EM: Turneringens lag

EM har gått i mål med Italien som värdiga vinnare efter straffvinsten mot England på söndagskvällen och i och med detta har vi allt underlag vi behöver för att ta ut turneringens lag, så här kommer mina elva utvalda:

Målvakt: Gianluigi Donnarumma (Italien)

Det går att argumentera för att Donnarumma ser bättre ut på grund av att han har ett oerhört välfungerande kollektiv framför sig men det är bara en del av sanningen, bakom det där välfungerande kollektivet har 22-åringen varit hur stabil som helst och även fått chansen att briljera med några riktigt svettiga ingripanden ett antal gånger. Han har också den femte bästa ”Post-Shot Expected goals”-siffran med 0.34 per 90:e minut (slagen av Lukas Hradecky, Martin Dubravka, Stole Dimitrievski och Thibaut Courtois). Lägg där till att han iklädde sig hjälterollen i straffläggningen i finalen och valet känns ändå rätt givet.

*****

Högerback: Kyle Walker (England)

Att Kyle Walker var lite trögstartad samt inte bidragit särskilt mycket framåt är väl de två argumenten man kan ha emot honom här, men under hela slutspelet har högerbacken varit fullkomligt fenomenal där hans defensiv är den klart bästa bland samtliga ytterbackar i turneringen. Ytan bakom den egna backlinjen äter han upp varje gång och en-mot-en är han omutlig, en defensiv koloss.

Mittback: Harry Maguire (England)

Han missade de två första gruppspelsmatcherna men sen dess har Maguire varit given i Southgates elva och presterat på en nivå som kanske varit högre än någon annan mittback i turneringen. Hans spel med bollen sticker ut vilket också är ett område där han är helt vital för Englands spel, han är nämligen den spelaren i laget som mest frekvent slår in bollen på offensiv tredjedel vilket inte är vanligt för en mittback.

Mittback: Giorgio Chiellini (Italien)

Han missade två matcher efter att han utgick skadad i mötet med Schweiz i gruppspelet men under de fyra matcher han spelat har han knappt satt en fot fel. Dessutom lagkapten och den som håller samman gruppen när det blåser, vilket han gjort på ett imponerande sätt de få gånger det faktiskt har sett illa ut.

Vänsterback: Leonardo Spinazzola (Italien)

Spinazzola var och snuddade på epitetet ”EM:s bästa spelare” när hälsenan gick av i kvartsfinalen mot Spanien. Just att han missade de två sista matcherna gjorde att han inte riktigt nådde ända dit men en plats i turneringens lag tar han fortfarande. Tillsammans med Lorenzo Insigne har han skapat en dödlig vänsterkant där Italien fokuserar majoriteten av sina attacker och förutom just Insigne är det Spinazzola som tar sig in i offensivt straffområde oftast hos Italien.

*****

Central mittfältare: Pierre-Emile Höjbjerg (Danmark)

Hjärtat i det danska laget som nådde semifinal och han stod knappt för en sämre insats. Duellstark (tredje mest tacklingar/brytningar per 90:e i laget), nyckelspelare i uppbyggnadsspelet (flest progressiva passningar) och en av de främsta kreatörerna (flest assist samt lyckade passningar in i straffområdet). Höjbjerg gjorde allt och lite till från sitt centrala mittfält.

Central mittfältare: Jorginho (Italien)

Få spelare i världen kan diktera tempo och passa bollen som Jorginho kan och det är inte för inte Roberto Mancini alltid sett honom som en av nyckelspelarna i laget. Att han är lagets nyckelspelare i uppbyggnadsspelet och den som oftast hittar in till offensiv tredjedel (topp sju på sin position i turneringen) är knappast någon överraskning hos folk men att han samtidigt är den med näst flest tacklingar/brytningar per 90:e minut efter Giovanni Di Lorenzo kanske kommer som en semi-chock för vissa. Väldigt bra i båda riktningar.

Central mittfältare: Pedri (Spanien)

Tonårssensationen slutar inte imponera och det är fullt rimligt att argumentera för Pedri som Spaniens bästa spelare under turneringen. Han har spelat i stort sett varenda minut vilket indikerar hur högt Luis Enrique värderar honom, och det med all rätt. Pedri är en nyckelspelare i uppbyggnadsspelet, chansskapandet och även i defensiven där hans intensiva presspel sticker ut. Han är Spaniens näst vanligaste väg in på offensiv tredjedel efter Koke medan bara Jordi Alba och Dani Olmo kan presentera högre ”expected assist” siffror än Pedri.

*****

Anfallare: Federico Chiesa (Italien)

Han startade turneringen som bänkspelare bakom Domenico Berardi men fick sedermera chansen, och som han tog den. Två mål totalt och matchens lirare i finalen plus en drös starka prestationer dess för innan. Har en förmåga att konstant slå sin gubbe en-mot-en och komma till skott.

Anfallare: Patrik Schick (Tjeckien)

Kanske den enskilt viktigaste spelaren för sitt landslag när han stod för fem av de sex mål Tjeckien gjorde fram till och med deras uttåg i kvartsfinalen mot Danmark, en siffra ingen annan i turneringen slår. Dessutom ensam ansvarig för nästan 50% av lagets totala xG. Utöver att vara vital kring själva chansskapandet var han också den självklara uppspelspunkten för tjeckerna.

Anfallare: Raheem Sterling (England)

Englands klart bästa offensiva spelare genom turneringen där insatsen i semifinalen sticker ut. Tre mål och en assist imponerar samtidigt som han var ett ständigt hot en mot en. 20 lyckade dribblingar är klart flest i turneringen, åtta fler än tvåan, (enligt Fbref.com) och hela 16 fler än närmsta engelsman. Han drog ett enormt lass, Raheem Sterling.

*****

Bubblare: Yann Sommer, Joakim Maehle, Luke Shaw, Emil Forsberg, Paul Pogba, Marco Verratti, Leonardo Bonucci, Sergio Busquets, Romelu Lukaku, John Stones, Kalvin Phillips.