EM: Gruppspelets lag

Gruppspelet är över och vi har våra slutspelslag klara. Vanligtvis brukar man vänta med att ta ut turneringens lag och liknande tills allt är över, och visst kommer det också göras, men under tiden kan det vara kul att lyfta fram spelare som presterat bra redan i gruppspelet. Detta för att ge alla samma förutsättningar med lika många matcher spelade vilket tar bort faktorn där lagen som går längre alltid är överrepresenterade.

Med det sagt, här kommer mitt ”Gruppspelets Lag”:

Målvakt: Robin Olsen (Sverige)

Sveriges bästa spelare och den stora anledningen till att de toppade gruppen. Fenomenal i första matchen mot Spanien och mycket bra i övriga två.


Högerback: Denzel Dumfries (Holland)

En av Hollands bästa spelare där han fullständigt ägt högerkanten i sin wing-back roll och producerat två mål på tre matcher. Succén ser redan ut att ordna en flytt från PSV till en europeisk toppliga.

Mittback: John Stones (England)

En av turneringens stabilaste försvarsinsatser hittills står England för och i Harry Maguires frånvaro (han missade de två första matcherna) har John Stones fått en större roll och tagit den med bravur. Stabil bakåt och progressiv med bollen vid fötterna.

Mittback: Leonardo Bonucci (Italien)

Mittbacksklippa i det lag som hållit nollan tre matcher in och varit hela EM:s bästa lag. Bonucci har varit en klippa defensivt och som alltid fenomenal med bollen.

Vänsterback: Leonardo Spinazzola (Italien)

Den högerfotade vänsterbacken har kanske varit Italiens bästa spelare då han stormat fram på sin vänsterkant med fart och en oerhörd skicklighet en mot en. Det mesta av Italiens offensiva spel kommer från honom och Insignes kant där Spinazzola spelar en nyckelroll. Han är dessutom den ytterback, tillsammans med Joakim Maehle, som mest frekvent tar bollen in i motståndarens straffområde.


Central mittfältare: Paul Pogba (Frankrike)

Gruppvinnande Frankrikes bästa spelare där han genomgående bidragit med sin kreativitet från det centrala mittfältet. Stod bland annat för en briljant assist till Karim Benzema i sista gruppspelsmatchen.

Central mittfältare: Frenkie De Jong (Holland)

Georginio Wijnaldum har stulit rubrikerna med sina mål men i min mening är det De Jong som är motorn och navet i detta Holland som kört över allt i sin väg så här långt. Ett tecken på De Jongs skicklighet är att han är topp 10 i turneringen när det kommer till progressiva passningar och topp fem i progressiva löpningar med boll.

Central mittfältare: Kevin De Bruyne (Belgien)

Världens bästa offensiva mittfältare har bara spelat hälften av minuterna än så länge men det har räckt för att visa vilken sagolik fotbollsspelare Kevin De Bruyne är. Ett mål, två assist och topp 5-10 placeringar i ett antal kreativa kategorier så som ’expected assists’, passningar till straffområdet, skottassist och mera säger det mesta.


Anfallare: Patrik Schick (Tjeckien)

Tjeckiens klart bästa spelare står på tre mål efter gruppspelet vilket är en andraplats i skytteligan och samtliga mål hans lag gjort. För att styrka hans viktighet än mer kan vi konstatera att han stått för 50% (9/18) av tjeckernas skott och lika stor andel av den totala xG:n (1.2/2.4). Schick har dessutom gjort turneringens snyggaste mål när han från halva plan hittade nätet bakom David Marshall i Skottlandsmålet.

Anfallare: Romelu Lukaku (Belgien)

Lukaku bygger vidare på sin fenomenala säsong i Inter genom att vara minst lika bra här. I premiären blev det två mål mot Ryssland följt av en mållös men bra insats mot Danmark innan han avslutade gruppspelet med att hitta nätet mot Finland. Given här.

Anfallare: Cristiano Ronaldo (Portugal)

Skytteligaledare på fem mål där han dessutom noterats för en assist. Tre av målen må ha kommit från straffpunkten men likväl som de ska sättas så kommer han långt på de två målen utöver det. Han är också den spelare som tagit flest skott och har den högsta xG-siffran (straffar exkluderat), så vi kan konstatera att Ronaldo är precis lika het framför kassen som vanligt.

Bubblare: Joshua Kimmich, Jorginho, Lukas Hradecky, Kai Havertz, Georginio Wijnaldum, Joakim Maehle, Alexander Isak, Robin Gosens, Lorenzo Insigne, Memphis Depay, Manuel Locatelli, Manuel Akanji