framåt samt förhindrandet av chanser bakåt, jämfört med deras faktiska resultat.

Toppresterarna

Italien är laget som dragit störst uppmärksamhet till sig och förmodligen haussats upp mest, vilket är förståeligt efter 6-0 på två matcher där känslan är att de varit fullständigt dominanta. Backar siffrorna upp det då?

EM:s bästa, turligaste och oturligaste lag – så långt
EM:s bästa, turligaste och oturligaste lag – så långt

Om vi börjar kolla på offensiven så ser vi att de har näst bäst ’Expected goals(xG)’ siffror av samtliga lag i turneringen medan de gjort flest mål, så att de har varit en urkraft framåt går inte att ta miste på. Dessutom har de skjutit näst flest skott och släppt till näst minst skott. Resultattavlan ljuger alltså inte, Italien är så bra som de ser ut.

EM:s bästa, turligaste och oturligaste lag – så långt

Förutom att italienarna släppt till näst minst skott så har de den lägsta ’Expected goals against’-siffran i hela turneringen vilket gör det fullt rimligt att de också har två raka hållna nollor.

Summa summarum, Italien är på riktigt.

Ett annat lag som sticker ut och som tillsammans med Italien och Belgien är de enda som har full pott hittills är Holland. En 3-2 seger mot Ukraina följdes upp av en 2-0 seger mot Österrike och det inför turneringen så ifrågasatta laget har fått en drömstart. Resultaten är också rimliga om man tittar på deras xG-siffror som är bäst av samtliga lag i turneringen medan xG:n de släppt till är näst lägst. Skottmässigt är de även där i topp med fjärde mest skapade skott framåt och sjätte minst tillsläppta.

Överpresterarna

Det finns några lag som fått med sig lite mer än vad de kanske borde men inget sticker ut som Tjeckien. Två matcher in så står de på fyra poäng efter en 2-0 vinst mot Skottland i premiären och ett kryss mot Kroatien i match två. Rättvist? Sådant går såklart att diskutera men sett till chanserna de skapat och släppt till ska de vara väldigt glada över sina fyra pinnar hittills.

EM:s bästa, turligaste och oturligaste lag – så långt
EM:s bästa, turligaste och oturligaste lag – så långt

Deras xG är det inget större fel på, den ligger ganska stadigt bland lagen i mittenskiktet och de noteras för den 10:e bästa siffran. Skotten framåt är snäppet sämre men ändå inte katastrofala, 12 lag har skjutit mer medan nio skjutit mindre. Där emot släpper de till väldigt mycket bakåt och 30 skott emot på två matcher är långt ifrån godkänt, en siffra som är fjärde sämst i turneringen.

EM:s bästa, turligaste och oturligaste lag – så långt

Kombinera de siffrorna med diagrammet vi ser ovan och vi kan konstatera att tjeckernas utdelning på ett insläppt mål över två matcher är ett väldigt positivt utfall. Bara fyra lag har släppt till en större mängd xG, trots detta har de bara släppt in ett mål.

Underpresterarna

Till sist, vilka lag har stått för bra insatser men ändå inte fått med sig resultaten? Enligt siffrorna är svaret ganska tydligt, Skottland, Danmark och Spanien. Låt oss börja med de förstnämnda.

Skottarna medverkar i sin första stora turneringen på många år och nog hade de hoppats på mer än en poäng och noll gjorda mål två matcher in.

EM:s bästa, turligaste och oturligaste lag – så långt
EM:s bästa, turligaste och oturligaste lag – så långt

En titt på xG-siffrorna visar dock att de har den åttonde bästa noteringen i turneringen, 2.6 totalt, vilket är ett väldigt bra facit. Skottmässigt ser det ännu bättre ut då bara två lag tagit fler avslut. 0 gjorda mål trots dessa siffror är riktigt svag utdelning.

EM:s bästa, turligaste och oturligaste lag – så långt

Siffrorna defensivt är något mer ”sanningsenliga” och 1.8 xG emot ligger i linje med deras två insläppta, vilket inte alls är dåligt sett till de andra lagen.

Spanien då? Jo, de var såklart storfavoriter till gruppsegern på förhand med Sverige och Polen som närmsta utmanare men två raka kryss mot just dessa nationer har satt den röda båten i gungning.

Som vi ser på xG-grafen ovan har de den fjärde högsta totalen och samma placering i skottlistan, men trots detta är det bara tre lag som gjort färre mål. Defensivt har de också varit starka där de precis som Skottland fått en rimlig utdelning, det är helt enkelt inte där problemet ligger, utan problemet är att de varit alldeles för ineffektiva.

Danmark är sist ut bland underpresterarna för trots 0 poäng på två matcher så har deras prestationer lovat mycket mer. Femte bäst xG, flest skott skapade, minst skott emot och femte lägst xG-siffra tillsläppt. Att Danmark med dessa underliggande siffror gjort ett mål och släppt in tre medan de inte tagit ett enda poäng är otroligt.