Det georgiska hotet: Världens bästa(?) dribbler

Förutsättningarna för Sveriges två avslutande VM-kvalmatcher är enkla, sex poäng och biljetten till Qatar 2022 är säkrad. Georgien och Spanien kommer dock vilja göra allt i sin makt för att stoppa den nuvarande gruppettan och det är just de förstnämnda som är svenskarnas första hinder.

Janne Andersson har ännu inte avslöjat startelvan utåt men rapporter inifrån landslaget säger att laget nedan är det som kommer att kliva ut på Ajdarabet Arena i Batumi under torsdagskvällen:

Olsen

Krafth – Lindelöf – Nilsson – Augustinsson

Claesson – Olsson – Svanberg – Forsberg

Isak – Ibrahimovic

Filip Helander, Marcus Danielson och Albin Ekdal är de största tappen för svensk del vilket betyder att Joakim Nilsson återigen får förtroendet bredvid Victor Nilsson-Lindelöf medan formstarka Mattias Svanberg tar Ekdals plats på mittfältet, precis som i 2-1 förlusten mot Grekland.

Georgien har tabellmässigt inget att spela för men givetvis finns det potentiella hot ändå. Landets 20-åriga supertalang Kvicha Kvaratskhelia är ett sådant och han har redan visat vad han går för med flertalet starka insatser under kvalet. Det tillsammans med hans insatser i ryska ligan har fått större klubbar att få upp ögonen för honom, bland annat italienska Milan. Vanligtvis huserar Rubin Kazan-spelaren på vänsterkanten vilket gör att han går upp mot Emil Krafth, en av landslagets mest ifrågasatta spelare och som inte hade någon rolig afton på Friends Arena senast det begav sig i landslagströjan.

Som ni hör finns det en potentiell risk i den här man-mot-man duellen och det innan jag börjat gå in på de kvalitéer Kvaratskhelia besitter.

Det georgiska hotet: Världens bästa(?) dribbler

Hans profil är ganska tydlig, en frekvent och skicklig dribbler som ofta kommer till avslut och har mer boll i straffområdet än de flesta. Rent poängmässigt har han inte fått det att lossna helt med tre mål och tre assist i ligaspelet under året, ett snitt per 90:e minut på 0.33, men det är också i linje med hans underliggande siffror vilket indikerar på att det är ett område han måste förbättra.

Som jag nämnde är hans en-mot-en spel det stora adelsmärket och kanske ett större sådant än folk tror. Faktum är att ingen spelare i ryska ligan + topp-5 ligorna i Europa tar sig an sin motståndare oftare än Kvaratskhelia än så länge under kalenderåret 2021.

Det georgiska hotet: Världens bästa(?) dribbler

Träffprocenten på dribblingsförsöken är visserligen under medianen men då försöken är i den volym de är så skapar han väldigt ofta oreda hos motståndarna. Faktum är att bara fyra spelare i högstaligor runt om i världen har ett högre antal dribblingsförsök per 90:e minut än Kvaratskhelia.

Emil Krafth kan med andra ord få att göra ikväll och det är av största vikt att han så sällan som möjligt hamnar isolerad mot den talangfulle yttern. För även i landslaget har Rubin Kazan-spelaren visat sin kvalité och med 11.22 dribblingsförsök per 90 är han bäst av alla under VM-kvalet. Den mest uppmärksammade insatsen kom hemma mot Spanien där Georgien var sekunder från att knipa en skrällpinne och Kvaratskhelia lyckades med fem av åtta dribblingar och stod för ett mål.

Oavsett utgång imorgon så kan vi förvänta oss att se mer av Kvicha Kvaratskhelia i framtiden. Trots sin ringa ålder på 20 år har han redan etablerat sig i ryska ligan och ryktas till flertalet större europeiska klubbar. Flytten skulle kunna komma redan nästa år och för varje bra insats på den internationella scenen så ökar möjligheterna, så Sverige och Emil Krafth får se upp.