Champions League: Utropstecken i omgång 1

Champions League har äntligen öppnat upp dörrarna säsongen 21/22 och vi bjöds direkt på uppseendeväckande resultat och händelser. Var det inte fyramålsskyttar eller straffsparkskavalkader så var det moldaviska trepoängare och franskt fiasko.

Fjolårsfinalisten Manchester City är en av förhandsfavoriterna och de spände musklerna i premiären, åtminstone offensivt. Sex mål gjorde engelsmännen vilket var flest av samtliga lag under första omgången och då gjorde det inget att de släppte in tre bakåt, samtliga gjorda av Christopher Nkunku. För Citys del var det Champions League-debuterande Jack Grealish som låg bakom det mesta då han toppade listorna för flest skapade skott (5), flest inträden till straffområdet (5) och flest poäng (1+1). 

Över lag har det blivit en fin start på äventyret i Manchester City för miljardmannen som nu gjort två mål och två assist på totalt sex matcher för klubben.

*****

I Lissabon var det en annan Champions League-debutant som stal showen när Sporting och Ajax drabbade samman. Gästerna vann med hela 5-1 och fransmannen Sebastien Haller stod för fyra av målen. En skön säsongsstart för 27-åringen som öste in poäng även under fjolåret då det blev 11 mål och fem assist på 19 matcher, eller 0.92 poäng per 90:e minut. 

Haller, och hela Ajax, blir att hålla ögonen på den här säsongen.

*****

PSG hade nog tänkt ta den ganska korta resan till Brugge i Belgien och hämta hem tre poäng tämligen enkelt men Club Brugge ville annat och 1-1 i en jämn match var efter 90 minuters spel fullt logiskt. Att Messi, Neymar och Mbappé gjorde sin första start tillsammans verkade inte störa hemmalaget nämnvärt utan trion lyckades inte mäkta med mer än totalt fyra avslut. Den siffran slog Club Brugges Noa Lang ensam med sina sex avslut vilket också var fler än någon annan under hela den första omgången.

Champions League: Utropstecken i omgång 1

Hans fina insats var inte heller någon överraskning utan detta är en riktigt spännande spelare, vilket hans spider också indikerar. Han gör allt och lite till i offensiv väg.

*****

På tal om stora favoriter och lag som förväntades plocka hem segrar med enkelhet så faller Manchester United garanterat under den kategorin. Cristiano Ronaldos 1-0 mål efter 13 minuters spel var en bra start men när Aaron Wan-Bissaka drog på sig rött kort efter 35 minuter så var det ett hemmalag som vaknade till liv. Young Boys lyckades vända matchen och de gjorde det genom ett segermål i matchens absolut sista minut. Trycket dessförinnan var dock enormt och när 90 minuter plus tillägg passerat hade de avlossat 19 skott och bara släppt till två där den sista siffran var bäst av alla lag under omgång ett. Ett underbetyg till United, oavsett antalet spelare på planen.

*****

Barcelona har inte varit så här långt ifrån Europas elit på åtminstone 20 år och det syntes när de tog emot Bayern Munchen på Camp Nou i tisdags. Tyskarna vann med 3-0 utan att förta sig och kontrollen var total. Spanjorerna skrapade ihop till fem avslut (0 på mål), 0.2 xG och sex inträden till straffområdet. Detta att jämföra med Bayerns 17 avslut, 2.1 xG och 17 inträden till straffområdet. 

Två klubbar på två olika nivåer på alla plan.

*****

Från ett svensk perspektiv kommer det alltid vara intressant att följa de svenska lagens väg i turneringen, när de väl är där. Nu när Malmö FF då har kvalat in måste vi såklart nämna deras match mot Juventus men från en objektiv synvinkel var det en av hela omgångens mest ointressanta och ensidiga matcher. Juventus hade full kontroll och 3-0 segern var så rättvis den kan bli.

*****

Liverpool – Milan var en av första rundans mest upphaussade möten men klasskillnaden under matchens inledande 30 minuter kunde inte vara tydligare. Efter 15 minuters spel hade hemmalaget avlossat 12 skott, tagit ledningen med 1-0 och dessutom kostat på sig att missa en straff. Sista kvarten på första halvlek orkade Liverpool inte längre fortsätta med den extremt aggressiva och höga press de praktiserat inledningsvis och det skulle visa sig vara italienarnas biljett in i matchen. Två bra anfall gav två mål och i halvtid ledde Milan, helt ologiskt, med 2-1. I andra halvlek visade Liverpool återigen upp klasskillnaden lagen emellan men då med ett något större lugn och lite mer kontroll. 3-2 skrevs slutresultatet till och det går inte att påstå att det inte var rättvist.

*****

Många har en fallenhet för dribblers så varför inte avsluta med att titta på vem som lyckades med flest under omgång ett.

Champions League: Utropstecken i omgång 1

Föga förvånande toppar Vinicius listan efter att han stått för en imponerande insats, som vanligt nuförtiden, mot Inter. Hans Real Madrid hade dock stora problem mot Milanolaget och att de fick avgöra i matchens slutskede var nog inte helt rättvist sett till matchbilden. Inter hade kontroll på spanjorerna som inte skapade särskilt mycket samtidigt som de gång på gång utnyttjade Real Madrids fortsatt ihåliga defensiv. Men ibland ska man ha marginalerna på sin sida och det kan komma att vara helt avgörande i slutändan.