EM: Inför kvartsfinalerna

Kvartsfinalerna stundar och det har blivit dags att gå igenom de fyra matcherna. Vilka har imponerat? Vilka är favoriter? Vilka siffror sticker ut?

Allt det och lite till får vi svar på nu.


Schweiz – Spanien (Fredag 2 juli 18:00, S:t Petersburg)

Schweiz

Det har inte varit ont om överraskningar i EM än så länge men frågan är om inte Schweiz vinst mot Frankrike i åttondelsfinalen smäller högre än alla andra. Regerande EM-finalisterna och världsmästarna lyckades inte rå på alplandet och efter att Kylian Mbappé missat den avgörande straffsparken var saken klar, Schweiz hade vunnit sin första utslagsmatch i EM- eller VM-sammanhang för första gången sedan 1938.

Vägen till kvartsfinal i övrigt har knappast varit spikrak för schweizarna som gick vidare som en av de bästa treorna efter att ha varit pressade att vinna i den avslutande gruppspelsmatchen, något de också ordnade efter 3-1 mot Turkiet. Hade de behövt hamna i det läget? Nja, prestationerna mot både Wales och Turkiet var bra där framför allt krysset mot Wales var i underkant. I min mening råder det inga tvivel om vilket som faktiskt var gruppens näst starkaste lag bakom Italien. 

Deras siffror i övrigt är som man kan förvänta sig, i mittenskiktet av de 24 deltagande lagen. Offensivt rimmar deras sju gjorda mål (5:e bäst i EM) relativt väl med de underliggande siffrorna där ’Expected goals’ ligger på 6.6 (7:e bäst) medan skotten är 59 till antalet (4:e bäst). Defensiven är desto skakigare då åtta insläppta är sämst i hela turneringen medan deras tillsläppta xG samt skott ligger på 7.5 (näst sämst) och 67 (näst sämst).

Spanien

Spanien inledde med två raka kryss mot Sverige och Polen vilket fick folk att höja kritiska röster, men efter 5-0 mot Slovakien fick Luis Enriques landslag andrum för en liten stund. Åttondelsfinalen såg i 80 minuter ut som en fortsättning på gruppspelets fina avslutning då de ledde med 3-1 och hade kontrollerat matchen mot kroaterna fullständigt, men en kaotisk 10 minuters period ledde till två snabba mål och förlängning. Väl där lyckades spanjorerna med viss möda få in två mål själva och där med säkra biljetten till kvartsfinalen.

Spanien har på alla möjliga sätt varit denna turnerings bästa offensiva lag och så var det även efter de två första matcherna, trots att de bara lyckades göra ett mål. Chanserna har oavsett resultat skapas i parti och minut vilket, utöver deras 11 gjorda mål som är minst två fler än alla andra, syns i de underliggande siffrorna. 10.6 xG är överlägset bäst medan 70 avlossade skott endast slåss av Danmark och Holland. I den andra riktningen sticker de inte ut lika mycket men 23 skott emot är trots allt EM:s bästa notering medan 4.1 xG emot är i mittenskiktet.

Så går det

Att Spanien kliver in här som stora favoriter är underförstått och det skulle förvåna mig något enormt om Schweiz har ytterligare en skräll i sig, för trots att de har ett välbalanserat lag med risk för att störa de stora så är de inte tillräckligt bra för att göra det två gånger i rad. De saknar dessutom sin kapten och en av sina bästa spelare i Granit Xhaka på grund av avstängning.

Belgien – Italien (Fredag 2 juli 21:00, München)

Belgien

Belgien är det enda laget i turneringen som fortfarande inte kryssat eller förlorat under ordinarie tid utan vunnit samtliga matcher efter 90 minuters spel, men trots detta känns de inte som turneringens bästa, eller ens näst bästa, lag. 8-1 i målskillnad imponerar givetvis men de hade stora problem mot Danmark i gruppspelet och mot Portugal i åttondelsfinalen var det ren tur att matchen inte gick till förlängning. Lägg där till att både Eden Hazard och Kevin De Bruyne gick av matchen skadade och riskerar att missa kvartsfinalen.

De underliggande siffrorna matchar ögontestet angående Belgiens påstådda problematik då deras xG är 4.3 vilket endast är tillräckligt för att placera sig på plats 13 av 24 lag. Skottmässigt är de ännu sämre med 38 avlossade, en notering bättre än enbart sju lag. Bakåt är siffrorna något tvetydiga då de släppt till väldigt många skott, 56 stycken (6:e sämst), men presenterar en ganska bra xG-emot siffra på 3.6 vilket är 6:e bäst.

Italien

Italien har varit hela EM:s utropstecken så här långt med idel vinster, om än efter förlängning senast, och 9-1 i målskillnad. Turkiet, Schweiz och Wales svaldes alla med hull och hår medan Österrike blev något mer problematiskt. Ett tillfälligt hack i en annars perfekt kurva eller ett tecken på ett lag som inte har nivån, både mentalt och kvalitetsmässigt, för att vinna när insatserna är som högst? Jag tror på det förstnämnda även om det ska sägas att italienarna inte stött på riktigt bra motstånd ännu.

