Chelsea-lånets succé och en Declan Rice i världsklass

Patrick Vieira är på väg att göra något spännande med Crystal Palace och helgens 2-0 seger borta mot Manchester City var ännu ett tecken på det positiva projekt fransmannen dragit igång. 13:e plats efter 10 omgångar med underliggande siffror som är ännu bättre är klart godkänt.

En av lagens huvudrollsinnehavare under den inledande delen av säsongen är det 21-åriga Chelsealånet Conor Gallagher. Innermittfältaren står på tre mål och två assist och är således lagets bästa poängplockare. I helgens seger mot City gjorde han ett mål och en assist och var en av planens absolut bästa spelare.

Chelsea-lånets succé och en Declan Rice i världsklass

Tittar vi på hans spider från denna säsong ser vi att siffrorna för presspelet, vunna frisparkar och ’xG Assisted’ sticker ut. Det summerar också hans profil ganska väl då han är en hårt jobbande central mittfältare som vinner mycket boll högt upp i banan och ligger bakom många chanser. Han är däremot inte särskilt involverad i bollprogressionen hos Palace utan snittar exempelvis bara 35 passningar per 90:e minut vilket är i den 19:e percentilen bland Premier League-mittfältare den här säsongen. När han har bollen tappar han den också oftare än andra innermittfältare men hans många touch i offensiv tredjedel (21.44, 92:a percentilen) indikerar en offensiv position där risktagandet är större.

Chelsea-lånets succé och en Declan Rice i världsklass
Källa: theathletic.com

”Heat mapen” ovan visar hur Gallaghers bollinnehav sett ut den här säsongen kontra fjolårssäsongen då han var utlånad till West Bromwich, och viktningen mot högersidan är påtaglig. I Crystal Palace har den unge engelsmannen fått ta på sig en roll som framskjuten mittfältare på högersidan där han rör sig mycket i korridoren och ut mot kanterna. Dessutom ges han stort utrymme att fylla på i boxen för att komma till avslut och vara inblandad i målchanser.

Chelsea-lånets succé och en Declan Rice i världsklass

Tittar vi på siffror som förknippas med inblandning i just målchanser så ser vi att Gallagher är bland de bästa på sin position den här säsongen. Tredje bäst xG per 90, fjärde bäst xA, sjätte flest touch i boxen och sjätte flest skott. Väldigt få innermittfältare är inblandade i fler farligheter varje match än Conor Gallagher.

Genombrottet kommer lite som en överraskning för många då han inte visade de här tendenserna i West Bromwich under fjolåret. Han var absolut bra men då hade han en roll som var något mer återhållsam och inte utnyttjade de fina kvalitéer han har högre upp i banan. Chelsea lär gnugga händerna och om han inte tar en plats i truppen nästa säsong så finns det möjlighet att sälja honom för en fin peng, och kanske med någon form av återköpsklausul som vi sett dem göra med andra unga spelare.

*****

West Ham fortsätter imponera och sjätteplatsen från ifjol har följts upp av en fjärdeplats 10 matcher in på denna säsong. David Moyes har fått till det kollektiva och i nuläget har bara Manchester City bättre ’expected goals against’-siffror den här säsongen vilket tyder på hur svårt det är att skapa chanser mot dem för tillfället. Under söndagen bortaslog de Aston Villa med 4-1 efter att ha spelat med en man mer i 40 minuter.

En av planens bästa spelare var Declan Rice och det börjar bli dags att vi pratar om honom på allvar. 22-åringen var visserligen en ordinarie del i det England som gick till EM-final i somras och han har länge varit en framstående spelare i West Ham, men trots det har det skrockats lite retfullt från många håll angående den summa som det spekulerats i vid en eventuell flytt. Och visst lär han bli dyr när han väl lämnar men Rice börjar också nå nivåer som garanterar bra prestationer var han än hamnar och det är något man som toppklubb gärna betalar för.

Hans förmåga att ligga rätt och vara den där balansspelaren som skyddar backlinjen är enastående och med bollen är han ofta väldigt säker. Bollvinst och passning framåt för att starta en attack är något han automatiserat vid det här laget och han gör det med enkelhet om och om igen. Ta bollen framåt gör han dock helst genom att driva den och där är han bland de absolut främsta i världen på sin position. 3.88 ”progressive runs per 90” är bäst i ligan denna säsong.

Chelsea-lånets succé och en Declan Rice i världsklass

Spidern understryker det jag redan gått igenom, Rice är en fenomenal ”ball carrier” som ofta tar bollen framåt. I passninsgsspelet är han inte lika progressiv men samtidigt väldigt trygg, han slår ofta bollen till rätt adress och tappar den sällan. De defensiva siffrorna är bra men inte världsklass. Man kan dock bryta ner de ett steg till och titta på de kategorierna ”successful defensive actions” baseras på vilket är brytningar och vunna tacklingar. Där noterar vi att Rice har 3.0 brytningar per 90.e minut vilket är bäst i ligan men bara 1.78 vunna tacklingar vilket placerar honom på plats 20 av de 52 centrala mittfältare som gjort minst 450 minuter. Han är alltså snarare spelaren som bryter boll innan den nått fram till motståndaren än någon som slänger sig in och vinner boll genom en tackling.

Att detta blir Declan Rices sista säsong i West Ham kan vi vara ganska säkra på och för alla lag som vill ha en bollvinnande och bolltrygg mittfältare som är en av världens bästa på att driva bollen framåt då är det åt Rices håll man ska kolla.