Deras underliggande siffror är nästan överflödiga att gå igenom i detalj då känslan är att de flesta känner till framfarten redan, men Italien är precis så bra som de sett utt. Åt båda håll. Flest skott avlossade, 6:e bäst xG, lägst xG emot och 4:e minst skott emot.

Så går det

Italien kliver in som knappa men klara favoriter här och det grundas på deras egna prestationer som varit riktigt bra samtidigt som Belgien fått slita (trots full pott) och eventuellt saknar två nyckelspelare. Dessutom kan Giorgio Chiellini vara redo för comeback. Jag tror italienarna klarar av att axla favoritskapet här.

Tjeckien – Danmark (Lördag 3 juli 18:00, Baku)

Tjeckien

Kvartsfinalens mest oväntade möte då Tjeckien chockade hela fotbollseuropa genom att slå ut Nederländerna i åttondelsfinal med 2-0. Det skedde visserligen med en rejäl portion hjälp av Mathijs de Ligt vars hands som sista man gav honom rött kort men det var knappast ett hemmalag som körde över tjeckerna innan det heller, även om de var lite farligare. 

Att leva på gränsen mellan avancemang och uttåg har varit Tjeckiens melodi hittills men trots förlust i gruppspelets sista match mot England så räckte de fyra poäng de spelat in tidigare för att bli en av de bästa treorna. Tjeckernas faktiska kvalité fortsätter dock att vara oklar i mina ögon då vinsterna kommit efter en hel del tillfälligheter i matcher där de varit det sämre laget. Siffrorna bakom resultaten skrämmer inte någon heller utan det är en offensiv som är på nedre halvan av de 24 lag som deltagit medan defensiven är något stadigare men ändå knappt topp 10 hur man än vrider och vänder på det och vilka siffror man än analyserar.

Danmark

Danmark har repat sig efter sina två inledande förluster genom att vinna med 4-1 och 4-0 i sista gruppspelsmatchen respektive åttondelsfinalen. Om man hade koll på Danmarks prestationer och faktiskt noterade hur mycket de skapade även i förlustmatcherna så var det dock inte särskilt oväntat att det skulle börja ramla in mål. Ett av turneringens bästa offensiva lag är Kasper Hjulmands Danmark och det syns i målkolumnen där de är näst bäst (9 gjorda), i xG-siffrorna där de är tredje bäst (7.8) och i skottkolumnen där de är näst bäst (74). Faktum är att jag inte hade behövt specificera med ”bästa offensiva lag”, för Danmark är ett av EM:s bästa lag överhuvudtaget så här långt. De defensiva siffrorna är nästan lika bra med sina 23 skott emot vilket är bäst av alla tillsammans med Spanien plus att deras xG-emot siffror är fjärde bäst. Att de släppt in fyra mål med den här bakgrunden är klart i överkant.

Så går det

Danskarna går in i den här kvartsfinalen med klart favoritskap och landets första EM-semifinal sedan 1992 ligger och väntar runt hörnet. I grunden bättre än Tjeckien och borde gå vidare.

Ukraina – England (Lördag 3 juli 21:00, Rom)

Ukraina

Ukraina gick till slutspel efter att Viktor Claesson avgjort mot Polen på tilläggstid, väl där fick de möta just Sverige och tackade för kaffet genom att avgöra i 121:a minuten och kravla sig vidare ännu ett steg. Inför turneringen lyftes Ukraina fram som ett potentiellt överraskningslag och visst visade de sin potential i premiären mot Holland trots förlusten men insatserna mot Österrike och Sverige har knappast skrämt någon och min åsikt är att detta är det sämsta laget av de åtta återstående. 

Offensivt ser Ukrainas siffror helt okej ut med sex mål på fyra matcher och en xG-siffra samt skottsiffra som precis tar sig in på topp 10. Defensivt har det varit desto sämre där deras tillsläppta skott notering är bland dom fem sämsta i turneringen och deras xG bland dom 10 sämsta.

England

England och Gareth Southgater har kritiserats för att spela en tråkig och riskminimerande fotboll och även om jag håller med så går det inte att kritisera det allt för mycket då deras försvarsspel varit klander löst samtidigt som de oftast gör tillräckligt framåt. Noll insläppta mål och fyra gjorda på lika många matcher säger det mesta, och deras underliggande siffror understryker detta. England har EM:s bästa defensiv tillsammans med Italien och då behöver man inte skapa mängder av chanser framåt. Deras xG är bland de sämsta 33% och de har tagit färre avslut per match än samtliga lag utom Finland och Ungern, men sånt blir aldrig ett problem när defensiven är perfektion och anfallet är fyllt av kvalitetsspelare.

Så går det

England är den största favoriten bland kvartsfinalisterna och allt annat än seger skulle vara en sensation utan dess like. Vägen mot finalen på Wembley ligger vidöppen.

(All data i artikeln kommer från FBref.com)